Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χατζηδάκης: Άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς κατ΄αναλαγία με αναρρωτικές εργαζομένων

Πώς αιτιολόγησε την περικοπή του 50% των αποδοχών. Ταυτόσημες τροπολογίες από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ: άδεια ειδικού σκοπού χωρίς καμία περικοπή λόγω ειδικών συνθηκών

Χατζηδάκης: Άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς κατ΄αναλαγία με αναρρωτικές εργαζομένων

Την τροπολογία που κατέθεσε προχθές, για άδεια ειδικού σκοπού, με μειωμένες αποδοχές κατά 50%, στους εργαζόμενους γονείς των οποίων τα παιδιά νοσούν με covid, υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως είπε, για την εν λόγω άδεια προβλέπεται ό,τι και για τις άδειες εργαζόμενων που νοσούν: για τις τρεις πρώτες ημέρες αποζημίωση από τον εργοδότη στο 50% των αποδοχών και για τις άλλες δύο πλήρης κάλυψη από τον εργοδότη και το Ταμείο.

Αναρωτήθηκε συνεπώς για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε τροπολογία μόνο για τους εργαζόμενους γονείς και όχι για τους εργαζόμενους που νοσούν. “Δεν είναι άνθρωποι αυτοί; Βρίσκεστε σε πολιτική σύγχυση”, είπε.

Την απάντηση έδωσε η τομεάρχης Εργασίας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση: “είπατε ότι η άδεια ειδικού σκοπού δίνεται κατ΄αναλογία των παγίων διατάξεων. Δεν έχετε καταλάβει ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης λόγω και της πανδημίας αλλά και της ακρίβειας που έχει γονατίσει τα νοικοκυριά;”.

Σημείωσε δε, ότι αυτή τη στιγμή, 40.000 κρούσματα covid αφορούν παιδιά.

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ

Η κ.Ξενογιαννακοπούλου παρέπεμψε στην τροπολογία που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προκαλώντας τον υπουργό να την αποδεχτεί.

Στην τροπολογία τα βασικά σημεία είναι:

Θεωρούμε αδιανόητο να τιμωρούνται οι εργαζόμενοι γονείς και να πλήττεται το οικογενειακό εισόδημα για την αυτονόητη ανάγκη προστασίας και περίθαλψης των παιδιών τους που νοσούν.

Είναι αναγκαία η πρόβλεψη χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που τα παιδιά τους βρίσκονται θετικά στον covid-19, χωρίς καμία μείωση αποδοχών και ημερών τακτικής άδειας, και με την αυτονόητη δυνατότητα επέκτασης της για όσες ημέρες τα παιδιά παραμένουν θετικά και χρειάζεται να παραμείνουν σπίτι.

Από τις ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού τα δύο τρίτα (2/3) καλύπτονται από τον εργοδότη και το ένα τρίτο (1/3) από τον τακτικό προϋπολογισμό, μετά από διασταύρωση με τα στοιχεία των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, όπως αυτή ορίζεται σε κοινή απόφαση των αρμοδίων Υπουργών.

Ανάλογη τροπολογία και από το ΚΙΝΑΛ

Τροπολογία όμως κατέθεσε σήμερα και το ΚΙΝΑΛ, με ταυτόσημο, σχεδόν, περιεχόμενο.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο:

- Κατά τη διάρκεια της απουσίας των γονιών από την εργασία, τους καταβάλλεται το σύνολο των αποδοχών που δικαιούνται και των ανάλογων ασφαλιστικών και συνεισπραττόμων από τον e-ΕΦΚΑ εισφορών.

- Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας της παρ. 1 λόγω νόσησης των τέκνων τους, λαμβάνουν αποδοχές: κατά τα δύο τρίτα (2/3) από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο (1/3) από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Ο κ.Χατζηδάκης δεν έκανε καμία αναφορά στην τροπολογία του ΚΙΝΑΛ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v