Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΝΦΙΑ 2022: 70 εκατ. ευρώ μοιράζονται 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα έχει ευχάριστες εκπλήξεις για τους περισσότερους αλλά και επιβαρύνσεις για αρκετούς ιδιοκτήτες ακινήτων. Ωστόσο ο προϋπολογισμός προβλέπει την είσπραξη 2,5 δισ. ευρώ από 2,57 δισ. ευρώ φέτος.

ΕΝΦΙΑ 2022: 70 εκατ. ευρώ μοιράζονται 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

«Κέρδος» 70 εκατ. ευρώ στα βάρη του ΕΝΦΙΑ 2022 γράφουν ήδη οι φορολογούμενοι με την κατάθεση του προϋπολογισμού, με την επιμέρους κατανομή να αργεί ακόμα και το σχετικό νομοσχέδιο να αναμένεται τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Ο προϋπολογισμός ο οποίος κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή προβλέπει την είσπραξη εσόδων 2,503 εκατ. ευρώ από ΕΝΦΙΑ το επόμενο έτος, έναντι συνολικών βεβαιωμένων εσόδων 2,570 εκατ. ευρώ φέτος.

Όπως διευκρινίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο δημοσιονομικός χώρος των 70 εκατ. ευρώ, ο οποίος αξιοποιείται το επόμενο έτος, μεταβάλλει τη δέσμευση της κυβέρνησης για ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών προς όφελος των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι συνολικά θα κληθούν τελικά να πληρώσουν λιγότερα.

Επιμέρους ο νέος ΕΝΦΙΑ θα έχει ευχάριστες εκπλήξεις για τους περισσότερους αλλά και επιβαρύνσεις για αρκετούς ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίες μάλιστα δεν αποκλείεται να είναι σημαντικές, μετά την ένταξη 3.500 νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.

Δέσμευση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι πως για τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων, ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους θα είναι μικρότερος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v