Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει ο δρόμος για ιδιώτες και στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Πρόθεση είναι να διατεθεί μειοψηφικό ποσοστό, το οποίο θα προσδιοριστεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκχώρησης μετοχών, που συνδιαμορφώνεται σε αυτή τη φάση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ.

Ανοίγει ο δρόμος για ιδιώτες και στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο επενδυτών στην «Αριάδνη Interconnection Α.Ε.Ε.Σ», 100% θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ, που υλοποιεί το εμβληματικό έργο διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, πρόθεση είναι να διατεθεί μειοψηφικό ποσοστό, το οποίο θα προσδιοριστεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκχώρησης μετοχών, που συνδιαμορφώνεται σε αυτή τη φάση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η πρόσκληση του διεθνούς διαγωνισμού να βγει στον αέρα ως τα τέλη του έτους ή, το αργότερο, στις αρχές του 2022.

Μετά το πράσινο φως που εξασφαλίστηκε από την Κομισιόν για την πώληση μεριδίου της «Αριάδνη», ο ΑΔΜΗΕ απέστειλε στη ΡΑΕ το σχέδιο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος καθώς και τη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ ΑΔΜΗΕ και «Αριάδνη». Σε αυτή τη φάση συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ρυθμιστή και ΑΔΜΗΕ για τις απαιτούμενες διευκρινίσεις και επικαιροποιήσεις των κειμένων. Αμέσως μετά αναμένεται να «κλειδώσει» και το ποσοστό που θα εκχωρηθεί σε επενδυτές, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ.

Στόχος είναι να διατεθεί μειοψηφικό ποσοστό, ώστε ο νέος μέτοχος να έχει παθητικό χαρακτήρα, με τον ΑΔΜΗΕ να διατηρεί την πλήρη εποπτεία και τον έλεγχο της κατασκευής της β’ φάσης διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω του μεγάλου, όπως έχει χαρακτηριστεί, καλωδίου, που θα τη συνδέσει με την Αττική.

Ήδη, η Κρήτη έχει συνδεθεί εδώ και τρεις μήνες μέσω του μικρού καλωδίου, που φθάνει ως την Πελοπόννησο και αντιμετωπίζεται πλέον ως Μικρό Διασυνδεδεμένο Σύστημα. Την ευθύνη για τη λειτουργία του Συστήματος της Κρήτης έχει αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ, προς τον οποίο μεταφέρονται τα πάγια του συστήματος Υψηλής Τάσης του νησιού, που έλεγχε ο ΔΕΔΔΗΕ, ως υπεύθυνος για το Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα (νησιά). Όπως έχει ανακοινώσει ο ΑΔΜΗΕ, η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, θα έχει ολοκληρωθεί στο α’ εξάμηνο του 2023.

Πριν από τη δημοσίευση της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πώληση ποσοστού της «Αριάδνη» θα προηγηθεί roadshow από τον ΑΔΜΗΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και επαφές με δυνητικούς επενδυτές. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, δεν θα υπάρξει προτιμησιακό ενδιαφέρον για κανέναν, θα είναι ένας ανοιχτός διαγωνισμός, στον οποίο θα μπορεί να συμμετάσχει όποιος ενδιαφέρεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν υφίστανται κωλύματα για την κινεζική State Grid, τον εταίρο στη μητρική ΑΔΜΗΕ. Η State Grid είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση έως 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Αριάδνη σε έναν ενδεχόμενο μελλοντικό διαγωνισμό πώλησης. Μάλιστα, είχε υπογραφεί σχετική συμφωνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος το 2019 μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Κινέζων, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης, τότε, του προέδρου της Κίνας Xi Jinping στην Ελλάδα.

Ο ΑΔΜΗΕ επιδιώκει την πώληση μειοψηφικού πακέτου μετοχών της «Αριάδνη», σε μια προσπάθεια να εισρεύσουν και ιδιωτικά κεφάλαια για την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης. Η «Αριάδνη Interconnection» έχει συσταθεί με μετοχικό κεφάλαιο 200 εκατ. ευρώ. Για τη χρηματοδότηση του έργου έχει συναφθεί δανεισμός ύψους 400 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕΠ και τη Eurobank και για την κάλυψη επιπλέον 400 εκατ. ευρώ έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες μέσω ΕΣΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v