Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανούσης: Οι servicers αντιμετώπισαν με επιτυχία τις συνέπειες της πανδημίας

Βασικός διαχειριστής του ιδιωτικού χρέους οι εταιρίες διαχείρισης NPLs, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΔΑΔΠ. «Αναδιαρθρώσαμε δανεισμό άνω των 4,7 δισ. ευρώ, ενώ επαναφέραμε ως υγιή στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών δάνεια ύψους 3,8 δισ. ευρώ».

Πανούσης: Οι servicers αντιμετώπισαν με επιτυχία τις συνέπειες της πανδημίας

Με τη συμμετοχή  του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, πραγματοποιήθηκε η  Τακτική Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021 στην Αθήνα.

 Στη Συνέλευση παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) κ. Βασίλης Ράπανος και ο Ειδικός Γραμματέας της ΕΓΔΙΧ κ. Φώτης Κουρμούσης.

Στο χαιρετισμό του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

 «Οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Οι Εταιρείες Διαχείρισης έχουν σημαντική μέχρι σήμερα συμβολή στις προσπάθειες Πολιτείας και τραπεζών να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ). Η μεταφορά των ΜΕΔ εκτός τραπεζικού κλάδου έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία καθώς οι τράπεζες, απαλλαγμένες από βαρίδια του παρελθόντος, θα είναι σε καλύτερη θέση να επιτελέσουν το διαμεσολαβητικό τους ρόλο στην οικονομία, καθώς και να επικεντρωθούν στις προκλήσεις που θέτει η εξέλιξη της τεχνολογίας».

O Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΑΔΠ και διευθύνων σύμβουλος της doValue, κ. Αναστάσιος Πανούσης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ρόλο των Εταιρειών Διαχείρισης συνολικά και τις δυνατότητες που παρέχουν οι εταιρείες  - μέλη της Ένωσης στους δανειολήπτες (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) να καταστήσουν ξανά τον δανεισμό τους βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο.  Όπως τόνισε ο κ. Πανούσης,

«Μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας της Ένωσης, τα μέλη μας αναδείχθηκαν στο βασικό διαχειριστή του ιδιωτικού χρέους, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την οικονομία και κλειδί για την ανάπτυξη. Καθημερινά προσφέρουμε ευέλικτες και ουσιαστικές λύσεις συμβατές με τις οικονομικές τους δυνατότητες σε όλους τους δανειολήπτες που συνεργάζονται μαζί μας. Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τις συνέπειες της πανδημίας, μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πληγέντων. Παρά τις έκτακτες συνθήκες, το 2020-21, αναδιαρθρώσαμε δανεισμό άνω των 4,7 δις ευρώ, ενώ επαναφέραμε ως υγιή στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών δάνεια ύψους 3,8 δις ευρώ. Με τη συμβολή της πολιτείας στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως οι καθυστερήσεις στην αναγκαστική εκτέλεση, στις εκκρεμείς υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη και στη συγκρότηση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης ακινήτων, μπορούμε να επιταχύνουμε τη διαχείριση της κληρονομιάς της κρίσης και να συμβάλουμε καθοριστικά σε υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας».

Στον απολογισμό πεπραγμένων παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων τα βασικά μεγέθη που χαρακτηρίζουν τον κλάδο των εταιρειών διαχείρισης, τα οποία απεικονίζονται στον παρακάτω Πίνακα:

 

Επίσης παρουσιάστηκαν οι ενέργειες και ο ρόλος της Ένωσης σε θεσμικές πρωτοβουλίες που αφορούν τη διαχείριση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Τέλος, έγινε αναφορά στο κοινωνικό έργο της Ένωσης το οποίο, στην τρέχουσα χρήση, περιλαμβάνει:

  • Tη χορηγία του προγράμματος χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού για παιδιά του Δημοτικού, @ξία. Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τον καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, κ. Νίκο Φίλιππα.
  • Τη συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση ΔΕΣΜΟΣ για τη δωρεά εξοπλισμού σε εθελοντικές οργανώσεις πυρόσβεσης.
  • Το πρόγραμμα ‘EEDADP Green | 1.000 Trees’ μέσα από το οποίο οι εργαζόμενοι των εταιρειών μελών της Ένωσης πραγματοποιούν εθελοντικά δενδροφυτεύσεις στον Υμηττό, με στόχο τη φύτευση 1000 δένδρων μέσα στο έτος. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την πανελλήνια εθελοντική εκστρατεία Let’s Do It Greece.

Στη Γενική Συνέλευση παρέστησαν επίσης οι Εκτελεστικοί Πρόεδροι της doValue Greece και της CEPAL, κκ. Θεόδωρος Καλαντώνης και Αρτέμης Θεοδωρίδης αντίστοιχα, καθώς και οι εκπρόσωποι 20 Mελών της Ένωσης.

Η Συνέλευση συζήτησε και ενέκρινε τα ακόλουθα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης:

  1. Έγκριση Πεπραγμένων και Οικονομικών Καταστάσεων της Ένωσης για τη διαχειριστική χρήση 2020.
  2. Απαλλαγή των μελών του ΔΣ από κάθε ευθύνη.
  3. Υποβολή και έγκριση του οικονομικού προϋπολογισμού και του προγράμματος δράσης της Ένωσης για την τρέχουσα διαχειριστική χρήση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v