Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SOS εκπέμπει η βιομηχανία για την εκτόξευση του κόστους ενέργειας

Τεράστιο το πρόβλημα επισημαίνουν στελέχη της αγοράς. Αυστηρή κριτική από ΣΕΒ για το υψηλό ενεργειακό κόστος. Ποια είναι τα αιτήματα. «Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα», υποστηρίζει ο υπ. Ενέργειας Κ. Σκρέκας.

SOS εκπέμπει η βιομηχανία για την εκτόξευση του κόστους ενέργειας

Κραυγή αγωνίας εκπέμπει η ελληνική βιομηχανία για την επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους, γιατί πλήττει ευθέως την ανταγωνιστικότητά της και αποτελεί φρένο στην οικονομική ανάταξη της χώρας.

Στη χθεσινή εσπερίδα που διοργάνωσε η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας περιγράφηκαν με μελανά χρώματα, ενώπιον της ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και φορέων της αγοράς, οι δυσμενείς επιπτώσεις που έχει στις επιχειρήσεις η εκτόξευση του κόστους αυτού, ενώ ασκήθηκε αυστηρή κριτική και από τον ΣΕΒ, που θεωρεί ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος ήταν ανέκαθεν ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας. Μάλιστα ο ΣΕΒ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υπό την παρούσα συγκυρία, για την ενεργειακή επάρκεια της βιομηχανίας ενόψει του χειμώνα, ζητώντας επί της ουσίας να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «να κλείσουν διακόπτες ηλεκτροδότησης».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Powdermix Α.Ε. και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος Δημήτρης Σύρμος, επισήμανε ότι οι τιμές ενέργειας παρουσιάζουν μίνιμουμ αύξηση 50-70%. Παρουσίασε, μάλιστα, λογαριασμό ρεύματος επιχείρησης του κλάδου, με ποσό πληρωμής 47.000 ευρώ, όταν ένα χρόνο πριν η ίδια εταιρεία πλήρωνε 19.000 ευρώ!

Ο κ. Σύρμος τόνισε ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους διογκώθηκε γιατί υπάρχει ημερήσια χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, όταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης υφίσταται η δυνατότητα για κλειστά συμβόλαια. Το δυσμενές αυτό περιβάλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιδεινώνεται περισσότερο από τη μεγάλη αύξηση των πρώτων υλών, την αύξηση έως και 500% των ναύλων θαλάσσιων μεταφορών και την καθυστέρηση παράδοσης των πρώτων υλών.

Ο ομιλητής ζήτησε να ανασταλεί η καταβολή ΥΚΩ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τιμολόγια ηλεκτρισμού για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Επίσης, πρότεινε, τα συναρμόδια υπουργεία να νομοθετήσουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε αγροτικές εκτάσεις, για την εφαρμογή του net metering (συμψηφισμός ενέργειας) σε επιχειρήσεις. Με την απόσβεση της επένδυσης σε 18 μήνες, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λειτουργούν με ελάχιστο ενεργειακό κόστος, είπε. Εναλλακτικά, διατύπωσε την πρόταση να εγκατασταθούν μικρές τουρμπίνες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο, κάτι το οποίο, όπως ανέφερε, εφαρμόζει ήδη η Βόρεια Ευρώπη.

Ο ΣΕΒ

Η ενεργειακή κρίση δεν αποτελεί βραχυπρόθεσμη εξέλιξη, τόνισε ο Δρ Γιώργος Ξηρογιάννης, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΣΕΒ. Με το κόστος ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας να είναι ακριβότερο κατά 20-30% σε σχέση με το ευρωπαϊκό, χρειάζεται να συζητήσουμε, είπε, μια σειρά από ζητήματα, παραθέτοντας έναν δεκάλογο επίμαχων θεμάτων. Στην κορυφή θέτει ο ΣΕΒ τον εξορθολογισμό του υψηλού ενεργειακού κόστους, υπαγορεύοντας την ανάγκη επανεξέτασης των χρεώσεων για ΥΚΩ, του δικτύου διανομής και των ενεργειακών φόρων.

Η ενεργειακή ασφάλεια είναι ένα ακόμη κρίσιμο θέμα για τον ΣΕΒ, με αιχμή τους χειμερινούς μήνες και σε συνδυασμό με τα προβλήματα εφοδιασμού που προοιωνίζονται για την Ευρώπη. «Παίρνοντας παράδειγμα από τον περσινό χειμώνα και από την τρέχουσα συγκυρία, τις προκλήσεις και τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα πρέπει να συζητήσει έγκαιρα πώς θα αντιμετωπίσει το ζήτημα της επάρκειας και της ασφάλειας εφοδιασμού ειδικά για τη βιομηχανία», υπογράμμισε ο κ. Ξηρογιάννης.

