Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Θα ξεπεράσει τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη του 2021

Η αβέβαιη εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, με τη πιθανή επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον, την παρούσα χρονική στιγμή μας επιβάλλει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και να αναμένουμε τα ενδεχόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, σημειώνει ο Π. Κορλίρας.

Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Θα ξεπεράσει τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη του 2021

Χθες, 20 Δεκεμβρίου 2021, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο υπό την Προεδρία του κ. Παναγιώτη Κορλίρα δημοσιοποίησε το Τριμηνιαίο Δελτίο με τίτλο "Μακροοικονομικές και Δημοσιονομικές εξελίξεις" (Τεύχος 17).

Τα κυριότερα σημεία του Δελτίου:

  •  Ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο κατά 16,2%, σε ετήσια βάση
  • Διατηρείται η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, με μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ κατά 13,4%, σε ετήσια βάση
  • Θετική μεταβολή, σε ετήσια βάση, σε όλες τις συνιστώσες του ΑΕΠ: ιδιωτική κατανάλωση +8,6%, δημόσια κατανάλωση +5,7%, ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου +18,1%, εξαγωγές +48,6%
  • Συνεχίζεται η μείωση της ανεργίας κατά πέμπτο συνεχόμενο μήνα, με το ποσοστό της να διαμορφώνεται, τον Σεπτέμβριο, στο 13%
  • Διατηρούνται οι πληθωριστικές πιέσεις, με τον Εν.ΔΤΚ να αυξάνεται τον Νοέμβριο κατά 4,3%. Χαμηλά, ωστόσο, παραμένει ο δομικός πληθωρισμός (0,9%)
  • Παραμένει υψηλά το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (€5,6 δισ. το εννεάμηνο), παρά την ισχυρή ανάκαμψη των τουριστικών εισπράξεων
  • Συγκρατημένο το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο (3,4% του ΑΕΠ). Πιθανόν να διαμορφωθεί για το σύνολο του έτους σε επίπεδα χαμηλότερα των αναφερόμενων στην Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού 2022 (7,3% του ΑΕΠ)
  • Οι πρόδρομοι δείκτες οικονομικής συγκυρίας προοιωνίζονται διατήρηση της ανάκαμψης κατά το 4ο τρίμηνο του 2021

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κορλίρας δήλωσε σχετικά:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει και το συγκεκριμένο Τριμηνιαίο Δελτίο Μακροοικονομικών & Δημοσιονομικών Εξελίξεων, η συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να βελτιώνεται αισθητά. Η εξέλιξη των βασικών δεικτών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη το 2021 θα ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις και η θετική αυτή πορεία θα συνεχισθεί και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, η αβέβαιη εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, με τη πιθανή επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον, την παρούσα χρονική στιγμή μας επιβάλλει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και να αναμένουμε τα ενδεχόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην οικονομική δραστηριότητα».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v