Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι είναι οι μνηστήρες για τα περιφερειακά λιμάνια

Ποιοι διεκδικούν τα λιμάνια Ηρακλείου, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας. Τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει το ΤΑΙΠΕΔ για τους κρίσιμους διαγωνισμούς.

Ποιοι είναι οι μνηστήρες για τα περιφερειακά λιμάνια

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των λιμανιών της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου Κρήτης, για τα οποία έχει εκδηλωθεί ισχυρό ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προχωρά παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην ωρίμανση ενός ακόμη λιμένα, εκείνου του Βόλου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.

Στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου προσδιορίζεται η ανακοίνωση των επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του λιμανιού του Ηρακλείου και θα περάσουν στη β’ φάση, εκείνη των δεσμευτικών προσφορών. Όσοι προκριθούν, θα υπογράψουν το σχετικό συμφωνητικό εμπιστευτικότητας και θα αποκτήσουν πρόσβαση στο VDR (Virtual Data Room - Eικονική Αίθουσα Τεκμηρίωσης), όπου θα έχουν αναρτηθεί στοιχεία και λοιπές πληροφορίες σχετικά με το asset. Σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (67% κατ’ ελάχιστον) του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου.

Υπενθυμίζεται ότι στο στάδιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετείχαν 9 σχήματα. Συγκεκριμένα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν η Olete Limited, η κοινοπραξία «Gray Pier Heraklion Port», αποτελούμενη από τις εταιρείες Καράτζη Βιομηχανικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α.Ε. και FHL. H. Κυριακίδης Μάρμαρα Γρανίτες Α.Ε., η κοινοπραξία Grimaldi Euromed S.p.A. - Μινωικές Γραμμές Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία, η κοινοπραξία Portek International Private Limited - GPH Cruise Port Finance LTD, η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε. - Attica Grοup, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - Aviareps ΕΛΛΑΣ Α.Ε., η κοινοπραξία ΣΕΚΑΒΙΝ Α.Ε. - Goldenstep Shipping Limited, η ΟΛΘ Α.Ε. και η ΤΕΚΑΛ Α.Ε.

Το λιμάνι της Καβάλας

Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να γίνει η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τον διαγωνισμό που προβλέπει την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β' του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας.

Σχετικά με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό έχουν προεπιλεγεί τα εξής επενδυτικά σχήματα: Quintana Infrastructure & Development, Ενωση Εταιρειών Imerys GREECE SA, Goldair Cargo A.E. & Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάδος ABEE, κοινοπραξία International Port Investments Kavala, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group - Euroports -EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Σειρά τον Απρίλιο έχει ο διαγωνισμός για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών (τουλάχιστον 67%) του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, ο οποίος έχει μακροχρόνια σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση του λιμανιού έως το 2062. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, ενώ στη β’ φάση του σχετικού διαγωνισμού έχουν προκριθεί η Quintana Infrastructure & Development, η κοινοπραξία Cameron SA-Goldair Cargo AE-Bollore Africa Logistics, η κοινοπραξία International Port Investments Alexandroupolis, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group - Euroports - EFA Group και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Μάχη για 7 αναμένεται να είναι, τέλος, η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (τουλάχιστον 67%) του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών τοποθετείται χρονικά μετά τον Απρίλιο. Τα επενδυτικά σχήματα που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη β’ φάση είναι η ATTICA A.E. Συμμετοχών, η Portek International Private LTD, η Quintana Infrastructure & Development, η ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ Α.Ε., η κοινοπραξία Archirodon Group N.V.- ANEK & όμιλος Trident Hellas, η κοινοπραξία Grimaldi Euromed - Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε. και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v