Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Είσοδος της Fincantieri στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Η ιταλική εταιρεία θα συμμετάσχει στο project εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Τις επόμενες ώρες οι ανακοινώσεις από τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Είσοδος της Fincantieri στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Η ιταλική Fincantieri φαίνεται ότι θα παίξει τελικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σημαντικό ρόλο στο project εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Μέσα στις επόμενες ώρες, μάλιστα, επίκεινται ανακοινώσεις από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Η ιταλική εταιρεία, με έδρα την Τεργέστη, που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παίκτες της ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας, θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο νέος σύμμαχος της Onex Shipyards του Πάνου Ξενοκώστα.

Ο όμιλος, μετά την εξαγορά της Vard το 2013, διπλασιάστηκε σε μέγεθος και σήμερα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος στον κόσμο. Η Fincantieri κατασκευάζει εμπορικά και στρατιωτικά σκάφη.

Νωρίτερα, από το βήμα του 4ου Athens Investment Forum, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων προανήγγειλε μία «πολύ σημαντική ανακοίνωση», η οποία θα επιλύσει, όπως τόνισε, μία πολύ μεγάλη εκκρεμότητα πολλών ετών σχετικά με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Το σχέδιο εξυγίανσης, που προτείνει η ONEX, η οποία έχει εξασφαλίσει τη στήριξη της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας DFC (U.S. International Development Finance Corporation), είναι στα πρότυπα εκείνου που εφαρμόστηκε για την εξαγορά του Νεωρίου Σύρου και προβλέπει:

  • «κούρεμα» περίπου στο 50% των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί και ανέρχονται σε 430 εκατ. ευρώ,
  • μακροχρόνια περίοδος αποπληρωμής των υπόλοιπων οφειλών,
  • αποπληρωμή στο ακέραιο των δεδουλευμένων των εργαζομένων, που ανέρχονται σε 35 εκατ. ευρώ και
  • επενδύσεις εκσυγχρονισμού, ύψους 150 εκατ. ευρώ, των Ναυπηγείων σε βάθος 10ετίας.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο επόμενο διάστημα η ONEX θα πρέπει να καταθέσει το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων στο αρμόδιο δικαστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v