Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταμείο Φαιστός: Ο ΟΤΕ και η Deutsche Telekom ο πρώτος ιδιώτης επενδυτής

Πόλος έλξης διεθνών επενδυτών γίνεται σταδιακά το Ταμείο Φαιστός, το οποίο εξασφάλισε τον πρώτο ιδιώτη επενδυτή. Ο λόγος για τον όμιλο ΟΤΕ και την Deutsche Telekom, που θα επενδύσουν 3 εκατ. ευρώ στο Ταμείο. Η ψήφος εμπιστοσύνης στο ελληνικό εγχείρημα.

Ταμείο Φαιστός: Ο ΟΤΕ και η Deutsche Telekom ο πρώτος ιδιώτης επενδυτής

Μία ακόμα επιτυχία μετρά το Ταμείο Φαιστός, το οποίο διαχειρίζεται η Συμμετοχές 5G (5G Ventures), το οποίο προσέλκυσε την πρώτη ιδιωτική επένδυση από τη γερμανική Deutsche Telekom και τον Όμιλο ΟΤΕ.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε επίσημα χθες από το Μαξίμου, η DT και ο OΤΕ σκοπεύουν να επενδύσουν 3 εκατ. ευρώ στο Ταμείο. Είναι η πρώτη φορά που ιδιωτικά κεφάλαια έρχονται να προστεθούν σε δημόσιους πόρους σε ένα επενδυτικό ταμείο και μάλιστα με την επένδυση να ανακοινώνεται επίσημα.

Το Ταμείο έχει ανακοινώσει μεγάλες συνεργασίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ η σημασία του μπήκε και στο επίκεντρο στην πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, τον δείκτη DESI, όπου είχε χαρακτηρίσει το Φαιστός ως σημαντικό παράγοντα για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας στην μετά κορωνοϊό εποχή.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη καταγράφεται ζωηρό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο οικοσύστημα που δημιουργείται από ιδιώτες επενδυτές αλλά και επενδυτικά σχήματα.

Από την άλλη, 31 επιχειρήσεις έχουν προσεγγίσει ήδη το Ταμείο, διερευνώντας τις δυνατότητες που δύναται να τους προσφέρει.

Πρόκειται για εταιρείες τόσο από την Ελλάδα όσο κι από το εξωτερικό, από τους κλάδους των logistics, της διασυνδεσιμότητας και της κυβερνοασφάλειας.

Μάλιστα βάσει του επενδυτικού κανονισμού, ο οποίος δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι, η εγχώρια δραστηριότητα αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση από το Φαιστός, κάτι που σημαίνει ότι οι εταιρείες τους εξωτερικού ακόμα και αν δεν έχουν παρουσία στη χώρα, θα επενδύσουν στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το Φαιστός είναι ένα επενδυτικό ταμείο που πρόκειται να επενδύσει σε καινοτόμες επιχειρήσεις που θα αξιοποιούν τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά του 5G και οι οποίες θα πρέπει να έχουν παρουσία στην Ελλάδα. Χρηματοδοτείται κατ' αρχάς με 93 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από την πρόσφατη εκχώρηση του φάσματος συχνοτήτων που θα αξιοποιηθεί για τη λειτουργία δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v