Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραμένει «ταύρος» για την ελληνική οικονομία η Citigroup

«Κλειδί» η ανθεκτικότητα της εγχώριας ζήτησης, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα. Η ανάπτυξη του 2021 υπολογίζεται σε 8,8% φέτος και 4,6% το 2022. Οι άφθονοι πόροι του NextGenEU αναμένεται να στηρίξουν την πτήση του ΑΕΠ.

Παραμένει «ταύρος» για την ελληνική οικονομία η Citigroup

Η Citigroup παραμένει άκρως θετική για την εσωτερική ανθεκτικότητα της εγχώριας οικονομίας, όπου παρά τη σημαντική εξάρτηση από τον τουριστικό τομέα και τη μεγάλη μείωση των τουριστικών εισροών από την έναρξη της πανδημίας, η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν σε γενικές γραμμές παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη, χάρη στην ανθεκτικότητα της εγχώριας ζήτησης.

Η ανάπτυξη του 2021 υπολογίζεται σε 8,8% φέτος και 4,6% το 2022, με τη ζήτηση να προβλέπεται να διαμορφωθεί στο +4,2% φέτος και 3,7% το 2022. Οι εξαγωγές αναμένεται να εκτοξευθούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi, με ρυθμούς ανάπτυξης +12% και +10,9% τη διετία, με τις εισαγωγές να αυξάνονται 10,3% φέτος και +8,2% το 2022.

Η ανεργία θα μειωθεί από το 16,3% στο 15,3% φέτος και στο 13,4% το 2022. Η Citi εκτιμά τον δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ ότι από το 205% θα κινηθεί στο 196,3% και το 190,8% το 2022. Τα ισοζύγια θα παραμείνουν αρνητικά και τα δύο έτη, με το ισοζύγιο στο εσωτερικό στο -8,1% και στο -5,2% το 2022 και στο εξωτερικό -3,2% και -2,5%.

Η θερινή τουριστική περίοδος του 2021 ήταν πιθανότατα καλύτερη από ό,τι αναμενόταν, φθάνοντας κοντά στα επίπεδα του 2019. Οι άφθονοι πόροι του NextGenEU αναμένεται να στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης δεσμεύει το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, στο 16% του ΑΕΠ τα επόμενα 6 χρόνια (εκ των οποίων, σχεδόν 10% σε επιχορηγήσεις).

Οι επιχορηγήσεις θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδυτικών έργων -κυρίως για την ανάπλαση του συστήματος μεταφορών, την ανακαίνιση κτιρίων και την παροχή στήριξης στους κλάδους του τουρισμού και των πολιτιστικών υπηρεσιών που έχουν πληγεί από την Covid-19.

Τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων με όρους της αγοράς, προσθέτοντας έτσι στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος αλλά πιθανότατα όχι στο καθαρό χρέος.

Ο ρητός κύριος στόχος είναι η επανεκκίνηση των επενδύσεων (τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων), μετά από μια δεκαετία υποαπόδοσης, και η βελτίωση του συνολικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει καλές πιθανότητες να επιτύχει τους κύριους στόχους του, κατά την άποψη της αμερικανικής τράπεζας.

Οι επενδύσεις βρίσκονται ήδη 13% πάνω από τα προ Covid επίπεδα. Η ώθηση του ΑΕΠ θα πρέπει να είναι σημαντική -η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι θα είναι περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2026, δηλαδή σχεδόν 1,5 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως. Δεδομένης της παρατεταμένης υποεπένδυσης και του πεδίου εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, υπάρχουν πολλά περιθώρια για επενδυτικές ευκαιρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v