Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταϊκούρας: Εχουμε σχέδιο για να ανταπεξέλθουμε στις κρίσεις

Πρεμιέρα στη συζήτηση επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στην επιτροπή της Βουλής. Καμία αλλαγή στα ισχύοντα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.

Σταϊκούρας: Εχουμε σχέδιο για να ανταπεξέλθουμε στις κρίσεις

Με μία άκρως θετική και αισιόδοξη εικόνα για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας “άνοιξε” τη συζήτηση επί του νέου κρατικού Προϋπολογισμού στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Χωρίς να κάνει καμία αλλαγή (προς ώρας…) στο προσχέδιο που κατατέθηκε πριν από δέκα ημέρες, εμφάνισε ως γενικό στόχο της κυβέρνησης το τρίπτυχο: Ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών της χώρας - δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης - ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τονίζοντας ότι “υπάρχει σχέδιο για να ανταπεξέλθει η χώρα και σε νέες, απρόβλεπτες, κρίσεις”.

Χαρακτήρισε μάλιστα “συντηρητική” την εκτίμηση για ανάπτυξη 6,1% κατά το τρέχον έτος, προσθέτοντας με έμφαση: “η έξυπνη και διορατική πολιτική για ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα οδήγησε στο να έχουμε σήμερα στο δημόσιο ταμείο 39,6 δισ., χωρίς να έχουμε δαπανήσει ούτε ένα ευρώ από όσα βρήκαμε”.

Απαριθμώντας στοιχεία, ο κ.Σταϊκούρας επανέλαβε ότι η οικονομία πάει καλά σε όλους τους δείκτες, δηλαδή στην παραγωγή, στις εξαγωγές, στις επενδύσεις, στη μεταποίηση, στην οικοδομική δραστηριότητα, στην μείωση των τουριστικών απωλειών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην ανταγωνιστικότητα και αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Μίλησε για αύξηση και του διαθέσιμου και του πραγματικού εισοδήματος, μέσω των μειώσεων στους φορολογικούς και ασφαλιστικούς συντελεστές και στην αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 19 δισ. την τελευταία διετία, ενώ τόνισε ότι οι ενάρξεις επιχειρηματικών δράσεων αυξήθηκαν κατά 70% το 2021.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η απασχόληση ενισχύθηκε κατά 2,8% το δεύτερο τρίμηνο, ότι η ανεργία μειώθηκε στο 14,2% και ότι το ποσοστό των νοικοκυριών που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας μειώθηκε στο 28,9% από το 30% που ήταν το 2019.

Για την αντιμετώπιση της νέας, ενεργειακής αυτή τη φορά, κρίσης, δεν πρόσθεσε κάποιο νέο μέτρο ενίσχυσης ούτε αναφέρθηκε στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και κατέθεσε πρόταση για σύσταση μηχανισμού στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Οι έξι στόχοι του προσχεδίου

Ως προς στόχους που θέτει η κυβέρνηση για το νέο έτος, ο υπουργός Οικονομικών απαρίθμησε τους εξής έξι:

- Υψηλοί ρυθμοί οικονομικής μεγένθυσης, από φέτος, καθώς το προσχέδιο προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

- Βελτίωση της ποιότητας του πλούτου, της σύνθεσης του ΑΕΠ με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

- Έξοδος της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022.

- Επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών εντός του 2022.

- Επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023. Σύμφωνα με το προσχέδιο, το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα συρρικνωθεί από 7,4% το 2021 περίπου στο 1% το 2022. (σ.σ. Τη σχετική πρόβλεψη έκανε και το Δ.Ν.Τ).

- Απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v