Έμμεση αιχμή διατύπωσε ο ΣΕΒ και για την καθυστέρηση προώθησης θεσμικών πρωτοβουλιών, όπως, η αδειοδότηση ΑΠΕ, τα διμερή συμβόλαια PPAs, το green pooling, η αποθήκευση ενέργειας. Κινούνται μεν προς θετική κατεύθυνση, είπε ο ομιλητής, αλλά η επιτυχία τους θα κριθεί από τον χρόνο έγκρισης και εφαρμογής τους.

Από κει και πέρα, ο ΣΕΒ τάσσεται υπέρ: Της επιτάχυνσης των επενδύσεων στην ενέργεια, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη ισορροπία στο ενεργειακό μείγμα, οι καταναλωτές να μην αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες αυξήσεις στις τιμές και η βιομηχανία να μην οδηγείται σε αδυναμία πρόβλεψης του κόστους της παραγωγής. Της ανάγκης να αναλυθούν οι συνέπειες στην ελληνική βιομηχανία από το πακέτο Fit for 55 και τον μηχανισμό CBAM. «Κάνουμε πολλή κουβέντα για το τι πρόκειται να έρθει αλλά όχι για τις επιπτώσεις πάνω στις οικονομικές δραστηριότητες», τόνισε ο κ. Ξηρογιάννης.

Τέλος, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι πρέπει να συζητηθούν οι προϋποθέσεις μιας ομαλής ενεργειακής μετάβασης. «Είμαστε υπέρ», είπε ο κ. Ξηρογιάννης, «όμως, παρά τα προφανή οφέλη της μετάβασης αυτής, υπάρχουν και δυσκολίες. Άρα, πρέπει να γίνει πιο σαφές με ποιο τρόπο επιμερίζεται το επιπλέον κόστος και να συζητήσουμε πώς θα αποτρέψουμε τον κίνδυνο η ενεργειακή κρίση να αντιστρέψει την πρόοδο της ενεργειακής μετάβασης».

Ο κ. Σκρέκας

Στα μέτρα που έχει λάβει ως τώρα η κυβέρνηση, για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι πολύ στενά τα περιθώρια του κρατικού προϋπολογισμού για να χρηματοδοτήσει αυτού του είδους τις πολιτικές. Επιλέχθηκε να χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα των δικαιωμάτων ρύπων.

«Από τον Ιανουάριο θα τα αξιολογήσουμε όλα αυτά, θα δούμε πώς θα κινηθούν οι χονδρεμπορικές τιμές και ανάλογα θα πράξουμε». Πάντως, ο κ. Σκρέκας δεν άφησε και πολλά περιθώρια για επέκταση των κρατικών ενισχύσεων. «Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα», είπε. «Δεν έχουμε λάβει ακόμη έγκριση από την Κομισιόν στο αίτημα για τις επιδοτήσεις». Προφανώς, αυτός είναι ο λόγος που καθυστερεί να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ.

Η ΡΑΕ

Στα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν από το 2022 για τις χρεώσεις χρήσης του Δικτύου και του Συστήματος, με βάση τις νέες μεθοδολογίες που εγκρίθηκαν, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας. Το κόστος του Δικτύου θα βασίζεται πλέον κατά 90% στη ζήτηση ισχύος. Για την περιστολή του κόστους του Συστήματος, θα διευρυνθούν οι περίοδοι αιχμής, θα προσδιορίζονται οι χρεώσεις αυτές με ενιαίο τρόπο, ενώ έχει προβλεφθεί να δίνονται κάποιες εκπτώσεις σε κλάδους υψηλής και μέσης τάσης που έχουν μεγάλο μέγεθος και σταθερότητα στη ζήτηση ισχύος.

Ο κ. Δαγούμας διατύπωσε την πρόβλεψη ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα μειωθεί στα 40 ευρώ τον Απρίλιο του 2022 και μετά από ένα χρόνο θα διαμορφωθεί στα 30 και 20 ευρώ. Για τις χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος αλλά και της λιανικής αγοράς, είπε ότι κινούνται κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, και στις 16 μεταρρυθμίσεις του υπό έγκριση Market Reform Plan από την Κομισιόν, που θα οδηγήσει, όπως είπε, στο να γίνει ώριμη η ελληνική ενεργειακή αγορά και να επιτρέψει τη συμμετοχή της βιομηχανίας και του demand response σε όλες τις πλατφόρμες.

«Καταβάλλουμε τιτάνια προσπάθεια», υπογράμμισε, «να πιέσουμε να γίνουν αλλαγές, δεν είναι καθόλου αυτονόητες αυτές οι αλλαγές, έχουμε επιβάλει πρόστιμα και θα επιβάλουμε και άλλα, προκειμένου να γίνουν αυτές οι αλλαγές. Θέλουμε μια σύγχρονη αγορά, είναι αδιανόητο για τη χώρα μας, με το στελεχικό δυναμικό που διαθέτουμε, να μην είμαστε από τους πρωτοπόρους στην περιοχή μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v