Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειώνονται οι φόροι στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας

Μικρότερους φόρους θα έχουν οι λογαριασμοί από αυτό τον μήνα, λόγω του τέλους κινητής τηλεφωνίας που διαμορφώνεται στο 10% για τους καταναλωτές από 30 ετών και πάνω, ενώ μηδενικό θα είναι για νέους από 15 έως 29 ετών. Τι πρέπει να ξέρετε.

Μειώνονται οι φόροι στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας

Χαμηλότερους λογαριασμούς θα πληρώσουν οι καταναλωτές κινητής τηλεφωνίας από τον Ιανουάριο, καθώς ξεκινά η υλοποίηση του μέτρου της μείωσης των τελών κινητής τηλεφωνίας που αποφάσισε η κυβέρνηση τον προηγούμενο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την απόφαση, το νέο μειωμένο τέλος κινητής διαμορφώνεται πλέον στο 10%, ενώ μεγαλύτερο θα είναι το όφελος για τους νέους έως 29 ετών, οι οποίοι απαλλάσσονται πλήρως από το ειδικό τέλος.

Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ:

  • η κατάργηση τελών κινητής τηλεφωνίας για φυσικά πρόσωπα 15 έως 29 ετών και
  • η μείωση και σταθεροποίηση των τελών κινητής τηλεφωνίας στο 10% για φυσικά πρόσωπα άνω των 30 ετών και για επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος μέχρι τώρα ήταν κλιμακωτό, ανάλογα με το ύψος του μηναίου λογαριασμού και κυμαινόταν από 12% έως και 20% επί του κόστους των λογαριασμών. Στο πλαίσιο αυτό, το όφελος προς όλους τους καταναλωτές, είτε είναι ιδιώτες είτε επιχειρήσεις, κυμαίνεται μεταξύ 2% και 10% για κάθε μηνιαίο λογαριασμό.

Η μείωση του τέλους στο 10% θα γίνει αυτόματα στους λογαριασμούς. Ωστόσο, για την κατάργησή του για τους δικαιούχους 15-29 ετών θα πρέπει να γίνει δήλωση εγγραφής στο Μητρώο Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας, που αναμένεται να ανοίξει μετά τις 10 Ιανουαρίου.

Η απαλλαγή εφαρμόζεται για έναν αριθμό τηλεφώνου ανά δικαιούχο. Η δήλωση γίνεται μέσω του gov.gr, με τους κωδικούς Taxisnet. Εάν πρόκειται για ανήλικο δικαιούχο, η υποβολή της δήλωσης γίνεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα. Η μείωση του τέλους θα επηρεάσει και την καρτοκινητή και πλέον κάθε κάρτα θα δίνει περισσότερα λεπτά ομιλίας και data.

Σύμφωνα με τα  στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η απαλλαγή των τελών για τους νέους έως 29 ετών και η μείωση των τελών θα αφαιρούν ετησίως από τους πολίτες επιβάρυνση ύψους 68 εκατ. ευρώ

Το μέτρο αυτό έρχεται να διορθώσει, εν μέρει, μια σημαντική επιβάρυνση του κόστους κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας, που επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2009. Σήμερα, το τέλος κινητής υπολογίζεται προ του ΦΠΑ και ανέρχεται σε 12% για χρεώσεις έως 50 ευρώ, σε 15% για χρεώσεις από 50,01 μέχρι και 100 ευρώ, σε 18% για χρεώσεις από 100,01 μέχρι και 150 ευρώ και σε 20% από 150 ευρώ και άνω.

Στους λογαριασμούς κινητής ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) 24% υπολογίζεται μετά την επιβολή του ειδικού τέλους, με αποτέλεσμα η πραγματική επιβάρυνση να είναι μεγαλύτερη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο για την οριζόντια μείωση του τέλους θα μειώσει και τα κόστη των πρόσθετων υπηρεσιών που πληρώνουν οι καταναλωτές, όπως για παράδειγμα τα πακέτα data, πέρα αυτών του συμβολαίου. Και αυτό διότι το τέλος κινητής προστίθεται και σε όλες τις πρόσθετες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του ΙΟΒΕ, η συνολική φορολογική επιβάρυνση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας υπολογίζεται στο 39% με 49% του τελικού ποσού που καλείται να πληρώσει ο συνδρομητής. Ως αποτέλεσμα, η χώρα μας έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη έμμεση φορολογία στην κινητή τηλεφωνία στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v