Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μασούτης: Ικανοποιημένη η Ένωση Επιμελητηρίων από το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ

«Οι παραγωγικές τάξεις αναμένουν την ταχεία ψήφιση του νομοσχεδίου και την άμεση υλοποίηση των στόχων του», σημειώνει ο νέος πρόεδρος της ΚΕΕΕ.

Μασούτης: Ικανοποιημένη η Ένωση Επιμελητηρίων από το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ

Την ικανοποίηση της επιμελητηριακής κοινότητας από τις διατάξεις του κατατεθέντος νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, εξέφρασε με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Ιωάννης Μασούτης.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονταν τα εξής: «Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος αισθάνεται ικανοποιημένη από τις διατάξεις του κατατεθέντος νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Είναι γεγονός ότι ο μοναδικός ενοποιημένος δημόσιος φορέας κοινωνικής ασφάλισης δυσλειτουργούσε επί σειρά ετών σε βάρος των ασφαλισμένων, προς τους οποίους δεν παρείχε τις υπηρεσίες που όφειλε να παρέχει. Οι σημαντικές καινοτομίες του νομοσχεδίου, που αφορούν όχι μόνο στην επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής των συντάξεων, ιδιαιτέρως των επί σειρά ετών καθυστερούμενων, αλλά και σε διάφορα άλλα θέματα του Φορέα, όπως η ουσιαστική στελέχωσή του, η απλοποίηση των διαδικασιών απονομής συντάξεων, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του και η επιβράβευση της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του, σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τον Φορέα, ικανή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών και των ασφαλισμένων του.

Οι παραγωγικές τάξεις αναμένουν την ταχεία ψήφιση του νομοσχεδίου και την άμεση υλοποίηση των στόχων του. Οι χρονοβόρες διαδικασίες των προσλήψεων των κατάλληλων στελεχών θα μπορούσαν να επιταχυνθούν με τις ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως επίσης και η χρονική επεξεργασία του κάθε φακέλου συνταξιοδότησης θα μπορούσε να συντμηθεί προς όφελος των μελών του ΕΦΚΑ με την καθιέρωση ενός ανώτατου ορίου (προκειμένου για δύσκολες περιπτώσεις) επεξεργασίας των δεδομένων για την απονομή σύνταξης, άλλως θα εκκινεί η καταβολή προσωρινής σύνταξης προς τον δικαιούχο αυτής.

Ένα πρόβλημα, που θα πρέπει να μελετήσει η ηγεσία του υπουργείου είναι το θέμα της έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας για τους οφειλέτες των ασφαλιστικών εισφορών. Φρονούμε ότι μετά την ρύθμιση της συνολικής οφειλής σε δόσεις, μετά την καταβολή της πρώτης δόσης, θα πρέπει να επιτρέπεται η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας για περιορισμένες πράξεις του ασφαλισμένου, κατά τρόπον ώστε να μην δημιουργούνται υπέρμετρες ζημιές για τον επιχειρηματία, που επιθυμεί την ρύθμιση της οφειλής του, αλλά αδυνατεί για διάφορους λόγους να την καταβάλει ολόκληρη».

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v