Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 300 ευρώ/MWh οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ευρώπη

Καίει... το ψύχος τις τιμές ηλεκτρικού, καθώς απλώνεται ο αρκτικός άνεμος πάνω από την Ευρώπη. Αλμα και στην Ελλάδα. Προβλέψεις για αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με δυσμενείς εκτιμήσεις για παραγωγή ΑΠΕ ανεβάζουν την πίεση.

Στα 300 ευρώ/MWh οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ευρώπη

Νέο άλμα καταγράφεται στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ευρώπη στη βραχυχρόνια αγορά της "επόμενης ημέρας" (24/11), που ταλανίζει και την Ελλάδα.

Ορισμένες χώρες καταγράφουν νέο ιστορικό ρεκόρ, όπως η Ελβετία, ή κοντά σε αυτό, όπως η Γαλλία, ενώ οι τιμές στη Γερμανία αυξήθηκαν περαιτέρω, αγγίζοντας το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η νέα εκτόξευση τιμών συμβαδίζει με την επιδείνωση των καιρικών φαινόμενων καθώς μπαίνει για τα καλά ο χειμώνας στην κεντροδυτική Ευρώπη. Ο αρκτικός άνεμος φέρνει ψύχος και χιόνι στην περιοχή με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις για αυτή την εβδομάδα.

Οι τιμές εκτοξεύτηκαν στη Γερμανία (273,89 ευρώ/MWh), τη Γαλλία (295,82 ευρώ/MWh), την Ελβετία (308,99 ευρώ/MWh) και την Ολλανδία (254,01 ευρώ/MWh) με τις θερμοκρασίες να πέφτουν έως και -6 βαθμούς Κελσίου στην ανατολική Γαλλία, σύμφωνα με το κρατικό μετεωρολογικό δίκτυο Meteo France. Χιόνια αναμένονται στη νότια και βορειοανατολική Γερμανία, ανέφερε η DWD στο twitter.

Στην Ελλάδα η τιμή σκαρφάλωσε στα 281,03 ευρώ/MWh και στην Ιταλία στα 289,27 ευρώ/MWh.

Ο ψυχρότερος καιρός αυξάνει τη ζήτηση, καθώς οι προβλέψεις για την παραγωγή αιολικής ενέργειας δείχνουν υποχώρηση στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Το κρύο είναι η πρώτη δοκιμή για το πώς τα ενεργειακά συστήματα που ήδη είναι υπό πίεση θα αντιμετωπίσουν την υψηλότερη κατανάλωση αυτόν τον χειμώνα.

Σύμφωνα με την Maxar Technologies LLC, η πρόβλεψη μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου δείχνει θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις κανονικές σε ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη.

Οι περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου και τα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης έχουν οδηγήσει σε άνοδο των τιμών που έχει προκαλέσει χάος στις αγορές ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, σχολιάζουν αναλυτές.

Δεν λείπουν και οι γεωπολιτικές διαταραχές ανεβάζοντας περαιτέρω τις τιμές του ολλανδικού φυσικού αερίου μετά και την επιβολή των τελευταίων κυρώσεων από τις Hνωμένες Πολιτείες που στοχεύουν στον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2, κίνηση που το Κρεμλίνο λέει ότι είναι παράνομη. 

To ολλανδικό φυσικό αέριο, δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, ενισχύεται 6,4%, στα 89,40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα την Τρίτη έφτασε στα 91 ευρώ.

Αν και οποιαδήποτε ενέργεια κατά της ρωσικής σύνδεσης φυσικού αερίου μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες για τον εφοδιασμό, οι κυρώσεις πιθανότατα έρχονται πολύ αργά, καθώς η κατασκευή του αγωγού ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο - η πρώτη από τις δύο γραμμές είναι ήδη γεμάτη με φυσικό αέριο ενώ αν και οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις για το έργο, αυτό προχώρησε ανεξάρτητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v