Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Τα τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος

Μολονότι βαχυπρόθεσμα το ρίσκο για τη βιωσιμότητα του χρέους παραμένει συγκρατημένο, οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι μακροπρόθεσμα και η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν.

ΕΕ: Τα τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος

Στο σκέλος της  βιωσιμότητας του χρέους στέκεται η 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως οι κίνδυνοι παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητοι σε σύγκριση με την 11η έκθεση. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή.

Οι βαχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους παραμένουν συγκρατημένοι, ενώ οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι μακροπρόθεσμα υπό τα σενάρια «χαμηλής ανάπτυξης» και «υψηλότερου ρίσκου».

  1. Στο βασικό σενάριο, το χρέος μειώνεται από 203% του ΑΕΠ το 2021 σε περίπου 54% του ΑΕΠ το 2060, ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.
  2. Στο σενάριο υψηλότερου κινδύνου, το χρέος μειώνεται στο 90% του ΑΕΠ έως το 2060 και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κυμαίνονται γύρω στο 18% του ΑΕΠ από τη δεκαετία του 2030.
  3. Στο σενάριο χαμηλής ανάπτυξης, το επίπεδο του χρέους δεν σταθεροποιείται και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες ξεπερνούν μόνιμα το 20% του ΑΕΠ έως το 2050.
Τα εναλλακτικά σενάρια δείχνουν ότι οι πιθανές αλλαγές στο τρέχον περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων μεσοπρόθεσμα και η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη βιωσιμότητα του χρέους.

Πρόωρες αποπληρωμές

Τα ταμειακά αποθέματα παραμένουν υψηλά. Τα διαθέσιμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκαν κοντά στα €40 δισ. στις αρχές Οκτωβρίου, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2019, αναφέρει η έκθεση.

Η Αρχή Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής μέρους του χρέους της Ελλάδας, μετά από παρόμοια βήματα που έγιναν την άνοιξη του 2021 και πριν. Ειδικότερα, εξετάζει το ενδεχόμενο να αποπληρώσει περίπου 5,3 δισ. ευρώ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα για δάνεια που λήγουν το 2022 και το 2023, καθώς και για την πλήρη αποπληρωμή ανεξόφλητων δανείων 1,8 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τους επόμενους μήνες.

Το πακέτο αυτό έχει αμελητέο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα και είναι ευπρόσδεκτο, υπογραμμίζει η έκθεση, καθώς στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές σχετικά με την οικονομική θέση του ελληνικού κράτους, επιμηκύνει τη μέση λήξη του χρέους, δημιουργεί αποταμιεύσεις στις δαπάνες για τόκους και μειώνει τον συναλλαγματικό κίνδυνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v