Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χειμερινές αποδράσεις (και) στην Ελλάδα ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι

Δύο στους τρεις Ευρωπαίους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων.

Χειμερινές αποδράσεις (και) στην Ελλάδα ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι

Μία θέση στη λίστα με τους μεσογειακούς προορισμούς τους οποίους σχεδιάζουν να επισκεφθούν το επόμενο 6μηνο οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες καταλαμβάνει η Ελλάδα. Σύμφωνα με την έρευνα «Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel» που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (European Travel Comission), 2 στους 3 Ευρωπαίοι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν τους επόμενους έξι μήνες, μετά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα ταξίδια που επήλθε το καλοκαίρι.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, η επιθυμία των Ευρωπαίων για ταξίδια παραμένει έντονη, με το 66% να σχεδιάζει την επόμενη απόδρασή του μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Για πρώτη φορά, μάλιστα, από τον Οκτώβριο του 2020, τα ταξιδιωτικά σχέδια των Ευρωπαίων κατανέμονται ομοιόμορφα τους επόμενους έξι μήνες: το 26% επιλέγει ταξίδια μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, το 28% μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022 και το 25% θα ταξιδέψει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο 2022. Αποτελέσματα που αποτυπώνουν ότι οι ταξιδιώτες αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και δεν βρίσκονται πλέον σε «κατάσταση αναμονής» για να σχεδιάσουν την επόμενη απόδρασή τους. Μάλιστα, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι να μην αποκλίνουν από τα ταξιδιωτικά τους σχέδια (αύξηση 39% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα), αναβάλλοντας κάποια απόδραση.

Πιο δημοφιλή φαίνεται ότι είναι τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια έναντι εκείνων του εσωτερικού, με το 55% των ταξιδιωτών που κάνουν βραχυπρόθεσμα σχέδια να προτιμά να επισκεφθεί κάποιο άλλο ευρωπαϊκό κράτος παρά να πραγματοποιήσει κάποια απόδραση εντός των συνόρων της χώρας του. Συγκεκριμένα, με τις ενδοευρωπαϊκές αποδράσεις να βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή, το ποσοστό των ταξιδιωτών που επιθυμεί να επισκεφθεί κάποια άλλη χώρα καταγράφει αύξηση 41% από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Την ίδια στιγμή, η προτίμηση για ταξίδια εσωτερικού (32%) μειώθηκε κατά 18% τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Οι μεσογειακοί προορισμοί κατατάσσονται στις υψηλότερες θέσεις της σχετικής λίστας, με την Ισπανία και την Ιταλία να προηγούνται με ποσοστό 9%, τη Γαλλία να έπεται συγκεντρώνοντας το 8% των προτιμήσεων των ταξιδιωτών και την Ελλάδα να ακολουθεί με 7%.

Η επιθυμία για τουρισμό πόλεων, το λεγόμενο city break (18%), έχει κορυφωθεί για το 2021, με άνοδο 43% από το καλοκαίρι του 2021. Ταυτόχρονα, ο προγραμματισμός ταξιδιών εξακολουθεί να γίνεται την τελευταία στιγμή, αφού μόνο το 29% των Ευρωπαίων με ταξιδιωτικά σχέδια για τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο έχει κλείσει πλήρως το ταξίδι του. Το συγκεκριμένο ποσοστό μειώνεται στο 15% για εκείνους που θα ταξιδέψουν αργότερα μέσα στο 2021.

Στο προσκήνιο ξανά τα αεροπορικά ταξίδια

Την ίδια στιγμή, πάντως, τα αεροπορικά ταξίδια φαίνεται ότι ανακτούν τη δυναμική τους, καθώς πάνω από το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει… έτοιμο να ταξιδέψει ξανά με αεροπλάνο, καταγράφοντας αύξηση 13% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα. Αυτό είναι ένα ακόμη σημάδι που υποδηλώνει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών για τις… από αέρος μετακινήσεις που ελαχιστοποιούν τον χρόνο ταξιδιού.

Βέβαια, παρά την αυξημένη προθυμία να ταξιδέψει τους επόμενους έξι μήνες, το 63% των ταξιδιωτών εξακολουθεί να νιώθει πιο ασφαλές, χάρη στα πρωτόκολλα υγείας που εφαρμόζονται στον εκάστοτε προορισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v