Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ταύρος» για Ελλάδα το ΔΝΤ, βλέπει ανάπτυξη 6,5% φέτος

Υψηλότερα από τις επίσημες προβλέψεις τοποθετεί τον πήχη για την οικονομία το Ταμείο. Προβλέπει ανάπτυξη 4,6% το 2022 αλλά δεν... «ξεκολλάει» από το 1,3% το 2026. Πρόβλεψη-έκπληξη για πληθωρισμό και πετρέλαιο.

«Ταύρος» για Ελλάδα το ΔΝΤ, βλέπει ανάπτυξη 6,5% φέτος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να συμμερίζεται τις εκτιμήσεις για δραστική επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος, αλλά δεν εγκαταλείπει τις «μετρημένες» εκτιμήσεις για την ελληνική ανάπτυξη σε βάθος χρόνου, την ίδια ώρα που υποβαθμίζει την πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Στην έκθεση World Economic Outlook, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει φέτος το 6,5%, σαφώς πάνω από την επίσημη πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης για 6,1% όπως αποτυπώθηκε στο προσχέδιο, αν και σαφώς χαμηλότερα σε σχέση με οίκους αξιολόγησης και επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού που έχουν βάλει τον πήχη ακόμα και στο 8,6%.

Για το 2022 το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 4,6% αλλά το 2026, παρά την τόνωση από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης στα οποία προσβλέπει η κυβέρνηση για ένα δυνατό αναπτυξιακό σερί, το Ταμείο βάζει τον πήχη μόλις στο 1,3%.

Αίσθηση προκαλούν οι εκτιμήσεις του Ταμείου και για τον πληθωρισμό καθώς φέτος εκτιμάται πως σε μέσα επίπεδα ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο -0,1%, για να επιταχυνθεί οριακά στο 0,4% το 2022, πριν καταλήξει στο 1,3% το 2026.

Από τις προβλέψεις αυτές προκύπτει πως και το ΔΝΤ θεωρεί παροδικό φαινόμενο τις πληθωριστικές πιέσεις ενώ εμφανίζεται αισιόδοξο και για τη μέση διεθνή τιμή του πετρελαίου, μακριά από τις εκτιμήσεις για έκρηξη ακόμα και πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Το ΔΝΤ εκτιμά πως η μέση τιμή του πετρελαίου φέτος θα διαμορφωθεί σε 65,68 δολάρια το βαρέλι και το 2022 θα υποχωρήσει ελαφρά στα 64,52 δολάρια το βαρέλι.

Επιστρέφοντας στις ελληνικές προβλέψεις, το Ταμείο συμμερίζεται τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας (15,8% φέτος και 14,6% του χρόνου) ενώ προβλέπει σταδιακή συρρίκνωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από το 7,4% του ΑΕΠ φέτος σε 5,1% το 2022 και 3,4% το 2026.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v