Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην κόψη του ξυραφιού ο διαγωνισμός για δάνεια 5,2 δισ. της Αριάδνης

Εντονες διεργασίες ενόψει κατάθεσης μη δεσμευτικών. Τα σχήματα, ο κίνδυνος μείωσης του ανταγωνισμού και η άτυπη σύσταση ΤτΕ για αποφυγή μεγάλων κοινοπραξιών. Δύο αμφιταλαντευόμενοι επενδυτές και «γκρίνια» για το μέγεθος χαρτοφυλακίου.

Στην κόψη του ξυραφιού ο διαγωνισμός για δάνεια 5,2 δισ. της Αριάδνης

Ένα άκρως ενδιαφέρον δεκαήμερο έχει μπροστά του το project Αριάδνη της PQH, κατά τη διάρκεια του οποίου θα κριθεί αν και πώς συνεχισθεί η διαγωνιστική διαδικασία για τη πώληση του μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα.

Το project αφορά στην πώληση συνολικής απαίτησης 14 δισ. ευρώ, που απορρέει από χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ, των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών. Πρόκειται για απαιτήσεις από επιχειρηματικά, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων διαθέτει εξασφαλίσεις επί ακινήτων.

Η κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, υπάρχουν τουλάχιστον 4 σχήματα (Bain-Fortress-doValue, DK-Cepal μαζί με άλλους επενδυτές, αμερικανικό fund με Intrum, Lone Star), που εργάζονται για την υποβολή προσφορών.

Με δεδομένο, όμως, το μέγεθος του χαρτοφυλακίου και το ύψος του τιμήματος (σ.σ. άνω των 700 εκατ. ευρώ), είναι πιθανόν να μεσολαβήσουν συμπράξεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Επιπρόσθετα, υπάρχει ο κίνδυνος, λόγω των δυσκολιών που δημιουργεί το μέγεθος του χαρτοφυλακίου, να μην υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές όλοι όσοι διενεργούν αποτιμήσεις ή να συμμετάσχουν τυπικά στη διαδικασία, υποβάλλοντας προσφορές που δεν θα κριθούν ανταγωνιστικές.

Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα θα πρέπει να κινείται εντός του εύρους της δίκαιης και εύλογης αποτίμησης, που έχει βγάλει η EY και ενέκρινε η Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων (ΕΠ.ΕΙΔ.ΕΚΚΑ) της ΤτΕ. Η τελευταία φέρεται να έχει διαμηνύσει στους ενδιαφερόμενους ότι αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση συνθηκών ανταγωνισμού, στέλνοντας έμμεσο μήνυμα αποτροπής μεγάλων συμπράξεων.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, οι διεργασίες και οι αποφάσεις της τρέχουσας εβδομάδας είναι κρίσιμες για την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας. Δύο σχήματα εξ όσων έχουν διενεργήσει αποτίμηση του χαρτοφυλακίου δηλώνουν ότι θα αποφασίσουν αν υποβάλουν προσφορά εντός των προσεχών ημερών.

Αν αποσυρθούν και δεν υπάρξουν προσφορές από τρίτους ενδιαφερόμενους, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν διαρρεύσει, PQH και ΕΠΕΙΔΕΚΚΑ θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα εισέλθει η διαδικασία στη δεύτερη φάση με όσες -λίγες ή και μία- προσφορές κριθούν ανταγωνιστικές ή επανεξετασθούν περίμετρος και αρχιτεκτονική του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με πηγές όσων αμφιταλαντεύονται, πρόκειται για ένα «δύσκολο» χαρτοφυλάκιο με μεγάλη διασπορά εξασφαλίσεων, που η απόκτησή του απαιτεί τη σύναψη υπολογίσιμου δανεισμού για τη χρηματοδότηση του τιμήματος, προϋπολογίζοντας, μάλιστα, για την απόσβεση και την εξασφάλιση απόδοσης, αισθητά υψηλότερες εισπράξεις (σ.σ. περίπου 250 εκατ. ευρώ ετησίως) από τις τρέχουσες (σ.σ. περίπου 50 εκατ. ευρώ).

Για να αντιμετωπίσει κάποια από τα παραπάνω θέματα, η PQH παρείχε διευκολύνσεις στην καταβολή του τιμήματος. Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής σε βάθος τριετίας, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα διαθέτει εγγύηση από αξιόπιστο τραπεζικό φορέα. Εξυπακούεται ότι σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, όσοι καταβάλουν το τίμημα τοις μετρητοίς θα πληρώσουν λιγότερα.

Προσωπικό από την PQH θα απορροφήσει ο αγοραστής

Η επιδιωκόμενη μεταβίβαση του μεγαλύτερου μέρους των απαιτήσεων που διαχειρίζεται η PQH επιβάλλει και τη μείωση του προσωπικού της. Έτσι, προβλέπεται δέσμευση του αγοραστή να απορροφήσει περίπου 180 εργαζόμενους στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της PQH. Οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν να φύγουν από την PQH θα αποζημιωθούν πλήρως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v