Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποτονική η τουριστική κίνηση στην Αθήνα ενόψει Χριστουγέννων

Σε ανάκαμψη «τελευταίας στιγμής» εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι ξενοδόχοι για να αυξήσουν τις χαμηλές πληρότητες. Ο πονοκέφαλος του ενεργειακού κόστους και της υπερπροσφοράς κλινών.

Υποτονική η τουριστική κίνηση στην Αθήνα ενόψει Χριστουγέννων

Υποτονικές είναι οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία των μεγάλων αστικών κέντρων ενόψει των Χριστουγέννων, με την πανδημία να κρατάει τους ταξιδιώτες μακριά από τις πόλεις την εορταστική περίοδο. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινείται η τουριστική ζήτηση στην Αθήνα και οι επιχειρηματίες του κλάδου ποντάρουν δύο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για αναστροφή της παρούσας εικόνας.

Σύμφωνα με τις κρατήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, ο Δεκέμβριος στα ξενοδοχεία της ελληνικής πρωτεύουσας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 35%-45%, εάν δεν τονωθεί η κίνηση ενόψει των εορτών, μιας περιόδου κατά τη διάρκεια της οποίας η Αθήνα προσέλκυε διαχρονικά επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων που δαπανούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά για τις αγορές και τις διακοπές τους.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δείγματα για ιδιαίτερη τουριστική κίνηση τα Χριστούγεννα. Ιστορικά υπήρχε, ωστόσο, επί του παρόντος η κίνηση περιορίζεται στα Σαββατοκύριακα και η ίδια εικόνα, εάν όχι χειρότερη, επικρατεί και στα υπόλοιπες μεγάλες πόλεις, όπως για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στην Καβάλα», επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Οι Κύπριοι και οι Αμερικανοί δίνουν ως επί το πλείστον το «παρών» στην ελληνική πρωτεύουσα, με τους Ισραηλινούς που έκαναν μέχρι πρότινος αισθητή την παρουσία τους στο κέντρο της Αθήνας να εκτιμάται ότι θα… επιστρέψουν ενόψει των εορτών. Πάντως, η πλειονότητα των ταξιδιωτών που επισκέπτονται αυτή την περίοδο την Αθήνα είναι Ελληνες.

Οπως εξηγούν οι επιχειρηματίες του κλάδου, η εικόνα των ξενοδοχείων στα αστικά κέντρα είναι δυσμενέστερη συγκριτικά με εκείνη των resorts (σ.σ.: το καλοκαίρι), τα οποία δείχνουν να έχουν κερδίσει μέρος του χαμένου εδάφους, καταγράφοντας καλύτερες επιδόσεις. «Εάν καταφέρουμε και επιτύχουμε το 2021 το 50% του τζίρου του 2019 θα είμαστε ευχαριστημένοι. Εκτιμάμε ότι τις επόμενες ημέρες θα αναθερμανθεί σε ένα ποσοστό η ζήτηση. Ωστόσο, έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα, καθώς εκτός από τις συνέπειες της πανδημίας, έχουμε έρθει αντιμέτωποι πλέον και με την ενεργειακή κρίση που έχει αυξήσει τα κόστη», επισημαίνει στο Εuro2day.gr ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), Ευγένιος Βασιλικός, εστιάζοντας και στην υπερπροσφορά κλινών που καταγράφεται τελευταία στην ελληνική πρωτεύουσα και στα παράνομα καταλύματα κάθε είδους που λειτουργούν στην Αττική, με αιχμή το κέντρο της Αθήνας.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες δε έχουν καταγραφεί ακυρώσεις τόσο συνεδρίων, όσο και μεμονωμένων κρατήσεων και σχολικών εκδρομών, με την μετάλλαξη «Ομικρον» να φαίνεται ότι έχει επηρεάσει αρκετά τα σχέδια των ταξιδιωτών.

Στους κορυφαίους προορισμούς του 2021 η Αθήνα

Σύμφωνα με έρευνα της ForwardKeys, την ίδια στιγμή, τα ταξίδια αναψυχής είναι εκείνα που οδηγούν την ανάκαμψη του κλάδου το 2021, με τους Αμερικανούς ταξιδιώτες να έχουν διαμορφώσει σε έναν βαθμό τη φετινή λίστα με τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς όσον αφορά τις μεγαλουπόλεις. Κι ενώ το Ντουμπάι παραμένει στην κορυφή, μία θέση στη σχετική λίστα κατέκτησε φέτος η Αθήνα, η οποία βρέθηκε στη 15η θέση, ακολουθούμενη από την πόλη του Μεξικού στην 16η, την Πάλμα Μαγιόρκα στη 17η και τη Φρανκφούρτη στην 20η θέση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v