Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποιήσεις για «λάθος μήνυμα» με τη χαλάρωση των μέτρων

Λάθος να καταθέσουμε τα όπλα τώρα, λέει ο Ν. Καπραβέλος. Υψηλό ρίσκο αν δεν αυξηθούν τα τεστ, εκτιμά ο Δ. Σαρηγιάννης. Η παρέμβαση Βενιζέλου.

Προειδοποιήσεις για «λάθος μήνυμα» με τη χαλάρωση των μέτρων
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Η επιστροφή των εμβολιασμένων σε συνθήκες «σχεδόν κανονικότητας», με απελευθέρωση δραστηριοτήτων, χωρίς τη λήψη επιπλέον περιορισμών για τους ανεμβολίαστους, θεωρείται κίνηση υψηλού ρίσκου, ειδικά σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και άλλες Π.Ε. της Βόρειας Ελλάδας, που βρίσκονται σε «κόκκινο» επιδημιολογικό επίπεδο.

Η συμπρωτεύουσα προετοιμάζεται για τους τριήμερους εορτασμούς της 26ης -28ης Οκτωβρίου, καταγράφοντας καθημερινά αριθμούς νέων μολύνσεων κοντά σε αυτούς της Αττικής, που έχει τετραπλάσιο πληθυσμό, και έχοντας πλήρεις όλες τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της.

Η διπλή ηχηρή παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου, οι προειδοποιήσεις του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα και οι επιφυλάξεις επιστημόνων δημιουργούν αναπόφευκτους συνειρμούς με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όταν η χαλάρωση και η μη έγκαιρη λήψη μέτρων –σύμφωνα και με την παραδοχή του πρωθυπουργού- οδήγησε στην τραγωδία του Νοεμβρίου.

Μπορεί οι εμβολιασμοί του 2021 να διαφοροποιούν τις συνθήκες σε σχέση με το 2020, αλλά δεν τις εξομοιώνουν με αυτές του 2019, όπως ανέφερε με νόημα ο περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας.

Στο επιστημονικό επίπεδο, δύο ειδικοί, που από το δικό του πόστο ο καθένας παρακολουθούν τις εξελίξεις, διατυπώνουν τις εκτιμήσεις τους για τις κυβερνητικές αποφάσεις, μιλώντας στο iatronet. Ο διευθυντής της Β ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, χτυπάει ηχηρό καμπανάκι, μιλώντας για λάθος μήνυμα σε λάθος χρονική στιγμή, ενώ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υποστηρίζει πως η λογική της απελευθέρωσης είναι σωστή, αλλά η εφαρμογή της εμπεριέχει υψηλό ρίσκο, αν δεν συνοδευτεί από αύξηση των τεστ.

Καπραβέλος: Να μην καταθέσουμε τα όπλα αυτή τη στιγμή

Η αύξηση της κινητικότητας των εμβολιασμένων, σε συνθήκες πανδημίας, έστω και σε ένα μικρό ποσοστό, συμβάλλει στην επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, τη στιγμή που δεν παίρνονται μέτρα περιορισμού της κινητικότητας των ανεμβολίαστων, σημειώνει ο κ.Καπραβέλος.

«Η υπερβολή των προνομίων που δίνει ένα μήνυμα ότι ο εμβολιασμένος μπορεί να κινηθεί άνετα είναι λάθος. Δεν μπορεί να κινηθεί άνετα σε περίοδο πανδημίας, γιατί κι αυτός μολύνεται και αυτός μεταδίδει, άρα κι αυτός αποτελεί έστω ένα μικρό κρίκο στην αλυσίδα διασποράς, μικρότερο από τον ανεμβολίαστο. Προφανώς πρέπει να έχει κάποια προνόμια, αλλά είναι λάθος το τάιμινγκ αυτή τη στιγμή ενώ έχουμε μπροστά έναν δύσκολο χειμώνα», αναφέρει και περιγράφει την εικόνα της μεγάλης πίεσης που δέχεται η ΜΕΘ που διευθύνει και όλες οι άλλες μονάδες στη Β.Ελλάδα.

«Τρομάζουμε να βγάλουμε την εφημερία, το Κέντρο Επιχειρήσεων δεν μπορεί να μας καλύψει, όλες οι Μονάδες είναι κλειστές. Είναι ζωτικής σημασίας το σύστημα υγείας να μην αποδιοργανωθεί για τέταρτη φορά», τονίζει για να καταλήξει: «Εκτός αν κρυφά όλοι μαζί έχουμε συνεννοηθεί να προχωρήσουμε στην ανοσία αγέλης όλων των ανεμβολίαστων. Είναι λάθος η πολιτεία να καταθέσει τα όπλα αυτή τη στιγμή, σε τόσο μεγάλο ποσοστό. Τρεις στους δέκα είναι ανεμβολίαστοι στις μεγάλες ηλικίες. Δεν είναι λίγοι».

Σαρηγιάννης: Κίνηση υψηλού ρίσκου χωρίς αύξηση των τεστ

Η κυβερνητική πρωτοβουλία θα έχει αποτέλεσμα, μόνο αν συνοδευτεί με αύξηση του αριθμού των τεστ, εκτιμά ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Αν αυτό δεν συμβεί, η απελευθέρωση εμπεριέχει υψηλό ρίσκο, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και άλλες «κόκκινες» περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

«Αυτά τα μέτρα, αντικειμενικά, αυξάνουν την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος. Δεν ενισχύουν τον περιορισμό της διασποράς», σημειώνει και προσθέτει: «Η λογική εδώ είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες κανονικότητας για όσους είναι εμβολιασμένοι. Αυτή λοιπόν είναι μια high risk λογική, με την έννοια ότι δεν έχουμε χαμηλή διασπορά. Έχουμε μέτρια επίπεδα διασποράς και στη Βόρεια Ελλάδα με τάση αυξητική».

