Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποντάρει στο ρεβεγιόν η εστίαση με το ταμείο να είναι... μείον

Ακυρώσεις κρατήσεων από τις παλινωδίες για τα διαγνωστικά Covid test. Ελπίδες να περιοριστεί η ζημιά το τελευταίο 10ήμερο. Πτώση τζίρου 80% καταγράφουν πολλά μαγαζιά ενώ φουντώνουν οι φόβοι για περιορισμό ωραρίου μετά τις γιορτές.

Ποντάρει στο ρεβεγιόν η εστίαση με το ταμείο να είναι... μείον

Δέκα μέρες δεν σώζουν την παρτίδα στην εστίαση, αλλά τουλάχιστον οι επαγγελματίες έχουν την ευκαιρία να παλέψουν το κλείσιμο της χρονιάς, χωρίς να προσθέσουν μεγαλύτερη ζημιά στα βιβλία τους.

Αυτό επισημαίνουν επιχειρηματίες της εστίασης, σε συνέχεια των προχθεσινών εξαγγελιών του πρωθυπουργού, που αποφάσισε να μην ενστερνιστεί την εισήγηση για υποχρεωτικά rapid test για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους στις γιορτές. Για να μην αδικήσει τους πρώτους -όπως είπε-, αποφάσισε να δοθεί ισχυρή σύσταση για self test σε όσους βγουν να διασκεδάσουν παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ενώ θα χορηγηθούν και δωρεάν self test σε όλους.

Είχαν προηγηθεί τις τελευταίες ημέρες επαφές εκπροσώπων του κλάδου με στελέχη της κυβέρνησης, προκειμένου να εκθέσουν τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει. Επικεφαλής αυτών των αντιπροσωπειών που είδαν, μεταξύ άλλων και τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ήταν ο Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Όπως αναφέρει στο Euro2day.gr, ζητήθηκε παρέμβαση για να σταματήσει η αιμορραγία στον κλάδο, ήτοι ζημιά 50% σε ένα δίμηνο, από τον Νοέμβριο που εφαρμόστηκαν τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η ελεύθερη είσοδος στους εσωτερικούς χώρους εστίασης μόνο για νοσήσαντες και εμβολιασμένους έχει μειώσει την παραδοσιακή πελατεία της αγοράς κατά 50%, όπως σημειώνει, εξηγώντας ότι αυτό είναι το ποσοστό των ανεμβολίαστων στις ηλικίες που επισκέπτονται κατά βάση μπαρ, καφέ και εστιατόρια. Ειδικά τις καθημερινές, η πτώση του κύκλου εργασιών σε πολλές επιχειρήσεις φτάνει το 80-90%. Μόνο τα Σαββατοκύριακα γίνεται τζίρος και κυρίως Σαββατόβραδα και Κυριακή μεσημέρι.

Η απογοήτευση είναι μεγάλη για επαγγελματίες που αξιοποίησαν αποταμιεύσεις για να κάνουν ανακαινίσεις, βελτίωση μενού και άλλες επενδύσεις, όπως είθισται σε περιόδους κρίσης. Η συγκυρία δεν ευνοεί τον στόχο τους να προσελκύσουν πελάτες.

«Η κρίση έχει χτυπήσει άσχημα τον κλάδο», τονίζει ο κ. Καββαθάς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου ήταν «τραγικό». Προσθέτει δε ότι η υποχρέωση διενέργειας rapid test όσων προετοιμάζονταν για ρεβεγιόν οδήγησε τις τελευταίες ημέρες σε ακυρώσεις κρατήσεων ενώ πολλές επιχειρήσεις ματαίωσαν εορταστικές εκδηλώσεις.

«Τώρα, με τα self test και τη δωρεάν διάθεση διαγνωστικών test που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, δίνεται διέξοδο αλλά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα έχει κάνει ζημιά», εξηγεί στο Euro2day.gr. Αναρωτιέται δε τι θα γίνει τον Ιανουάριο, μετά από έναν «κακό» Δεκέμβριο, καθώς πρόκειται για μήνα ύφεσης παραδοσιακά, μετά την εορταστική περίοδο, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να επιβληθεί μειωμένο ωράριο λειτουργίας. 

Ας σημειωθεί ότι το 2021 είναι μια ακόμη κακή χρονιά για την εστίαση, καθώς συσσωρεύει σημαντικές ζημιές. Ήδη στο α’ εξάμηνο η πτώση του κύκλου εργασιών έφτασε το 51%, για να ακολουθήσει «ρεφάρισμα» από το καλοκαίρι, 15/7 - 15/10.

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, ένα ποσοστό 70% των επιχειρήσεων δούλεψε καλά αλλά από τα μέσα Σεπτεμβρίου τα περιοριστικά μέτρα για τους εσωτερικούς χώρους και το «άτυπο lockdown» στις αρχές Νοεμβρίου άλλαξαν τα δεδομένα. Το τελευταίο διάστημα, δε, η συζήτηση για την υπερμετάδοση της μετάλλαξης Όμικρον, οι παλινωδίες με τα μέτρα και η σύγχυση των πολιτών έχουν «παγώσει» την αγορά.

Εν κατακλείδι, μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, οι επαγγελματίες της εστίασης έχουν τη δυνατότητα να παίξουν άμυνα το τελευταίο δεκαήμερο της χρονιάς, αλλά παραμένουν με την πλάτη στον τοίχο, αφού ο πρωθυπουργός είπε καθαρά ότι μεταξύ των επιλογών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανάλογα με την εξέλιξή της, είναι οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και τη διασκέδαση.

Οπότε φοβούνται νέους περιορισμούς, που δυνητικά θα πλήξουν το πιο ευάλωτο τμήμα της αγοράς…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v