Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιοριστικά μέτρα από Πέμπτη, παράθυρο και για «ενισχυμένο» πακέτο

(upd) Την υιοθέτηση νέων μέτρων που μπορεί να υπερβαίνουν και αυτά που προαναγγέλθηκαν τη Δευτέρα εξετάζει η κυβέρνηση. Για εφαρμογή ακόμα και από Πέμπτη μιλά ο Γ. Οικονόμου. Σύσκεψη Μητσοτάκη με Τσιόδρα, ακολουθεί η Επιτροπή.

Περιοριστικά μέτρα από Πέμπτη, παράθυρο και για «ενισχυμένο» πακέτο

Εφαρμογή των μέτρων ακόμα και από την Πέμπτη προανήγγειλε ουσιαστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Γιάννης Οικονόμου. Η κυβέρνηση θα λάβει τις εισηγήσεις και θα αποφασίσει, είπε, σημειώνοντας ότι συνήθως τα μέτρα που ανακοινώνονται εφαρμόζονται από το πρωϊ της επόμενης. Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το «πακέτο» να διευρυνθεί πέραν όσων ήδη είχαν ανακοινωθεί μόλις τη Δευτέρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι θα πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες και για τα σπίτια και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει τα μέτρα που θα ανακοινωθούν να είναι «καθαρά», δηλαδή να μην δημιουργούν σύγχυση στον κόσμο.

Την επίσπευση της εφαρμογής των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες πριν την Πρωτοχρονιά είχε αφήσει ανοικτή το πρωϊ μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. 

Για το πρωί της Τετάρτης έχει προγραμματιστεί σύσκεψη του πρωθυπουργού στην οποία θα μετέχει και ο Σωτήρης Τσιόδρας.  Το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Επιτροπή των επιστημόνων, όπου θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα. Μετά θα γίνουν οι ανακοινώσεις. 

Ο κ. Πλεύρης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η Επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει τη μείωση του διαστήματος της καραντίνας στις 5 από τις 10 ημέρες για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ. (σ.σ. η επιτροπή πράγματι εισηγήθηκε την μείωση των ημερών καραντίνας για τους ασυμπτωματικούς. Μετά τις πέντε ημέρες και έως τις 10 υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας ακόμα και μέσα στο σπίτι).

Σε πέντε ημέρες

Μείωση σε πέντε μέρες του χρόνου της καραντίνας από 10 που ίσχυαν, εισηγήθηκε σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τους ασυμπτωματικούς και όσους φέρουν ήπια συμπτώματα. 

Οι ειδικοί συζήτησαν τις νέες οδηγίες του CDC, που συστήνει να μειωθεί το χρονικό διάστημα καραντίνας των Αμερικανών που έχουν προσβληθεί από την Covid-19 σε πέντε ημέρες, αντί για 10 που ήταν μέχρι σήμερα, εφόσον όμως είναι ασυμπτωματικοί. Μετά το πέρας των 5 ημερών σε απομόνωση, θα πρέπει να φορούν μάσκα για άλλες πέντε ημέρες, εφόσον βρίσκονται κοντά σε άλλους ανθρώπους. Σύμφωνα με το CDC, όσοι έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα αν εκτεθούν στον νέο κορονοϊό, αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες μετά την έκθεσή τους.

Αναμένεται η εξειδίκευση του μέτρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v