Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάπτυξη 8% βλέπει φέτος στην Ελλάδα η Unicredit

Ποια στοιχεία οδηγούν τον οίκο στη θετική αναθεώρηση. Βλέπει αύξηση ΑΕΠ 3% και το 2022. Το πακέτο παροχών στη ΔΕΘ και το σχόλιο για πιθανές πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.

Ανάπτυξη 8% βλέπει φέτος στην Ελλάδα η Unicredit

Η Unicredit αναθεωρεί την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ στο 8% (από 5,7%) για το 2021, ενώ επιβεβαιώνει το 3% για το 2022.

Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ξεπέρασε τις προσδοκίες της το 2ο τρίμηνο του 2021, καθώς αυξήθηκε κατά 3,4% σε τριμηνιαία βάση (μετά από +4,5% σε τριμηνιαία βάση το 1ο τρίμηνο του 2021), για να ξεπεράσει το προ πανδημικό επίπεδο. Οι ανθεκτικές ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (οι οποίες ξεπέρασαν κατά πολύ το επίπεδο του 4Q19) και η συσσώρευση αποθεμάτων που επίσης υπερέβησαν τις εκτιμήσεις, αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα στις δαπάνες των νοικοκυριών (οι οποίες μειώθηκαν για τρίτο συνεχές τρίμηνο, το 2ο τρίμηνο του 2021) και τον τουρισμό (τα έσοδα ήταν υποτονικά τον Απρίλιο-Μάιο αλλά ανέκαμψαν τον Ιούνιο).

Επιπλέον, συνεχίζει η ιταλική τράπεζα, οι δείκτες υψηλής συχνότητας, όπως οι επιχειρηματικές έρευνες, η κινητικότητα και τα στοιχεία για τις εμπορικές πτήσεις, δείχνουν επίσης ισχυρές επιδόσεις του ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο του 2021, κυρίως λόγω της απελευθέρωσης της ανερχόμενης ζήτησης για υπηρεσίες και της ισχυρής ανάκαμψης του τουρισμού. Ο κύκλος εργασιών στις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης (επιχειρήσεις με διπλογραφικά λογιστικά βιβλία) αυξήθηκε κατακόρυφα τον Ιούλιο, μειώνοντας την υστέρηση από το αντίστοιχο επίπεδο του 2019 σε -20% έναντι -60% τον Ιούνιο και -80% τον Μάιο.

Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, η διαφορά στις εμπορικές πτήσεις τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019 ήταν η μικρότερη στην Ελλάδα (-7%). Η επαναλειτουργία της οικονομίας και η ανάπτυξη σε βασικές υπερπόντιες αγορές έχουν επίσης ενισχύσει τη μεταποιητική δραστηριότητα παρά τις αυξανόμενες εμπλοκές στον εφοδιασμό και τις καθυστερήσεις σε υλικά.

Ο ελληνικός δείκτης PMI αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών τον Αύγουστο, λόγω της ισχυρής βελτίωσης τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών. Συνολικά, τα στοιχεία αυτά στηρίζουν τις προσδοκίες ότι η ανάκαμψη θα συνεχίσει να εκτυλίσσεται με σταθερό ρυθμό -αν και πιθανότατα όχι τόσο ισχυρό όσο καταγράφηκε το 1ο εξάμηνο του 2021.

Στην ετήσια Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την κυβερνητική πρόθεση να χρησιμοποιήσει το απρόσμενο όφελος από τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα για να επεκτείνει τα σχέδια για τη μείωση των φόρων (κατά επιπλέον 1 δισ. ευρώ το 2021 και 2,4 δισ. ευρώ το 2022) και να μετριάσει τις επιπτώσεις των αυξήσεων των τιμών που σχετίζονται με το φυσικό αέριο στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών (με ένα πακέτο μέτρων ύψους 3,4 δισ. ευρώ).

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να διατηρήσει τη μείωση του ΦΠΑ που εισήχθη στις αρχές της πανδημίας ως μορφή οικονομικής στήριξης και να αυξήσει το επίδομα θέρμανσης κατά 20% τον χειμώνα, για να αντιμετωπίσει την πρόσφατη αύξηση των τιμών της ενέργειας. Ο ιδιωτικός τομέας θα εξακολουθήσει να απαλλάσσεται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης καθ' όλη τη διάρκεια του 2022 και θα δει τις εισφορές για κοινωνική ασφάλιση μειωμένες κατά 3% το έτος αυτό.

Η ανακοίνωση αυτών των γενναιόδωρων δημοσιονομικών μέτρων αναζωπύρωσε τις εικασίες ότι ο κ. Μητσοτάκης εξετάζει το ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από το τέλος της θητείας του. Η δημόσια υποστήριξη για το κεντροδεξιό κόμμα του, τη Νέα Δημοκρατία (στο 41,3% της γνώμης), παραμένει κάτω από το επίπεδο πριν από τις πυρκαγιές, ενώ η υποστήριξη για το κόμμα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ τείνει προς τα πάνω, από 27,3% τον Μάιο σε 29,1% στη δημοσκόπηση της GPO του Σεπτεμβρίου. Ο κ. Μητσοτάκης έχει μέχρι στιγμής απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά μπορεί να το επανεξετάσει, αν καταφέρει να αναζωογονήσει την εικόνα των συντηρητικών, εκτιμά η Unicredit.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v