Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον «αέρα» οι ελληνικές εξαγωγές προς Λευκορωσία και Ρωσία

Σημαντικό πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών από την απόφαση της Λευκορωσίας να απαγορεύσει τις εισαγωγές από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία.

Στον «αέρα» οι ελληνικές εξαγωγές προς Λευκορωσία και Ρωσία

Σοβαρές επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών προκαλεί η απόφαση της Κυβέρνησης της Λευκορωσίας να απαγορεύσει ορισμένες εισαγωγές τροφίμων από Δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, από τον επόμενο χρόνο, για να απαντήσει στις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.

Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022, όπως ανακοίνωσε η Κυβέρνηση της Λευκορωσίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, και θα διαρκέσει έξι μήνες. Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά, οι κυρώσεις αφορούν το βόειο κρέας, το χοιρινό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία, τη Νορβηγία και ορισμένες άλλες χώρες, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας.

Σήμερα η Ελλάδα εξάγει προς τη Λευκορωσία φρούτα και λαχανικά αξίας 4 εκατ. ευρώ, λέει στο euro2day.gr ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου εξαγωγής διακίνησης φρούτων - λαχανικών της Incofruit Γιώργος Πολυχρονάκης.

Αλλά αυτές δεν είναι οι μοναδικές απώλειες που θα «γράψουν» οι ελληνικές εξαγωγές. Η Λευκορωσία χρησιμοποιείται από πολλούς Έλληνες εξαγωγείς ως μέσο για την είσοδο των προϊόντων τους προς τη Ρωσία, την οποία δεν μπορούν να προσεγγίσουν μετά το εμπάργκο που έχει επιβάλει η τελευταία στις εισαγωγές σειράς προϊόντων από χώρες της ΕΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v