Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα χρονοδιαγράμματα για 19 συμβάσεις στρατηγικής σημασίας

Ο σχεδιασμός ολοκλήρωσης των 19 έργων που έχουν ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ (PPF). Εως τέλη Δεκεμβρίου αναμένονται υπογραφές στις πρώτες συμβάσεις.

Τα χρονοδιαγράμματα για 19 συμβάσεις στρατηγικής σημασίας

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν υπογραφεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι πρώτες συμβάσεις μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με τους αρμόδιους φορείς στο πλαίσιο υλοποίησης του Αναπτυξιακού Προγράμματος Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, στο οποίο έχουν ενταχθεί 19 μεταρρυθμίσεις και έργα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Το (ΤΑΙΠΕΔ) έχει αναλάβει, μέσω της Μονάδας Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility - PPF), ρόλο επιταχυντή για τα συγκεκριμένα projects, με στόχο την ταχύτερη ολοκλήρωσή τους.

Κατά την υπογραφή των συμβάσεων θα διαμορφωθούν τα στάδια κάθε project και θα αποσαφηνιστεί το ειδικότερο περιεχόμενο της συνεργασίας του εκάστοτε δικαιούχου με το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ βάσει χρονοδιαγράμματος το τελευταίο έργο θα παραδοθεί το 2027.

Τι προβλέπεται για κάθε έργο

• Αθηναϊκή Ριβιέρα (Στρατηγική Αστική Ανάπλαση)

Το έργο αφορά την ενοποίηση της αστικής και φυσικής ακτογραμμής του Νομού Αττικής, που εκτείνεται από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι το ακρωτήριο του Σουνίου. Θα αντιμετωπίσει τον κατακερματισμό και την έλλειψη προσβασιμότητας. Η ακτογραμμή διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, όπως το Μεγάλο Θέρετρο Λαγονήσι, η παραλία Eden, το Plaza Resort, το Ακρωτήριο Σούνιο κ.ά., ενώ το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει παραθαλάσσιο οικόπεδο 600.000 τ.μ. πρώην αλατισμένου οικοπέδου στην Ανάβυσσο, το οποίο θα δημοπρατηθεί προς πώληση και ανάπτυξη. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η υλοποίηση του project, το οποίο αποτελεί μέρος του έργου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Στρατηγικές Αστικές Αναπλάσεις», θα ξεκινήσει το 2ο τρίμηνο του 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 3ο τρίμηνο του 2025.

• Ανακαίνιση ΟΑΚΑ

Στόχος του έργου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι η επισκευή, συντήρηση και βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης του Ολυμπιακού συγκροτήματος προκειμένου να αποκατασταθεί η εικόνα του, να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του και να δημιουργηθούν νέα κέντρα εσόδων, με απώτερο σκοπό να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο, ζωντανό, ασφαλή και κερδοφόρο ή τουλάχιστον μη ζημιογόνο προορισμό αστικού αθλητισμού και αναψυχής.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αναβαθμιστεί ο περιβάλλων χώρος του Ολυμπιακού συγκροτήματος και θα αναπτυχθεί ένα Ολυμπιακό Πάρκο. Η υλοποίηση των υποέργων ξεκινάει γ’ τρίμηνο του 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

• Τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων

Το δ’ τρίμηνο του 2025 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το project που προβλέπει την αναμόρφωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου περί στρατηγικών επενδύσεων (ν.3894/2010 και ν. 4608/2019) και αποσκοπεί στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα μας μέσω της επιτάχυνσης και ευελιξίας των προβλεπόμενων για τις στρατηγικές επενδύσεις διοικητικών διαδικασιών. Το εκτιμώμενο ποσοστό κάλυψης από το RRF είναι στο 25%.

• Μεταρρύθμιση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση του υπουργείου Υγείας στοχεύει στην αναβάθμιση της υποδομής και του ιατρικού εξοπλισμού των Κέντρων Υγείας, στην αναδιάρθρωση της δομής τους, την επανεκπαίδευση του προσωπικού τους, προκειμένου αυτά να είναι σε θέση να παρέχουν αποτελεσματική φροντίδα σε πρώτο βαθμό, σε στενή, πάντοτε, συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός επικεντρώνεται στη φροντίδα των χρονίως πασχόντων, αλλά και στην ανακουφιστική φροντίδα. Το έργο, το οποίο βάσει χρονοδιαγράμματος θα ολοκληρωθεί το 2025, αναμένεται να εξασφαλίσει ισότιμη πρόσβαση σε βελτιωμένες υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες.

• Ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα

Το project, που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2025, προβλέπει τον εκσυγχρονισμό των υλικοτεχνικών υποδομών των νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα με ανακαίνιση κτιρίων και προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Ενδεικτικά, έργα αφορούν στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Θριάσιο, Παπαγεωργίου, ΠΑΓΝΗ κ.ά.

• Αναβάθμιση υποδομών απονομής της δικαιοσύνης/Κατασκευή κτιρίου Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας Αθηνών

Η αναβάθμιση αφορά, μεταξύ άλλων, το δικαστικό μέγαρο στην οδό Ριανκούρ που στεγάζει τα Διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών (Διοικητικό Εφετείο και Διοικητικό Πρωτοδικείο) και τη Γενική Επιτροπεία των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων. Προβλέπεται η ανέγερση δικαστικού μεγάρου συνολικής επιφάνειας 40.000 τ.μ. σε οικόπεδο όμορο του Αρείου Πάγου (μεταξύ Εφετείου και Ειρηνοδικείου), στο οποίο θα μετεγκατασταθούν το Πρωτοδικείο Αθηνών και η Εισαγγελία Αθηνών που σήμερα στεγάζονται σε χώρο μεταξύ Εφετείου και Ειρηνοδικείου.

Θα διερευνηθεί η δυνατότητα υλοποίησης του έργου με ΣΔΙΤ και η υλοποίησή του αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022 και να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2025.

• Καταπολέμηση παραεμπορίου και προστασία πνευματικών δικαιωμάτων

Στόχος του project του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της συνάφειας της κυβερνητικής πολιτικής για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες προκλήσεις, ανάγκες και προσδοκίες τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και, όπου είναι αναγκαίο, την ψηφιακή μετάβασή τους. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το έργο θα ολοκληρωθεί το β’ τρίμηνο του 2025.

• Αναβάθμιση του τομέα των δημόσιων συμβάσεων

Το έργο του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης το δ’ τρίμηνο του 2025, έχει στόχο την επίτευξη της μέγιστης δυνατής αποτελεσματικότητας του συστήματος δημοσίων συμβάσεων το οποίο αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση του συστήματος δημοσίων συμβάσεων στη χώρα, με σκοπό την εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων και καθυστερήσεων στην ανάθεση και σύναψη δημόσιων συμβάσεων.

• Νέα Βιομηχανικά Πάρκα

Το δ’ τρίμηνο του 2025 θα ολοκληρωθεί το έργο του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, στόχος του οποίου είναι η δημιουργία νέων επιχειρηματικών πάρκων με μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων, η ριζική αλλαγή του υφιστάμενου μοντέλου των βιομηχανικών περιοχών και κατά συνέπεια των επιχειρήσεων, η συστηματική αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας, καθώς και η στενότερη σύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία.

• Δράσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Οι κύριοι στόχοι της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η μείωση των εμποδίων εισόδου στην αγορά και η δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών στην ελληνική οικονομία. Η μεταρρύθμιση ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη νέα ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική και ιδίως με έναν από τους τρεις πυλώνες της στρατηγικής της Ε.Ε. για τις ΜμΕ που αφορά τη μείωση της κανονιστικής επιβάρυνσης και τη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά. Βάσει του σχεδιασμού, η εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης του project είναι το δ’ τρίμηνο του 2024.

• Ενίσχυση Βασικής Και Εφαρμοσμένης Ερευνας

Στόχοι του έργου, το οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το δ’ τρίμηνο του 2025, είναι η δημιουργία δομών που θα στηρίξουν την εφαρμοσμένη έρευνα μακροπρόθεσμα, με μια σταθερή στρατηγική όσον αφορά τις προτεραιότητες, και ο συντονισμός της χρηματοδότησης της έρευνας σε Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια. Επιπλέον, η επένδυση αυτή στοχεύει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας «βαθιάς τεχνολογίας» στο μέλλον.

• Εξωστρέφεια Ερευνας Και Καινοτομίας

Η παρούσα μεταρρύθμιση αποσκοπεί στην ανάπτυξη της πλατφόρμας «ELEVATE Greece» σε Δημόσια Επιχείρηση (Α.Ε.). Οι κύριοι στόχοι της μεταρρύθμισης, που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του 2025, περιλαμβάνουν την καταχώριση, χαρτογράφηση, παρακολούθηση και δικτύωση του τοπικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων και την πρόβλεψη στοχευμένων πρωτοβουλιών.

• ΤΗORAX - Εξελίξιμο Ολιστικό Υβριδικό Επιχειρησιακό Αυτόνομο Σύστημα (Άμυνα, Ασφάλεια, Πολιτική Προστασία

Στόχος του project, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2025, είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος που θα συνδυάζει κάθε είδους πληροφορίες για την παρακολούθηση και προληπτική προειδοποίηση σχετικά με πιθανές φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με τους κλιματικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων πυρκαγιών, καταιγίδων, ξηρασιών και πλημμυρών, προς όφελος των πολιτών, της οικονομίας, της ανάπτυξης, του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ασφάλειας, και της εξοικονόμησης πόρων για τη χώρα.

