Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φθηνότερο 70% το καλάθι της νοικοκυράς στη Β. Μακεδονία

Πλαφόν στην πώληση σειράς βασικών προϊόντων έχει επιβάλει από τις αρχές Δεκεμβρίου η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας. Ποια η διαφορά με το μέσο καλάθι στην Ελλάδα και πόσο κοστίζει το PCR τεστ για τον κορωνοϊό.

Φθηνότερο 70% το καλάθι της νοικοκυράς στη Β. Μακεδονία

Φθηνότερο τουλάχιστον κατά 70% είναι το μέσο καλάθι στη Βόρεια Μακεδονία, σε σχέση με το αντίστοιχο καλάθι ενός ελληνικού σούπερ μάρκετ. Η σημαντική αυτή διαφορά στις τιμές οφείλεται αφενός στον ΦΠΑ που είναι 5% στη Βόρεια Μακεδονία για τα τρόφιμα, εν αντιθέσει με την Ελλάδα που είναι στο 13% και σε κάποια στο 24%, αλλά και στο γεγονός ότι από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έχει επιβληθεί πλαφόν στην τιμή πώλησης βασικών προϊόντων όπως είναι το κρέας, τα αβγά, η ζάχαρη, τα μακαρόνια, το ηλιέλαιο, το ψωμί, το γάλα, το ρύζι, το σαλάμι, το τυρί κ.λπ.

Το πλαφόν στις τιμές των συγκεκριμένων κωδικών θα διαρκέσει μέχρι την 31η Ιανουαρίου, με δυνατότητα παράτασης, ενώ ως ανώτατη τιμή πώλησης των παραπάνω προϊόντων, τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική, έχει ορισθεί αυτή που ίσχυε στα προϊόντα μέχρι την 1η Δεκεμβρίου του 2021.

Από την έρευνα αγοράς που έκανε το Euro2day.gr σε βασικά συσκευασμένα επώνυμα καταναλωτικά προϊόντα που πωλούνται στις δύο χώρες και δεν βρίσκονται σε προσφορά ή δεν εντάσσονται σε κάποια προωθητική ενέργεια, προκύπτουν διαφορές που σε κάποιους κωδικούς είναι ακόμη και τριπλάσιες.

Όπως είναι σε μια εξάδα αβγών. Στη Βόρεια Μακεδονία κοστίζει 0,80 ευρώ, όταν στην Ελλάδα η μέση τιμή μιας αντίστοιχης εξάδας αγγίζει τα 2,44 ευρώ (πρόκειται για μέση τιμή). Τα μακαρόνια Νο 10 (συσκευασία 500 γρμ.) στη Βόρεια Μακεδονία πωλούνται προς 0,80 ευρώ και στην Ελλάδα 1,54 ευρώ. Η συσκευασία 350 γρμ. ψωμί του τοστ πωλείται στη Βόρεια Μακεδονία προς 0,70 ευρώ και στην Ελλάδα στο 1 ευρώ (η τιμή προκύπτει με αναγωγή της τιμής πώλησης για συσκευασία 350 γρμ.), κατά 85,4% είναι ακριβότερη μια φραντζόλα ψωμί πολυτελείας βάρους 450 γρμ., 123,75% ένα λίτρο ηλιέλαιο και 44% ένα λίτρο νωπό γάλα με 3,5% λιπαρά. Η τιμή για ένα λίτρο επώνυμο νωπό γάλα στη Βόρεια Μακεδονία ξεκινά από το 0,85 ευρώ και φθάνει το 0,95 ευρώ.

Σημαντικές είναι οι αποκλίσεις και στην τιμή της χοιρινής μπριζόλας λαιμού, όπου η τιμή στην Ελλάδα είναι κατά 25% ακριβότερη, 40% πιο ακριβός είναι ο μοσχαρίσιος κιμάς λάπα και 60% η τιμή κιλού στο ολόκληρο συσκευασμένο κοτόπουλο. Το ρύζι πωλείται στη Βόρεια Μακεδονία 1,28 (συσκευασία 900 γρμ.), όταν στην Ελλάδα οι τιμές παίζουν από 2,68 ευρώ έως 3,10 ευρώ για το κιλό.

Η Coca Cola 500 ml πωλείται προς 0,49 ευρώ και στην Ελλάδα 0,85 ευρώ, ενώ ο ελληνικός καφές στη συσκευασία των 100 γραμμαρίων στη Βόρεια Μακεδονία πωλείται 0,9 ευρώ και 200 γραμμαρίων 1,4 ευρώ, όταν στην Ελλάδα τα 95 γραμμάρια πωλούνται 1,55 ευρώ και τα 194 γραμμάρια 2,98 ευρώ. Σε ό,τι αφορά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, η συσκευασία του ενός κιλού πωλείται στο 0,73 ευρώ ενώ στην Ελλάδα η πιο χαμηλή τιμή που βρήκαμε, ήταν στο 1,28 ευρώ και η μέση τιμή στο 1,68 ευρώ.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η διαφορά τιμής στα τσιγάρα, στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης και στο μοριακό τεστ. Το τελευταίο απαιτείται για να εισέλθει κάποιος στην Ελλάδα, αν αποφασίσει να εκδράμει στη Βόρεια Μακεδονία για ψώνια. Κάτι που συνέβαινε κατά κόρον στην προ Covid εποχή, όπου 1 στους 10 πελάτες σούπερ μάρκετ της Βόρειας Μακεδονίας ήταν Έλληνας κυρίως από τη Φλώρινα και το Κιλκίς, και ατόνησε την τρέχουσα περίοδο λόγω της πανδημίας, όπου οι Έλληνες πελάτες έχουν μειωθεί στο μισό.

Η αμόλυβδη βενζίνη πωλούνταν στη Βόρεια Μακεδονία το Σάββατο προς 1,27 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης προς 1,12 ευρώ το λίτρο. Στη Φλώρινα, το Σάββατο η χαμηλότερη τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης ήταν 1,73 ευρώ το λίτρο, 1,68 ευρώ στο Κιλκίς και 1,639 ευρώ στη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχα το πετρέλαιο κίνησης στη Θεσσαλονίκη ήταν 1,359 ευρώ το λίτρο, 1,42 ευρώ στο Κιλκίς και 1,439 ευρώ στη Φλώρινα. Τα καύσιμα στη Βόρεια Μακεδονία έχουν ΦΠΑ 18% όπως και τα τσιγάρα.

Η ψαλίδα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο στην τιμή των τσιγάρων, τα οποία δεν μπορεί κάποιος να εισάγει στην Ελλάδα. Ένα πακέτο Marlboro που στην Ελλάδα πωλείται προς 4,6 ευρώ, στη Βόρεια Μακεδονία πωλείται το σκληρό πακέτο 2,62 ευρώ και το μαλακό 2,46 ευρώ, το Camel πωλείται 2,29 ευρώ από 4,30 που πωλείται στην Ελλάδα και το Winston 4,10 ευρώ, όταν στη γειτονική χώρα πωλείται 1,97 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το μοριακό τεστ, το οποίο πρέπει να είναι αρνητικό για να εισέλθει κάποιος στην Ελλάδα από τη Βόρεια Μακεδονία, κοστίζει 32 ευρώ και το αποτέλεσμα μπορεί κάποιος να το λάβει μέσα σε 6 ώρες, ενώ στην Ελλάδα η τιμή του είναι στα 47 ευρώ προ ΦΠΑ.

Αλεξάνδρα Γκίτση [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v