Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα νέα μέτρα βγάζουν στα… κάγκελα τον κλάδο της εστίασης

Για πτώση τζίρου έως 80% και ακυρώσεις μιλούν επιχειρηματίες της εστίασης, στη σκιά των νέων μέτρων. Φόβος για απαγόρευση της μουσικής και μπαράζ από λουκέτα από το 2022. Αιτήματα για αντισταθμιστικά μέτρα.

Τα νέα μέτρα βγάζουν στα… κάγκελα τον κλάδο της εστίασης

Σε απόγνωση βρίσκονται από χθες κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης, μετά τις ανακοινώσεις για το νέο πλαίσιο περιορισμών και κυρίως το μειωμένο ωράριο, μέχρι τις 12:00 το βράδυ, για κέντρα διασκέδασης και μπαρ.

Φοβούνται δε κλιμάκωση των περιορισμών με «στοπ» και στη μουσική. Όπως περιγράφουν στο Euro2day.gr επιχειρηματίες, «σβήνουν οι ελπίδες για τα έσοδα από τα ρεβεγιόν και τις γιορτινές εξόδους».

Πρόκειται για τζίρο που παραδοσιακά αξιοποιείται για να πληρωθούν ασφαλιστικές εισφορές και χρέη της χρονιάς που κλείνει. Ειδικά φέτος, που οι επιχειρήσεις είναι καταχρεωμένες, σ’ αυτά τα έσοδα έχουν επενδυθεί σημαντικές ελπίδες.

Μιλώντας στο Euro2day.gr, η Μαρία Μποτονάκη, ιδιοκτήτρια του μπαρ Comme il FauX στην πλατεία Καρύτση, σχολιάζει ότι οι επιχειρήσεις εστίασης ήταν ήδη σε ένα ιδιότυπο lockdown. Θεωρεί ότι τα νέα μέτρα δημιουργούν «τρομοκρατία» στους καταναλωτές που φοβούνται περισσότερο να επισκεφτούν εστιατόρια και μπαρ. Τονίζει ότι είναι αναγκαία η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά αναρωτιέται γιατί δεν λαμβάνονται πρακτικά μέτρα και πιθανόν πιο αποτελεσματικά. «Για παράδειγμα στις συγκοινωνίες, όπως στα λεωφορεία και στο μετρό, οι πολίτες στριμώχνονται σαν σαρδέλες. Αλλά ενοχοποιείται η εστίαση», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Εκπροσωπώντας την πρωτοβουλία Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης (ΚΕΕ), κατά βάση μικρά μαγαζιά, καφέ και μπαρ, τονίζει ότι οι επαγγελματίες τηρούν τα μέτρα παρά το μεγάλο κόστος. «Πιστεύουμε ότι είναι μονόδρομος η τήρηση των μέτρων αλλά το να μας κλείνουν στις 12:00, αυτό δεν θα δώσει λύση. Θα κάνει πιο επιτακτικό το πρόβλημα», προσθέτει η κα Μποτονάκη, εξηγώντας ότι όσοι πολίτες σχεδιάζουν να βγουν, θα βγουν όλοι μαζί. Σημειώνει επίσης ότι στην Ελλάδα το δείπνο συνηθίζεται να προσφέρεται αργά, μετά τις υποχρεώσεις της δουλειάς, ενώ ακόμη αργότερα συνηθίζεται να βγαίνουμε για ποτό.

Με τον περιορισμό του ωραρίου, τα μπαρ, που είναι οι μικρές επιχειρήσεις της αγοράς, θα δουλεύουν ένα τρίωρο, 9-12. Θεωρείται ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος για να δημιουργηθούν τα αναγκαία έσοδα που θα καταστήσουν τις επιχειρήσεις αυτές βιώσιμες, χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης. Ο κλάδος επαναφέρει το πάγιο αίτημα για διαγραφή χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς πολλοί επαγγελματίες έχουν χάσει ρυθμίσεις ενώ εκτός των άλλων χρωστάνε τα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα του 2021 αλλά και του 2020.

Ας σημειωθεί επίσης ότι οι επιχειρήσεις εστίασης δεν έχουν ανακάμψει από το ξέσπασμα της πανδημίας και οι επιδόσεις τους βαίνουν μειούμενες. Παρά την αύξηση τζίρου συγκριτικά με τα περσινά επίπεδα από τον Απρίλιο, ο κύκλος εργασιών στον κλάδο υπολείπεται του τζίρου του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της πρόσφατης έκθεσης του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το ποσοστό των επιχειρήσεων με μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα από 14,8% τον Ιούνιο του 2020, αυξήθηκε φέτος σε 24,7% τον Φεβρουάριο και σε 21,4% τον Ιούλιο, ενώ αυξάνονται οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο οριστικού λουκέτου. Ως αποτέλεσμα, επιμένουν οι επιχειρηματίες σε επαναφορά μέτρων όπως η επιδότηση ενοικίου, η αναστολή συμβάσεων εργαζομένων και η μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες.

Φθίνουσες οι επιδόσεις παρά την… αύξηση

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Οκτώβριο, οι επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 142,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 31,1%. Τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε αύξηση 42,5%, σε συνέχεια αύξησης 45,7% τον Αύγουστο, 42,8% τον Ιούλιο, 29,1% τον Ιούνιο, 67,9% τον Μάιο και 87,5% τον Απρίλιο.

Τους προηγούμενους μήνες, όμως, ήταν σε εξέλιξη ένα άνευ προηγουμένου πτωτικό σερί, με αφετηρία το πρώτο κύμα της πανδημίας. Η σύγκριση γίνεται με βάση τις επιδόσεις του 2020, καθώς συγκριτικά με το 2019 τα έσοδα των επιχειρήσεων εστίασης απέχουν μακράν. Οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι από τον Νοέμβριο του 2021, με το άτυπο lockdown, η τάση έχει αλλάξει, ενώ η περίοδος των Χριστουγέννων ήταν μια «κακή σεζόν». Τονίζουν ότι η πτώση κυμαίνεται σε 40-80% και αντανακλά τις επιδόσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο σύνολο του έτους.

Μάλιστα παρά τις προκλήσεις που συνεπάγεται η αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των πρώτων υλών, οι αυξήσεις στα τιμολόγια της εστίασης δεν ξεπέρασαν το 1% μεσοσταθμικά. Οι επιχειρηματίες φοβούνται ότι το 2022 θα δούμε λουκέτα και απολύσεις εάν διατηρηθούν οι σημερινές συνθήκες, όπου τα περιοριστικά μέτρα στοχοποιούν -όπως υποστηρίζουν- τον κλάδο αντί να εκπαιδεύουν τον καταναλωτή και να προωθούν κουλτούρα πρόληψης, με δωρεάν rapid test και PCR όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v