Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένη η Ευρώπη απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Παρά την εκρηκτική αύξηση των τιμών, οι υπουργοί Ενέργειας δεν μπορούν να διαμορφώσουν κοινή γραμμή. Μικρά περιθώρια για κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις στο πρόβλημα. Υπό εξέταση παραμένει και το θέμα των κεντρικών προμηθειών αερίου.

Διχασμένη η Ευρώπη απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Οι χώρες της ΕΕ συγκρούστηκαν στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας αναφορικά με το πώς θα αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση που χτυπά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως, δε, σημειώνει το Bloomberg, πολιτικοί και νομικοί περιορισμοί αφήνουν μικρό περιθώριο για άμεση δράση.

Στη συνάντηση του Λουξεμβούργου συζητήθηκε το πώς θα μπορούσαν να συμπληρωθούν από την ΕΕ μέτρα που ήδη έλαβαν τα κράτη-μέλη και τι μπορεί να γίνει μεσοπρόθεσμα για να αποτραπούν μελλοντικά σοκ.

Χώρες όπως η Πολωνία και η Ισπανία κάλεσαν την ΕΕ να βρει νέα εργαλεία παρέμβασης, όμως μια ομάδα εννέα κρατών, περιλαμβανομένων Αυστρίας, Δανίας, Φινλανδίας και Ολλανδίας υποστήριξε ότι η κρίση είναι προσωρινή και δεν πρέπει να οδηγήσει σε γρήγορες αλλαγές της νομοθεσίας της ΕΕ που διέπει την ενέργεια, ούτε να επηρεάσει τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις για την κλιματική αλλαγή.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να έχουμε τόσο μεγάλες προσδοκίες από μέτρα σε επίπεδο ΕΕ, γιατί δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τις παγκόσμιες τιμές άνθρακα, φυσικού αερίου και πετρελαίου», δήλωσε ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Andreas Feicht. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να πάμε σε υπερβολικά βιαστικά μέτρα, τα οποία στην πραγματικότητα θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές μακροπρόθεσμα ή θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τους στόχους μας για το κλίμα».

Η πρωτοφανής κρίση έχει γίνει ένα από τα πιο καυτά θέματα για το μπλοκ καθώς οδεύει στη χειμερινή περίοδο και τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ηλεκτρικού.

Εν τω μεταξύ η Κομισιόν εξετάζει παραγωγούς και προμηθευτές φυσικού αερίου αναφορικά με κατηγορίες για πιθανές αντιανταγωνιστικές πρακτικές. Η αρμόδια επίτροπος για την ενέργεια τόνισε ότι στόχος είναι να εξασφαλιστεί ότι οι αγορές λειτουργούν χωρίς χειραγώγηση. Η Kadri Simson προσέθεσε ότι το θέμα του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στο «πράσινο εγχειρίδιο» της ΕΕ θα αποφασιστεί στο κοντινό μέλλον.

Οι κοινές προμήθειες

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να αξιολογήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πρότασης που έγινε από ορισμένα κράτη-μέλη για την εισαγωγή του μέτρου της από κοινού προμήθειας φυσικού αερίου από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποστήριξε επίσης η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο.

«Θα χρειασθεί να αξιολογήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος», είπε.

«Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να εξετασθούν -ποιος θα πληρώσει το κόστος της προμήθειας και της αποθήκευσης του φυσικού αερίου, πώς το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται στις διαφορετικές περιοχές», εξήγησε προσθέτοντας ότι η από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου είναι μία από ένα φάσμα επιλογών που εξετάζει η Ενωση για να καταστήσει περισσότερο ανθεκτικό το ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v