Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ομικρον έβαλε στον «πάγο» τις αποδράσεις στο εξωτερικό

Αλλεπάλληλες ακυρώσεις καταγράφονται τις τελευταίες 10 ημέρες στα ταξίδια που είχαν προγραμματιστεί εκτός των ελληνικών συνόρων. Η μετάλλαξη Ομικρον οδηγεί σε επιλογές εορταστικών αποδράσεων εντός των ελληνικών συνόρων.

Η Ομικρον έβαλε στον «πάγο» τις αποδράσεις στο εξωτερικό

Χιονοστιβάδα ακυρώσεων για ταξίδια με προορισμό δημοφιλείς ευρωπαϊκές πόλεις καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, με τη μετάλλαξη Όμικρον και τους νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβάλλονται, να ανατρέπουν τα σχέδια των Ελλήνων που προγραμμάτιζαν ολιγοήμερη απόδραση στο εξωτερικό.

Η πλειονότητα των ταξιδιών για προορισμούς εκτός Ελλάδος έχει ακυρωθεί καθώς, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, οι περισσότεροι από όσους σχεδίαζαν να εκδράμουν, φοβούνται μήπως νοσήσουν από κορωνοϊό, δεδομένου ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, και αναγκαστούν να μπουν σε καραντίνα στη χώρα την οποία έχουν επισκεφθεί. Και αυτό διότι για να επιστρέψει κάποιος στην Ελλάδα θα οφείλει να έχει διαγνωσθεί αρνητικός σε τεστ με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών ή εναλλακτικά να έχει διαγνωσθεί αρνητικός σε rapid test εντός 24 ωρών πριν από την άφιξή του σε κάποιο ελληνικό αεροδρόμιο, κάτι που αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο, καθώς αυξάνει το συνολικό κόστος του ταξιδιού.

«Τις τελευταίες 10 ημέρες όχι μόνο δεν υπάρχουν νέες κρατήσεις, αλλά ακυρώνονται πολλές από τις ήδη υπάρχουσες. Είμαστε σε δεινή θέση. Καταγράφαμε κίνηση αντίστοιχη με αυτή που υπήρχε το 4ήμερο της 28ης Οκτωβρίου και πλέον κινούμαστε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Δεν μπορεί να ανατραπεί αυτό το κλίμα», τονίζουν παράγοντες της αγοράς.

«Οι περισσότεροι κατά βάση ανησυχούν μήπως νοσήσουν από κορωνοϊό και αναγκαστούν να περάσουν καραντίνα στο εξωτερικό. Το κόστος των τεστ που επιβαρύνει τον συνολικό προϋπολογισμό του ταξιδιού αποτελεί έναν επιπλέον ανασταλτικό παράγοντα», προσθέτουν.

Ενδεικτικό της ανατροπής του μέχρι πρότινος θετικού κλίματος είναι το γεγονός ότι σε κάποια ταξιδιωτικά πρακτορεία ενεργό παραμένει μόνο το 20% των κρατήσεων που είχαν πραγματοποιηθεί για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Κάποιοι μόλις επέστρεφαν από τις διακοπές της 28ης Οκτωβρίου, έκλειναν αμέσως το επόμενο ταξίδι τους, ωστόσο, πολλοί έχουν πλέον προχωρήσει σε ακύρωση παρά το γεγονός ότι χάνουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που έχουν ήδη καταβάλει. Μετά την 28η Οκτωβρίου υπήρχε έντονη ζήτηση και δεκάδες αιτήσεις σε καθημερινή βάση για ταξίδια μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Η ζήτηση για το εξωτερικό το 4ήμερο της 28ης Οκτωβρίου κινήθηκε σε επίπεδα πέριξ του 60% των επιπέδων του 2019 και σε αντίστοιχα επίπεδα, αν όχι υψηλότερα, διαμορφωνόταν μέχρι πρότινος και η ζήτηση για την περίοδο των εορτών.

Στροφή στο εσωτερικό

Η Ελβετία, η Ιταλία, η Τσεχία, η Πολωνία και το Ντουμπάι διατηρούν μέχρι στιγμής ενεργό το ενδιαφέρον όσων τελικά αποφασίζουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, πάντως, αρκετοί από όσους ακυρώνουν τα ταξίδια τους στο εξωτερικό, στρέφονται στο εσωτερικό, αναζητώντας έστω και την τελευταία στιγμή ένα δωμάτιο σε κάποιον από τους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της χώρας, που έχουν την τιμητική τους αυτή την περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v