Ο κ. Σαρηγιάννης χαρακτηρίζει σωστή την επιλογή να δοθούν πρακτικά κίνητρα στους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, αλλά υποστηρίζει πως η εφαρμογή της δεν πρέπει να γίνει με χαλαρότητα. «Είναι κρίσιμο το να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού. Αν εγώ ήταν να το εφαρμόσω θα το έκανα μόνο με αυξημένα μέτρα κυρίως επιτήρησης. Τα τεστ σταματάνε αλυσίδες μετάδοσης, πέρα από τον έλεγχο. Αν χρειαζόταν να πάρω μέτρα παραπάνω θα τα έπαιρνα. Δεν θα το έκανα χαλαρά», υπογραμμίζει για να προσθέσει: «Δεν έχει νόημα να μιλάμε για επίφαση κανονικότητας όταν έχω 2.000 με 3.000 κρούσματα την ημέρα. Αυτό δεν είναι κανονικότητα. Αυτό είναι αντιμετωπίζω μια κατάσταση η οποία δεν μου έχει ξεφύγει ακόμα. Αλλά είναι φενάκη να θεωρούμε ότι αυτό είναι κανονικότητα. Δεν είναι».

Κατά την άποψη του καθηγητή, είναι κρίσιμη η κωδικοποίηση των κανόνων με τους οποίους πρέπει να διενεργηθεί η δοξολογία και η παρέλαση κατά τη διάρκεια του ερχόμενου εορταστικού τριημέρου στη Θεσσαλονίκη. «Μπορούμε να κάνουμε την παρέλαση με μέτρα, όχι χαλαρά ο ένας πάνω στον άλλο. Θα μπορούσαν να μπουν κιγκλιδώματα και άνθρωποι να ελέγχουν τους προσερχόμενους. Θέμα είναι τι θες να κάνεις, αν θέλεις μπορείς».

Η ηχηρή παρέμβαση Βενιζέλου

Όπως έκανε και τον περασμένο Οκτώβριο, πριν από την έκρηξη του εφιαλτικού για τη Θεσσαλονίκη δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, παρενέβη πάλι με ηχηρό τρόπο.

«Βλέποντας ξανά τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης, ένιωσα πως έχω υποχρέωση να επαναφέρω το ζήτημα. Ξέρετε, εγώ παρεμβαίνω όταν βλέπω ότι δεν μιλάνε άλλοι, που θεσμικά ή πολιτικά λόγω ενεργού πολιτικής ιδιότητος οφείλουν να υπογραμμίζουν ή να αναδεικνύουν κάποια θέματα», είπε σε συνέντευξή του στο Action24 το βράδυ της Τετάρτης, αναφερόμενος στον επιτακτικό τρόπο με τον οποίο ζήτησε –δυο μέρες πριν, από τη συχνότητα του Ράδιο Θεσσαλονίκη- να δοθούν εξηγήσεις από τους επιστήμονες γιατί η Ελλάδα είναι στη 2η θέση σε θανάτους, στην Ευρώπη.

«Πρέπει να μας πει η επιστήμη τι συμβαίνει. Αυτό είπα εγώ. Και μετά να τοποθετηθεί η κυβέρνηση και τα κόμματα. Δεν θέλω την ανάμιξη. Δεν θέλω επιστημονικές δηλώσεις που λαμβάνουν υπόψη την πολιτική παράμετρο, και δεν θέλω η πολιτική εξουσία να προκαταλαμβάνει την επιστήμη. Θέλω να είναι καθαροί οι ρόλοι. Ο καθένας μπορεί να πει μετά, επί τη βάση των ιατρικών, των επιδημιολογικών δεδομένων, λαμβάνω υπόψη την οικονομία, τον τουρισμό, την εκπαίδευση και παίρνω αυτό το μέτρο. Αλλά πρέπει να ξέρουμε τι συμβαίνει», τόνισε.

Υποστήριξε ότι τα μέτρα που διαφοροποιούν τους εμβολιασμένους από τους ανεμβολίαστους έπρεπε να έχουν πιο οργανωμένη μορφή και να έχουν ληφθεί νωρίτερα, ενώ σχολίασε πως «η δήλωση ότι δεν θα λάβουμε σε καμία περίπτωση πρόσθετα μέτρα δημιουργεί μια χαλάρωση».

Τέλος, ζήτησε η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και κάθε άλλη μεγάλη συγκέντρωση κοινού, να γίνει με υποχρεωτική χρήση μάσκας και έλεγχο του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Τζιτζικώστας: Δεν είναι ο Οκτώβριος του 2019, ούτε του 2020

Τα δικά του μηνύματα, με αφορμή τη χαλάρωση των μέτρων, ενόψει και των εορταστικών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη, θέλησε να στείλει από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Ο Οκτώβριος του 2021 δεν είναι ο Οκτώβριος του 2020. Πλέον υπάρχουν τα εμβόλια. Δεν είναι όμως και ο Οκτώβριος του 2019 κι αυτό πρέπει να το προσέξουμε», τόνισε για να προσθέσει: «Αυτό σημαίνει ότι η παρέλαση πρέπει να γίνει. Αλλά πρέπει να γίνει με πολύ συγκεκριμένα και αυστηρά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό. Περιμένουμε τις επόμενες μέρες τους αρμόδιους και τους ειδικούς επιστήμονες, που έχουν την πλήρη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή μας, να καθορίσουν ποια ακριβώς θα είναι αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα για τη φετινή παρέλαση».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v