Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναδίπλωση από το υπ. Εργασίας στις γονικές άδειες λόγω Covid-19

Μετά τις μεγάλες αντιδράσεις, το υπουργείο προχώρησε σε μερική βελτίωση του πλαισίου. Πόσες ημέρες η αμοιβή θα πέφτει στο 50% του μισθού.

Αναδίπλωση από το υπ. Εργασίας στις γονικές άδειες λόγω Covid-19

Μόνο τις πρώτες τρεις ημέρες απουσίας από την δουλειά των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, λόγω ασθένειας του παιδιού τους από κορωνοϊό θα αμείβονται με το 50% του μισθού τους.

Με μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής και προκειμένου να μετριαστούν οι αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, θα προβλέπεται τελικά, ότι η 4η ημέρα της άδειας θα αποζημιώνεται στο 100% από τον ΕΦΚΑ και όχι στο 50%. Ότι δηλαδή ισχύει και για την ασθένεια του ιδιωτικού υπαλλήλου, καθώς αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα του υπουργείου Εργασίας, ότι δηλαδή εφαρμόζεται για την απουσία λόγω ασθένειας παιδιού, ότι και για την ασθένεια του ίδιου του μισθωτού.

Έτσι, οι πρώτες τρεις μέρες θα πληρώνονται στο 50% από τον εργοδότη, η 4η μέρα στο 100% από τον ΕΦΚΑ και η 5η μέρα θα είναι ημέρα άδειας του εργαζόμενου.

Υπήρξαν βέβαια και δύο ακόμη αλλαγές. Έτσι, στην τελική διάταξη που ψηφίζεται από τη Βουλή, στην περίπτωση νόσησης του ίδιου του εργαζόμενου δεν προβλέπεται πλέον υποχρέωση του εργοδότη να το δηλώνει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, καθώς πρόκειται για αναρρωτική άδεια. 

Τέλος, ξεκαθαρίζεται ότι μετά από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης για τις άδειες των εργαζομένων που νοσούν από κορωνοϊό, το άρθρο 15 του ν. 4722 εξακολουθεί να εφαρμόζεται μόνο για όσους εργαζόμενους τίθενται υποχρεωτικά σε απομόνωση λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον αριθμό των ημερών που ορίζουν αυτά. Για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 15 του ν. 4722/2022, ο εργαζόμενος υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία τεκμηριώνει ότι ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και η αναπλήρωση του χρόνου εργασίας αφορά στο σύνολο των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες της παραμονής σε απομόνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v