Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος αντιστροφής στη μείωση της ανεργίας

Μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας καταγράφεται τον Οκτώβριο, παρότι τον Σεπτέμβριο η ανεργία έπεσε στο 13%. Ο «πονοκέφαλος» της αποσωλήνωσης των επιχειρήσεων από τα μέτρα στήριξης. Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της Εργάνη.

Κίνδυνος αντιστροφής στη μείωση της ανεργίας

Θολό παραμένει το τοπίο στην αγορά εργασίας, όσο ακόμη ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης ή, για την ακρίβεια, οι πρόνοιες που αυτά συνεπάγονται, όσον αφορά την προστασία των εργαζόμενων από απολύσεις. Έτσι, κι ενώ τα πράγματα δείχνουν ότι οδεύουμε στη… δύσκολη κανονικότητα των χαμηλών προσλήψεων και της επικράτησης των απολύσεων, τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής που δημοσιοποιήθηκαν χθες και αφορούν τον περασμένο Σεπτέμβριο αναφέρουν ότι το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 13%.

Τον Οκτώβριο, όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αυτές τις ημέρες, θα δείξουν ότι χάθηκαν συνολικά περίπου 70.000 θέσεις εργασίας, με τις 300.000 απολύσεις να υπερισχύουν των περίπου 230.000 προσλήψεων. Εξέλιξη αναμενόμενη, όχι μόνο γιατί διαχρονικά ο Οκτώβριος είναι μήνας που υπερισχύουν οι απολύσεις λόγω της λήξης της τουριστικής περιόδου (τον Οκτώβριο του 2020 χάθηκαν 33.356 θέσεις εργασίας ενώ τον ίδιο μήνα του 2019, ήτοι προ κορωνοϊού, χάθηκαν 120.000 θέσεις εργασίας), αλλά και γιατί σταδιακά η αγορά εργασίας αποσωληνώνεται.

Οι πρόνοιες που αφορούσαν κατά κύριο λόγο την απαγόρευση των απολύσεων για όποιες επιχειρήσεις έκαναν μέσα στο καλοκαίρι χρήση των μέτρων προστασίας της απασχόλησης που έλαβε η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σταδιακά διακόπτονται και οι επιχειρήσεις βγαίνουν εκτός της…προστατευτικής φούσκας που είχε δημιουργηθεί.

Οι αναστολές συμβάσεων είναι πια δραματικά περιορισμένες, ενώ σταδιακά βγαίνουν εκτός προστασίας και οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στα προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής. Και μάλιστα, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη, όπου η πορεία της πανδημίας δημιουργεί την ανάγκη λήψης νέων περιοριστικών μέτρων έστω για τους ανεμβολίαστους, που όμως έχουν άμεση συνέπεια στη λειτουργία της οικονομίας. Πλέον, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, που θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο.

Ο Σεπτέμβριος πάντως, τόσο σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργάνη (δημιουργήθηκαν περίπου 20.000 νέες θέσεις εργασίας) όσο και βάσει της ΕΛΣΤΑΤ, αποδείχθηκε ανθεκτικός στις πιέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή, η ανεργία έπεσε στο 13% από 13,9% τον Αύγουστο, αλλά και από 16,5% που είχε υπολογιστεί πριν από ένα έτος.

Στην καλή εικόνα του Σεπτεμβρίου πρέπει να συμπεριληφθεί και το γεγονός ότι για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες έπεσε κάτω από 10%, στο 9,8%, αρκετά χαμηλότερο από το ποσοστό στις γυναίκες, που παραμένουν «πρωταθλήτριες» ανεργίας με 16,9%.

Επίσης, θετικό θεωρείται το γεγονός ότι η ανεργία των νέων ηλικίας 15-24 ετών υποχώρησε στο 28% τον φετινό Σεπτέμβριο, από 29,5% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Στις υπόλοιπες ηλικίες (25-74 ετών), η ανεργία υπολογίστηκε στο 12,2%, αισθητά μειωμένη σε σχέση με το 15,7% του Σεπτεμβρίου του 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v