Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι «εντολές» της Κομισιόν για την ελληνική αγορά ενέργειας

Πώς σχολιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό Market Reform Plan. Ανάγκη να αυξηθεί η χαμηλή ρευστότητα της Προθεσμιακής Αγοράς. Τι ζητά για την αγορά Εξισορρόπησης, τα PPA's και τις αγορές spot.

Οι «εντολές» της Κομισιόν για την ελληνική αγορά ενέργειας

Τη διεύρυνση της συμμετοχής όλων των παικτών στις Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη γνωμοδότηση της για το Market Reform Plan, που έστειλε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χθες, Τρίτη, η Κομισιόν σχολιάζει και διατυπώνει παρατηρήσεις για το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που προτείνονται από την ελληνική πλευρά, με στόχο να διορθωθούν οι αδυναμίες της ηλεκτρικής αγοράς.

Την είδηση ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας πριν από λίγο στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2021».

Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που εντάχθηκαν στο Market Reform Plan στάλθηκε στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. στις αρχές του καλοκαιριού και στη συνέχεια τέθηκε από την Κομισιόν σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με όσα είπε χθες η κ. Σδούκου:

- Η Επιτροπή επικροτεί τις μεταρρυθμίσεις που προτείνονται, ιδίως αυτές που σχετίζονται με την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας. Εστιάζει, ωστόσο, στην έγκαιρη εφαρμογή τους και στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνουν.

- Επισημαίνεται η ανάγκη να αυξηθεί η σημερινή χαμηλή ρευστότητα της Προθεσμιακής Αγοράς. Προς αυτήν την κατεύθυνση εκτιμάται ότι θα συμβάλει η οριστικοποίηση του anti-trust case της ΔΕΗ, για τη διάθεση μέρους της λιγνιτικής παραγωγής της. Η Επιτροπή προσβλέπει, όπως είπε η κ. Σδούκου, στην αύξηση των ποσοτήτων που θα είναι διαθέσιμες στην Προθεσμιακή Αγορά και οι οποίες θα επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να αντισταθμίσουν καλύτερα την αστάθεια των χονδρεμπορικών τιμών.

- Υπαγορεύεται η συμμετοχή του Demand Response (απόκριση ζήτησης), της αποθήκευσης και των ΑΠΕ στις Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας, ώστε να ενισχυθεί η ενδοημερήσια ρευστότητα. Ειδικότερα, για το Demand Response υποδεικνύεται να ενταχθεί άμεσα στην Αγορά Εξισορρόπησης. Η κ. Σδούκου ανέφερε ότι γι’ αυτό υπάρχει χρονοδιάγραμμα από το ΥΠΕΝ για τον Φεβρουάριο του 2022.

- Καλείται το ΥΠΕΝ να διασφαλίσει ότι οι traders, συμπεριλαμβανομένων αυτών που δεν έχουν στοιχεία ενεργητικού, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις αγορές spot (Ενδοημερήσια και Επόμενης Ημέρας) χωρίς διακρίσεις.

- Για την Αγορά Εξισορρόπησης, η Επιτροπή υποδεικνύει ότι θα πρέπει να αξιολογήσει η ΡΑΕ την κατάργηση της προσωρινής μηδενικής κατώτατης τιμής για τις προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης και παράλληλα, προτείνει και τη βελτίωση του αλγόριθμου.

- Η Κομισιόν εμφανίζεται θετική στο προτεινόμενο από το Υπουργείο οργανωμένο πλαίσιο για την εισαγωγή PPA’s (διμερή συμβόλαια) από ΑΠΕ στην αγορά, όμως, επισημαίνει ότι ο σχεδιασμός θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και τις απόψεις των συμμετεχόντων.

Η κ. Σδούκου ανέφερε ότι στόχος του ΥΠΕΝ είναι να επανυποβάλει το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες το Market Reform Plan, για την προώθηση των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων στην ηλεκτρική αγορά. «Έχουμε μπροστά μας μια απαιτητική χρονιά, το 2022, για να θέσουμε τις σταθερές βάσεις που λέμε και να αντιμετωπίσουμε την κρίση, όμως, σε συνδυασμό με όλες τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζουμε θα υπάρξει θετικός αντίκτυπος στην αγορά» κατέληξε η ίδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v