Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ο Πελοπίδας Καλλίρης

Η Ειδική Υπηρεσία ΔΑΜ είναι επιφορτισμένη με τον κεντρικό σχεδιασμό και προγραμματισμό των πολιτικών Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ο Πελοπίδας Καλλίρης

Με Κοινή Απόφαση του Πρωθυπουργού κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση κυρίου Νίκου Παπαθανάση, στη θέση του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ορίστηκε ο Πελοπίδας Καλλίρης.

Η Ειδική Υπηρεσία ΔΑΜ είναι επιφορτισμένη με τον κεντρικό σχεδιασμό και προγραμματισμό των πολιτικών Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στο πλαίσιο της κατάρτισης και υλοποίησης του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027 (ΠΔΑΜ) και των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ), καθώς και με τη διαχείριση και τον συντονισμό υλοποίησης του ΣΔΑΜ και αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων για τον σκοπό αυτόν εθνικών ή ευρωπαϊκών πηγών χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα:

• Παρακολουθεί και αξιολογεί τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων, επενδύσεων και αναπτυξιακών σχεδίων ΔΑΜ, που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και κατευθύνει τους αρμόδιους φορείς για την εφαρμογή, απλοποίηση και επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών υλοποίησης.

• Επεξεργάζεται και εισηγείται στον αρμόδιο για θέματα ΔΑΜ Υπουργό και στα αρμόδια συλλογικά κυβερνητικά όργανα, τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που ανακύπτουν κατά την εκτέλεση των έργων, επενδύσεων και αναπτυξιακών σχεδίων ΔΑΜ.

• Συντάσσει εκθέσεις υλοποίησης των έργων, επενδύσεων και αναπτυξιακών σχεδίων ΔΑΜ και αναφορές για την επίτευξη των στόχων τους και συντονίζει την επικοινωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

• Διαχειρίζεται το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ-ΔΑΜ 2021-2027.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε σχετικά:

«Με απόφαση του Πρωθυπουργού, κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, κυρίου Νίκου Παπαθανάση στη θέση του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης τοποθετήθηκε ο κύριος Πελοπίδας Καλλίρης. Ο κύριος Καλλίρης, πρώην Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας και πρώην Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς ανθρώπους με τους οποίους έχω συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι μαζί με τον κύριο Παπαθανάση θα φτιάξουν μία ομάδα που θα επιτύχει τον μεγαλύτερο εθνικό μας στόχο, την επιτυχή εφαρμογή του σχεδίου δίκαιης μετάβασης για τις περιοχές της απολιγνιτοποίησης και θα προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον και στις περιοχές αυτές, αλλά και σε όλη την Ελλάδα».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε:

«Με το νόμο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση θεσπίσαμε ένα συνεκτικό μοντέλο διακυβέρνησης. Σκοπός είναι η βέλτιστη και έγκαιρη αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της μετάβασης, εξαλείφοντας γραφειοκρατικά εμπόδια ως προς την υλοποίηση σημαντικών έργων για την εθνική οικονομία. Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας ΔΑΜ, κ. Πελοπίδας Καλλίρης, με την εμπειρία που διαθέτει από προηγούμενες θέσεις ευθύνης, θα επιτύχει τους στόχους της οργάνωσης, της επιτάχυνσης και της ολοκλήρωσης της μεγάλης πρόκλησης για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης».

Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας ΔΑΜ, κ. Πελοπίδας Καλλίρης δήλωσε:

«Με απόφαση του Πρωθυπουργού, κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κυρίου Νίκου Παπαθανάση ορίστηκα Διοικητής στην Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Με αίσθημα ευθύνης αναλαμβάνω την τιμητική αυτή θέση και δεσμεύομαι να συμβάλω στην επίτευξη του εθνικού σχεδίου για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού ιστού των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης, ώστε να μεταβούν στη μεταλιγνιτική εποχή. Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε το φιλόδοξο αυτό σχέδιο και θα τα καταφέρουμε για το καλό της κοινωνίας, της οικονομίας και της Ελλάδας μας».

Ο κ. Καλλίρης είναι Οικονομολόγος με πολυετή εμπειρία τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και σε θέσεις ευθύνης του Δημοσίου. Από το 1989 έως το 2004 εργάστηκε στην Ολυμπιακή Αεροπορία ενώ αργότερα διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος στο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Το 2004 ορίστηκε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (Ο.Δ.Ι.Ε.) και το 2006 ανέλαβε επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Από το 2005 είναι μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ενώ τον Μάιο του 2008 εξελέγη Πρόεδρος ΔΣ στο οποίο επανεξελέγη το 2011. Τον Ιούλιο του 2012 ορίστηκε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας. Το 2014 υπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας και το 2019 ορίστηκε Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θέση στην οποία παρέμεινε έως τον Αύγουστο του 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v