Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις καταλύτες για οικονομία και εταιρικά κέρδη

Γιατί παράγοντες της αγοράς είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη φετινή πορεία της οικονομίας και των εταιρικών κερδών. Το... carry over του 2021 για το πρώτο φετινό τρίμηνο, η περυσινή ύφεση και ποιες είναι οι προσδοκίες.

Τρεις καταλύτες για οικονομία και εταιρικά κέρδη

Παρά τις σημαντικές τρέχουσες αβεβαιότητες, τη συγκρατημένη αισιοδοξία της για την οικονομική πορεία της νέας χρονιάς εκφράζει η πλειονότητα των παραγόντων της χρηματιστηριακής αγοράς.

Αν και όλοι αντιλαμβάνονται πως τόσο οι εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο όσο και αυτές στο πεδίο του ενεργειακού κόστους μπορούν να διαφοροποιήσουν δραστικά τα δεδομένα, ελπίζουν τελικά ότι οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν και το 2022 θα εξελιχθεί σε μια χρονιά με σαφώς ανοδικό ΑΕΠ και σημαντικά αυξημένα εταιρικά κέρδη.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι φυσικό ότι τα φώτα της δημοσιότητας αυτή την περίοδο πέφτουν στους κλάδους που έχουν πληγεί οικονομικά από την εκτόξευση των κρουσμάτων και τους φόβους που υπάρχουν για τη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων. Εύλογο είναι επίσης ότι η μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους και η εκδήλωση πληθωριστικών πιέσεων θα επηρεάσει τα πορτοφόλια των νοικοκυριών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για την πορεία της εγχώριας κατανάλωσης και τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών. Από την άλλη πλευρά, όμως, συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι, υπάρχουν τρεις τουλάχιστον βασικοί λόγοι αισιοδοξίας.

Ο πρώτος αφορά την πορεία του πρώτου τριμήνου του 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Το φετινό ΑΕΠ ξεκινά από σαφώς υψηλότερη βάση σε σχέση με το περυσινό (carry over), ενώ παράλληλα το πρώτο τρίμηνο του 2021 υπήρξε και το πλέον αδύναμο του έτους.

Ειδικότερα, λόγω των σκληρών περιοριστικών μέτρων (π.χ. απαγόρευση διανομαρχιακών μετακινήσεων, κλειστά εμπορικά καταστήματα κ.λπ.) κατά τη διάρκεια του πρώτου περυσινού τριμήνου είχε καταγραφεί ύφεση 2,3%, όταν το ΑΕΠ είχε κλείσει στο +7% στο πρώτο εξάμηνο και στο +9,3% στο εννεάμηνο της χρονιάς (εκτιμήσεις για πάνω από +8% στο σύνολο του έτους).

Έτσι, στην πολύ πιθανή περίπτωση που δεν ληφθούν οριζόντια περιοριστικά μέτρα ή έστω αυτά διαρκέσουν για μικρότερο χρονικό διάστημα, τότε το ΑΕΠ του πρώτου φετινού τριμήνου αναμένεται να κινηθεί σαφώς ανοδικά, ενώ στη συνέχεια ελπίζεται ότι το ενεργειακό κόστος θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται και η κατάσταση στο υγειονομικό μέτωπο θα βελτιωθεί. Ενθαρρυντικό επίσης είναι το στοιχείο ότι μέχρι σήμερα η διεθνής ζήτηση για τα προϊόντα πολλών ελληνικών εταιρειών διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, παρά τις ανατιμήσεις στις οποίες έχουν αναγκαστεί να προχωρήσουν οι εγχώριοι όμιλοι.

Ο δεύτερος λόγος αισιοδοξίας αφορά μια σειρά οικονομικών δραστηριοτήτων που είτε δεν επηρεάζονται από την πανδημία και το ενεργειακό κόστος (π.χ. βλέπε πληροφορική, με τις επιχειρήσεις του κλάδου να προσδοκούν διψήφιο ποσοστό ανόδου στα έσοδά τους και μεγαλύτερο στα κέρδη τους), είτε προσδοκούν αύξηση στον όγκο εργασιών τους (π.χ. κατασκευές, οικοδομική δραστηριότητα). Όσο και αν η αύξηση των πρώτων υλών και του μεταφορικού κόστους είναι μεγάλη, εκτιμάται ότι η όποια επίδραση αυτών στη ζήτηση εξαιτίας των προαναφερόμενων παραγόντων δεν θα είναι σε θέση να αναστρέψει την ανοδική τάση της αγοράς (βλέπε ανεκτέλεστα υπόλοιπα κατασκευαστικών εταιρειών, πορεία οικοδομικών αδειών, προγράμματα εταιρικών projects κ.λπ.).

Τέλος, υπάρχει και η τουριστική δραστηριότητα (επηρεάζει το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως τα ξενοδοχεία, τον αγροτικό τομέα, το λιανικό εμπόριο, τις μεταφορές και τη βιομηχανία), όπου η πορεία των προκρατήσεων και των μέχρι τώρα μηνυμάτων προϊδεάζει για μια πολύ καλύτερη χρονιά από πέρυσι, η οποία δεν αποκλείεται να φτάσει και τα επίπεδα του 2019. Άλλωστε, με βάση τον Προϋπολογισμό, προβλέπεται για φέτος αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 4,5% (ιδιωτική κατανάλωση στο +3%).

Παρ' όλα αυτά, χρηματιστηριακοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η όποια φετινή βελτίωση των εταιρικών κερδών πολύ πιθανόν να μην αφορά το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών, καθώς -εκτός των άλλων- σε αρκετές περιπτώσεις τα περυσινά κέρδη ενισχύθηκαν από έκτακτους και μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες, όπως π.χ. υπεραξίες εύλογων αξιών στα ακίνητα, υψηλά κέρδη αποθεμάτων, εκτίναξη μικτού περιθωρίου κέρδους λόγω της πορείας των μετάλλων κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v