• HORIZON 2020 - Σφραγίδα Αριστείας

Το έργο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα στηρίξει τις προτάσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων (με Σφραγίδα Αριστείας), συμπληρώνοντας την ιδιωτική χρηματοδότηση από τους δικαιούχους. Οι προκλήσεις της επένδυσης αυτής σχετίζονται με την κινητοποίηση των τοπικών επιχειρήσεων προς την πραγματοποίηση δαπανών έρευνας και ανάπτυξης. Αυτό περιλαμβάνει δύο πτυχές, πρώτον την ανάγκη χρηματοδότησης της φάσης αξιολόγησης σύλληψης και σκοπιμότητας για νεοφυείς επιχειρήσεις και δεύτερον την ανάγκη για χρηματοδότηση ιδιαίτερα καινοτόμων επιχειρήσεων. Επίσης, το πρόγραμμα έχει στόχο να αναγνωρίσει την αξία της πρότασης και διευκολύνει άλλους φορείς χρηματοδότησης, σε αυτή την περίπτωση το ΜΑΑ, να αξιοποιήσει τη διαδικασία αξιολόγησης του προγράμματος HORIZON 2020 με παγκόσμια δυναμική και με μεγαλύτερα ποσά από αυτά που παρέχονται από το ΕΣΠΑ στην Ελλάδα. Το project πρόκειται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2025.

• Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ

Στόχος του έργου είναι η σύνδεση του ακαδημαϊκού χώρου με τον παραγωγικό τομέα. Η επένδυση αποσκοπεί στη σύνδεση της έρευνας και καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα με τον απώτερο στόχο της μετάβασης στην ποιότητα, καινοτόμα επιχειρηματικότητα και αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Οι βασικές στρατηγικές προτεραιότητες στις οποίες συμβάλλει αυτό το έργο είναι η παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις και η προώθηση προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης σε τεχνολογίες αιχμής. Το συγκεκριμένο project αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2025.

• Δημιουργία - Επέκταση- Αναβάθμιση των Υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων εποπτείας ΓΓΕΚ

Το έργο στοχεύει στην αναβάθμιση/επέκταση της υποδομής 12 Ερευνητικών Κέντρων και 2 Επιστημονικών και Τεχνολογικών Πάρκων για την ενίσχυση της ερευνητικής τους ικανότητας και δυνατότητας σε σημαντικούς τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2025.

• Σχέδιο Δασικής Προστασίας

Με ορίζοντα ολοκλήρωσης το β’ τρίμηνο του 2022, το project προβλέπει την υλοποίηση δράσεων αντιπυρικής προστασίας που απαιτούνται για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από πυρκαγιές κατά το 2022. Οι προς υλοποίηση δράσεις σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την κατάρτιση διαχειριστικών μελετών, αντιπυρικών μελετών, καθαρισμούς δασών, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, δασικού οδικού δικτύου, πυροφυλακίων και υδατοδεξαμενών, προμήθεια συστημάτων πυρανίχνευσης, καθώς και ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις των μελών των τοπικών κοινωνιών. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ.

• Μετεγκατάσταση καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού

Το έργο αφορά στη μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού στο πρώην στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας στον Ασπρόπυργο. Το στρατηγικής σημασίας έργο διαμορφώνει μια νέα σωφρονιστική πολιτική για τη χώρα και σχεδιάζεται να υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ. Η χρηματοδότησή του θα οριστικοποιηθεί αφού αξιολογηθούν οι παράμετροι ορισμού του ως έργου ΣΔΙΤ. Βάσει χρονοδιαγράμματος, το project αναμένεται να ολοκληρωθεί στο α’ τρίμηνο του 2026.

• Μετεγκατάσταση καταστημάτων κράτησης Ιωαννίνων και Χαλκίδας

Το εν λόγω έργο αφορά στην κατασκευή δυο νέων σύγχρονων καταστημάτων κράτησης στις περιοχές Ιωαννίνων και Χαλκίδας, με σκοπό να βοηθήσουν στην επίλυση της συμφόρησης που παρατηρείται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Σχεδιάζεται να υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ, ενώ η χρηματοδότησή του θα οριστικοποιηθεί αφού αξιολογηθούν οι παράμετροι ορισμού του ως έργου ΣΔΙΤ. Το project θα ολοκληρωθεί στο 1ο τετράμηνο του 2027.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v