Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλπάζει το κόστος παραγωγής στην ελληνική μεταποίηση

Ανοδικά συνέχισε να κινείται η ελληνική μεταποίηση το Νοέμβριο, σύμφωνα με τη Markit. Στις 58,8 μονάδες ο PMI. O ρυθμός αύξησης του κόστους, όμως, επιταχύνθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας. Ακυρώσεις παραγγελιών και ανατιμήσεις.

Καλπάζει το κόστος παραγωγής στην ελληνική μεταποίηση

Τα δεδομένα της έρευνας PMI του Νοεμβρίου υπέδειξαν περαιτέρω σημαντική βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, καθώς ο συνολικός ρυθμός αύξησης ήταν σε γενικές γραμμές ανάλογος με τον ρυθμό που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο.

Ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής ήταν αντίστοιχος με τον ρυθμό που παρατηρήθηκε την προηγούμενη περίοδο διεξαγωγής της έρευνας, χάρη στη στήριξη που δέχθηκε από την απότομη άνοδο των νέων παραγγελιών. Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός αύξησης του κόστους επιταχύνθηκε λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε πρώτες ύλες και της επιμήκυνσης του χρόνου παράδοσης των προμηθειών. Κατά συνέπεια, εντάθηκαν οι πιέσεις που ασκούνταν στο παραγωγικό δυναμικό και οι αδιεκπεραίωτες εργασίες αυξήθηκαν με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας (από τον Νοέμβριο του 2002), παρά την αύξηση της απασχόλησης με τον εντονότερο ρυθμό σε διάστημα πέντε μηνών.

Ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index - PMI) είναι ένας σύνθετος δείκτης της απόδοσης της μεταποιητικής οικονομίας. Προέρχεται από δείκτες σχετικά με τις νέες παραγγελίες, την παραγωγή, την απασχόληση, τον χρόνο παράδοσης προμηθειών και τα αποθέματα προμηθειών. Οποιαδήποτε τιμή πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων υποδεικνύει συνολική βελτίωση των συνθηκών του τομέα.

Ο κύριος δείκτης PMI έκλεισε στις 58.8 μονάδες τον Νοέμβριο, τιμή οριακά χαμηλότερη από τις 58.9 μονάδες του Οκτωβρίου, υποδεικνύοντας σημαντική βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα. Ο συνολικός ρυθμός αύξησης κυμάνθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η παραγωγή σε όλο τον ελληνικό τομέα μεταποίησης αυξήθηκε έντονα τον Νοέμβριο, με τον ρυθμό αύξησης να αντιστοιχεί σε αυτόν που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο. Στις περιπτώσεις που αναφέρθηκε αύξηση της παραγωγής, οι εταιρείες τη συνέδεσαν με τη μεγαλύτερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών. Παρ' όλα αυτά, οι ελλείψεις πρώτων υλών επιβράδυναν τη δυναμική ανάπτυξης, καθώς εντάθηκαν οι πιέσεις που ασκούνταν στο παραγωγικό δυναμικό. Ο ρυθμός αύξησης ήταν ο δεύτερος βραδύτερος σε διάστημα επτά μηνών.

Παράλληλα, οι νέες συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν αισθητά τον Νοέμβριο. Παρά τις ισχυρές συνθήκες ζήτησης, ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε και ήταν ο χαμηλότερος σε διάστημα τεσσάρων μηνών, καθώς οι παραγωγοί αγαθών ανέφεραν ότι οι αυξήσεις στις τιμές πώλησης και οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες είχαν ως αποτέλεσμα ακυρώσεις από την πλευρά των πελατών. Αντίστοιχα, ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών εξαγωγών μειώθηκε.

Εν τω μεταξύ, οι αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού επιδεινώθηκαν εξαιτίας των ελλείψεων πρώτων υλών και των καθυστερήσεων στις μεταφορές, καθώς οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν αισθητά τον Νοέμβριο. Οι ελλείψεις ώθησαν τις τιμές εισροών σε υψηλότερο επίπεδο, καθώς ο ρυθμός αύξησης του κόστους επιταχύνθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας. Σημαντικοί παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση αυτή ήταν οι υψηλότερες τιμές ενέργειας, καυσίμων, μετάλλων, πλαστικών και υλικών συσκευασίας.

Οι εταιρείες επιδίωξαν να μετακυλίσουν τις υψηλότερες τιμές εισροών στους πελάτες, καθώς οι χρεώσεις εκροών αυξήθηκαν με σημαντικό ρυθμό. Ο ρυθμός αύξησης ήταν ο δεύτερος υψηλότερος στην ιστορία της έρευνας, παρόλο που υπήρξαν κάποιες ανησυχίες σχετικά με την ακύρωση παραγγελιών λόγω των υψηλότερων τιμών πώλησης.

Οι δυσκολίες προμήθειας πρώτων υλών και η έντονη αύξηση των νέων παραγγελιών οδήγησαν τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών σε άνοδο-ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας, στα μέσα του τέταρτου τριμήνου. Η χαμηλή διαθεσιμότητα εισροών επηρέασε αρνητικά τις δυνατότητες παραγωγής, παρότι η αύξηση των επιπέδων απασχόλησης ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα πέντε μηνών.

Παρόλο που η επιβάρυνση κόστους αυξήθηκε και πάλι, οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα αύξησαν τις αγορές εισροών τους με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2000. Τα αποθέματα σημείωσαν, ωστόσο, περαιτέρω συρρίκνωση.

Οι εταιρείες ανέφεραν δυσκολίες κατά την αναπλήρωση των αποθεμάτων προμηθειών και ετοίμων προϊόντων, εξαιτίας της αναταραχής στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Τέλος, τον Οκτώβριο ενισχύθηκαν οι προσδοκίες σχετικά με τις προοπτικές για την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος. Τα ισχυρά επίπεδα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αποδόθηκαν στις ελπίδες για περαιτέρω άνοδο της ζήτησης των πελατών και μεγαλύτερη σταθερότητα στην απόδοση των προμηθευτών.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, η Siân Jones, οικονομολόγος στην IHS Markit, είπε:

«Οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να υποδεικνύουν σημαντική βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών τον Νοέμβριο, καθώς η ζήτηση αυξήθηκε και πάλι αισθητά από την πλευρά των πελατών. Η αύξηση της παραγωγής ήταν έντονη, αλλά οι συνεχιζόμενες σημαντικές αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού
επιβράδυναν την ανάπτυξη. Κατά συνέπεια, οι πιέσεις που ασκούνταν στο παραγωγικό δυναμικό εντάθηκαν, καθώς ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα μεγαλύτερο των 19 ετών.

Οι ελλείψεις υλικών οδήγησαν σε μία από τις μεγαλύτερες επιμηκύνσεις του χρόνου παράδοσης προμηθειών από το ξέσπασμα της πανδημίας. Παράλληλα με τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας και καυσίμων, η άνοδος του κόστους κατέγραψε υψηλό ρυθμό-ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας. Παρότι ο κύριος ρυθμός αύξησης ανεβαίνει, ορισμένες εταιρείες άρχισαν να εφιστούν την προσοχή στη μετακύλιση της εντονότατης επιβάρυνσης κόστους στους πελάτες, καθώς υπάρχουν αναφορές για πελάτες που αντιτίθενται στην τακτική αυτή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v