Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες από την κλιματική αλλαγή

Τα κλιματικά τεστ αντοχής δείχνουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πιο εκτεθειμένες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ). Ετσι και οι τράπεζες που τις έχουν δανείσει, αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους.

S&P: Κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες από την κλιματική αλλαγή

Η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με πάνω από το 90% των τραπεζικών δανείων που εκτίθενται σε υψηλό φυσικό κίνδυνο, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κινείται λίγο πάνω από 20%, επισημαίνει η S&P Global Market Intelligence.

Στη χώρα μας αλλά και σε Πορτογαλία και Ισπανία, με τοξικά δάνεια από προηγούμενες κρίσεις, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν υψηλότερες απώλειες δανείων, λόγω φυσικών κινδύνων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Τα κλιματικά τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδειξαν ότι πάνω από το 60% των τραπεζικών δανείων στην Ελλάδα είναι εκτεθειμένα σε υψηλό φυσικό κίνδυνο, ο οποίος ορίζεται ως άνω του 1% πιθανότητα μια επιχείρηση να υποστεί τις συνέπειες μιας πυρκαγιάς ή πλημμύρας μέσα σε ένα έτος.

«Το κανάλι του πιστωτικού κινδύνου είναι αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο, όταν πρόκειται για τις τράπεζες λιανικής. Και αυτό σημαίνει ότι λόγω της μετάβασης σε μια νέα πράσινη οικονομία και λόγω του υψηλότερου φυσικού κινδύνου για τους υποκείμενους δανειολήπτες, αυξάνεται η πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεων των δανειοληπτών», δήλωσε ο Stefan Nedialkov, διευθυντής της Citigroup Global Markets, στην S&P Global Market Intelligence. «Ενώ όλα τα άλλα παραμένουν σταθερά, οι τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν τις προβλέψεις τους», δήλωσε ο Nedialkov.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές ευαίσθητες στον κλιματικό κίνδυνο θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν διακοπή των παραγωγικών διαδικασιών λόγω φυσικών καταστροφών, ανέφερε η ΕΚΤ. Η αύξηση αυτών των οικονομικών ζημιών μπορεί να οδηγήσει σε πτώση τις τιμές των εξασφαλίσεων και τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων, επηρεάζοντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν δανείσει αυτές τις επιχειρήσεις.

Τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ, τα οποία δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021, αξιολόγησαν περίπου 1.600 τράπεζες της ζώνης του ευρώ σε ορίζοντα 30 ετών και ανέφεραν ότι στο πιο σοβαρό σενάριο «θερμού οίκου», η πιθανότητα αθέτησης πληρωμών των επιχειρήσεων υψηλού φυσικού κινδύνου θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 25% έως το 2050.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι οι τράπεζες θα λάβουν μέτρα. Επομένως, δεν είναι ρεαλιστικό να υποθέσουμε ότι τίποτα δεν θα συμβεί τα επόμενα 30 χρόνια στη διαχειριστική δράση των τραπεζών όσον αφορά τα δάνεια και τις πολιτικές δανείων», δήλωσε ο Sam Theodore, ανώτερος τραπεζικός σύμβουλος της Scope Insights.

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επόμενες δύο δεκαετίες δείχνουν ότι οι περιοχές της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας αντιμετωπίζουν «πολύ υψηλό» κίνδυνο πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο.

«Οι περιοχές που βρίσκονται στη νότια Ευρώπη αναμένεται να υποφέρουν σχετικά περισσότερο από τις πυρκαγιές: αυτό βασίζεται κυρίως στην προβλεπόμενη αυξημένη συχνότητα και ένταση των πυρκαγιών που πλήττουν τις χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στον Ισημερινό», ανέφερε η ΕΚΤ.

Τα ιστορικά σύνολα δεδομένων δείχνουν επίσης ότι οι πυρκαγιές στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα έχουν πλήξει μεγαλύτερες εκτάσεις από εκείνες στη Γαλλία, για παράδειγμα. Ο κίνδυνος ανά χώρα είναι ιδιαίτερα έντονος στην Ευρώπη, όπου πάνω από το 80% των τραπεζικών ανοιγμάτων αφορά εγχώριους πελάτες, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v