Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αλλάζει στις συμβάσεις προμήθειας self test από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

Νέα προθεσμία υποβολής των συμβάσεων και του σχετικού φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αναδρομική ισχύ της τροπολογίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τι αλλάζει στις συμβάσεις προμήθειας self test από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

Αναδρομική ισχύ από τις 23 Σεπτεμβρίου του 2021 έχει η τροπολογία που κατέθεσε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας η οποία αφορά στις συμβάσεις προμήθειας self test από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Με την τροπολογία επανακαθορίζονται ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία σύναψης, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, των συμβάσεων προμήθειας αυτοδιαγνωστικών τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου και κάθε είδους παρεπόμενων υπηρεσιών (ασφαλής διάθεση, αποθήκευση, φύλαξη και μεταφορά αυτών από τρίτες εταιρείες) και συγκεκριμένα, ορίζεται νέα προθεσμία υποβολής των συμβάσεων και του σχετικού φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον έλεγχο νομιμότητας (τέσσερις μήνες).

Σύμφωνα με το άρθρο 145 του ν. 4831/2021, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δύναται, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, καθώς και των διατάξεων περί αρμοδιότητας και σκοπού του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας Α.Ε. (Ι.Φ.Ε.Τ. Α.Ε.), να αναθέτει και να συνάπτει συμβάσεις προμήθειας αυτοδιαγνωστικών τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου και κάθε είδους παρεπόμενων υπηρεσιών σχετικών, ενδεικτικά, με την ασφαλή διάθεση, αποθήκευση, φύλαξη και μεταφορά αυτών από τρίτες εταιρίες.

Η διαδικασία επιλογής του αναδόχου και η σύναψη των συμβάσεων γίνονται με διαπραγμάτευση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με 3 τουλάχιστον δυνητικούς αναδόχους, χωρίς την τήρηση απαιτήσεων δημοσιότητας και με αποκλειστικό κριτήριο την πλέον συμφέρουσα, βάσει τιμής, προσφορά.

Οι ως άνω συμβάσεις υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 3 του άρθρου 325 του ν. 4700/2020 (Α1 127), με την επιφύλαξη της προθεσμίας υποβολής τους στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η οποία ορίζεται με την τροπολογία σε 4 μήνες από 30 ημέρες που ισχύει σήμερα. Η δε ισχύς του συγκεκριμένου άρθρου, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, εκκινεί από τις 23.9.2021.

Η παράγραφος 3 του άρθρου 325 του νόμου 4700/2020 αναφέρει το εξής: "κατ’ εξαίρεση όσων προβλέπονται στο άρθρο 324, οι συμβάσεις της παρ. 3 του άρθρου 54 του ν. 4662/2020 (Α’ 27) μπορούν να συναφθούν χωρίς προηγούμενη υποβολή στο Ελεγκτικό Συνέδριο σχεδίου σύμβασης με τον σχετικό φάκελο για έλεγχο νομιμότητας, ή πριν από την ολοκλήρωση του ανωτέρω ελέγχου. Στις περιπτώσεις που η δαπάνη ξεπερνά το ποσό των 2 εκατ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του φόρου προστιθέμενης αξίας, η συναφθείσα σύμβαση και ο σχετικός φάκελος υποβάλλονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο εντός προθεσμίας 30 εργάσιμων ημερών από την υπογραφή της. Αν η σύμβαση και ο σχετικός φάκελος δεν υποβληθούν εντός της ανωτέρω προθεσμίας ή αν ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποβεί αρνητικός, η σύμβαση θεωρείται ως μηδέποτε συναφθείσα".

Δείτε εδώ την τροπολογία

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v