Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη για την 50άδα δίνει η Ελλάδα στην καινοτομία

Μια θέση στην πρώτη 50άδα έχει η Ελλάδα ανάμεσα στα πιο καινοτόμα κράτη του πλανήτη. Σε διεθνές επίπεδο κερδίζει την 47η θέση, συγκρινόμενη με 132 χώρες. Αν και υποχώρησε 6 θέσεις από το 2019, «αριστεύει» όσον αφορά το «Ανθρώπινο Κεφάλαιο».

Μάχη για την 50άδα δίνει η Ελλάδα στην καινοτομία

Η προσπάθεια που υλοποιεί η χώρα μας την τελευταία πενταετία όσον αφορά την καινοτομία φαίνεται να έχει αλλάξει την εικόνα που είχαμε μέχρι πρότινος στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας, κατακτώντας ικανοποιητική θέση σε πολλές δραστηριότητες.

Η αξιολόγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) δείχνει ότι:

  • Η Ελλάδα σε επίπεδο καινοτομίας κατατάσσεται 39η ανάμεσα στις 51 χώρες υψηλού εισοδήματος.
  • Είναι 30ή μεταξύ των 39 οικονομιών της Ευρώπης.
  • Είναι 47η ανάμεσα σε 132 κράτη για το 2021.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είχε καλύτερη επίδοση στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας (Global Innovation Index-GII) το 2020, οπότε είχε κατακτήσει την 43η θέση (μεταξύ 131 οικονομιών), ενώ ακόμη καλύτερη ήταν η κατάταξή της το 2019, όταν καταλάμβανε την 41η θέση παγκοσμίως (ανάμεσα σε 129 κράτη ανά τον κόσμο).

Ωστόσο πλέον το «Ανθρώπινο Κεφάλαιο» και οι «Υποδομές» αποτελούν τα δυνατά σημεία της χώρας μας.  Ειδικότερα όσον αφορά τον Δείκτη  «Ανθρώπινο Κεφάλαιο», η Ελλάδα κατατάσσεται στη 16η θέση ανάμεσα σε 132 κράτη σε παγκόσμιο επίπεδο. Στον τομέα «Υποδομές», η Ελλάδα κατακτά την 45η θέση της κατάταξης, ενώ οι επιδόσεις της στο πεδίο «Θεσμοί» τη φέρνουν για το 2021 στην 51η θέση ανάμεσα σε 132 χώρες του πλανήτη.

 Οι  επιμέρους 80 δείκτες

Στους επιμέρους δείκτες που εξετάζει ο Global Innovation Index 2021, η Ελλάδα:

  • Κερδίζει τη 10η θέση παγκοσμίως, στον δείκτη «Δαπάνες για software ως ποσοστό του ΑΕΠ».
  • Σκαρφαλώνει στην 11η θέση στο κριτήριο «Ευκολία ίδρυσης νέας επιχείρησης», κάτι που δείχνει ότι αποδίδουν οι ενέργειες των τελευταίων μηνών για τη δραστική μείωση των βημάτων ίδρυσης νέας επιχείρησης στη χώρα μας, που μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, χωρίς ταλαιπωρία και καθυστερήσεις. Η επίδοση αυτή δημιουργεί προοπτικές του οικοσυστήματος των startups αλλά και άλλων επενδύσεων, ανατρέποντας την εικόνα των τελευταίων ετών, που χάνονταν επενδύσεις εκατομμυρίων λόγω των τεράστιων καθυστερήσεων που απαιτούσε η διαδικασία ίδρυσης μιας εταιρείας.
  • Κατατάσσεται 21η στον κόσμο στην πρόσβαση σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Πού μένουμε… πίσω

Η «Πολυπλοκότητα της Αγοράς» φαίνεται να δυσκολεύει τη χώρα μας καθώς την κατατάσσει στην 70ή θέση διεθνώς ενώ κατρακυλάει στην 110η θέση ανάμεσα στις 132 χώρες στη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων και βιομηχανίας στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης. Αυτό παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας μπαίνουν δυναμικά στην Έρευνα και την Καινοτομία, με συνεργασίες τόσο με τα υπουργεία όσο και με Διεθνείς Οργανισμούς αλλά και το Ταμείο «Φαιστός». 

 Η πανδημία

Σημαντική επίδραση της πανδημίας  στις επενδύσεις της Καινοτομίας καταγράφει το Global Innovation Index 2021. Σύμφωνα με την έρευνα, αυξήθηκαν σημαντικά οι επενδύσεις στην καινοτομία, εν μέσω της πανδημίας της Covid-19. Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις έδωσαν προτεραιότητα καθώς η καινοτομία αναδείχθηκε ως... μέσο για την καταπολέμηση της πανδημίας αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη που επλήγη από τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν παγκοσμίως.

Παράλληλα δημιουργήθηκε μια διάκριση που οδήγησε σε ανισότητες ανάλογα με τη δράση των εταιρειών.  Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε χώρους της τεχνολογίας όπως λογισμικό, τεχνολογίες Διαδικτύου και επικοινωνιών, βιομηχανία hardware και βιοτεχνολογία, ενίσχυσαν τις επενδύσεις τους στην καινοτομία και αύξησαν τις προσπάθειές τους για Έρευνα και Ανάπτυξη.

Στον αντίποδα, οι επιχειρήσεις σε τομείς που πλήττονται πολύ από τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας όπως οι μεταφορές και τα ταξίδια, μείωσαν τις δαπάνες τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v