Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύμπραξη Bain-Fortress-Davidson Kempner για δάνεια 5,2 δισ. ευρώ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα τρία μεγάλα private equity funds συμπράττουν για να διεκδικήσουν την αγορά ενός χαρτοφυλακίου (Αριάδνη). Το μέγεθος, οι εκτιμήσεις για το τίμημα και οι συζητήσεις μεταξύ των υπόλοιπων ενδιαφερόμενων.

Σύμπραξη Bain-Fortress-Davidson Kempner για δάνεια 5,2 δισ. ευρώ

Την πρώτη ισχυρή κοινοπραξία, που φιλοδοξεί να διεκδικήσει με αξιώσεις το χαρτοφυλάκιο Αριάδνη της PQH, με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs) μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ, συγκρότησαν τα private equity funds Bain, Fortress και Davidson Kempner (DK).

Η συνεργασία Bain-Fortress ήταν αναμενόμενη. Τα δύο private equity funds αποτελούν τους μεγαλύτερους μετόχους του ιταλικού ομίλου διαχείρισης απαιτήσεων doValue και έχουν συνεργαστεί αρκετές φορές (τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής, από κοινού διεκδίκηση του project Sky της Alpha κ.ά.).

Η προσθήκη της Davidson Kempner στο σχήμα οφείλεται στο μέγεθος του χαρτοφυλακίου Αριάδνη (σ.σ. το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο που έχει βγει προς πώληση στην Ελλάδα) και κατ’ επέκταση στο ύψος του τιμήματος που εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 0,75 με 1,05 δισ. ευρώ (15% με 20% της μικτής λογιστικής αξίας των δανείων).

Τα τρία συνεργαζόμενα funds ελέγχουν τους δύο (doValue, Cepal) από τους τρεις mega-servicers της εγχώριας αγοράς, οι οποίοι θα συνεργαστούν στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου, εφόσον η κοινοπραξία κερδίσει τον διαγωνισμό και ολοκληρώσει τη συναλλαγή.

Είναι η πρώτη φορά που θα συνεργαστούν τρία μεγάλα private equity funds για τη διεκδίκηση εγχώριου χαρτοφυλακίου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που προέβλεπαν συμπράξεις και διεκδίκηση του project Αριάδνη από δύο-τρία ισχυρά σχήματα ή μεμονωμένους επενδυτές.

Από τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους, υπάρχουν παίκτες όπως οι Lone Star, PIMCO, που μπορούν να διεκδικήσουν αυτόνομα το χαρτοφυλάκιο. Το ίδιο ισχύει και για την Cerberus, το ενδιαφέρον της οποίας, όμως, δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ο σουηδικός όμιλος Intrum, που φέρεται να συζήτησε με την Cerberus, βρίσκεται τώρα σε συζητήσεις με έτερο ενδιαφερόμενο. Υπενθυμίζεται ότι οι Σουηδοί ελέγχουν το τρίτο εγχώριο mega-servicer (Intrum Hellas).

Η διαγωνιστική διαδικασία έχει ξεκινήσει. Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών στις 18 Ιανουαρίου και δεσμευτικών τον Μάιο του 2022.

Προβλέπει, επιπρόσθετα, βελτιωτικές προσφορές, εφόσον, βέβαια, προκύψουν δύο τουλάχιστον ανταγωνιστικές δεσμευτικές, με παροχή πρόσθετων στοιχείων σε όσους περάσουν στην τρίτη και τελευταία φάση. Στόχος είναι η υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας (SPA) εντός Ιουνίου.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει, όπως προαναφέρθηκε, δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης περίπου 14 δισ. ευρώ, τα οποία διαχειρίζεται για λογαριασμό υπό εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων η PQH. Ως σύμβουλος πώλησης λειτουργεί η Morgan Stanley.

Προκειμένου να μη λειτουργήσει αποτρεπτικά στην προσέλκυση ενδιαφέροντος το μέγεθος του χαρτοφυλακίου και να διευρυνθεί, όσο γίνεται, ο ανταγωνισμός, η PQH αποφάσισε να δοθούν διευκολύνσεις στην καταβολή του τιμήματος, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr.

Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής σε βάθος τριετίας, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα διαθέτει εγγύηση από αξιόπιστο τραπεζικό φορέα. Εξυπακούεται ότι σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, όσοι καταβάλουν το τίμημα τοις μετρητοίς, θα πληρώσουν λιγότερα.

Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα θα πρέπει να κινείται εντός του εύρους της δίκαιης και εύλογης αποτίμησης που έχει βγάλει η EY και ενέκρινε η Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων (ΕΠ.ΕΙΔ.ΕΚΚΑ) της ΤτΕ. Αν δεν υπάρχει προσφορά εντός του εύρους, ο διαγωνισμός κηρύσσεται άγονος.

Προσωπικό από την PQH θα απορροφήσει ο αγοραστής

Η επιδιωκόμενη μεταβίβαση του μεγαλύτερου μέρους των απαιτήσεων, που διαχειρίζεται η PQH, επιβάλλει και τη μείωση του προσωπικού της. Έτσι, προβλέπεται δέσμευση του αγοραστή να απορροφήσει σημαντικό μέρος των εργαζομένων στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της PQH. Οι εργαζόμενοι, που θα επιλέξουν να φύγουν από την PQH, θα αποζημιωθούν πλήρως.

Το project Αριάδνη δεν αποτελεί μόνο τη μεγαλύτερη στα χρονικά πώληση χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα, αλλά και την τελευταία μεγάλη συναλλαγή. Υπό το παραπάνω πρίσμα, ο χρονισμός της πώλησης -σε μια περίοδο, μάλιστα, που η οικονομία ανακάμπτει και οι τιμές των ακινήτων κινούνται ανοδικά από το 2018- επιτρέπει την αισιοδοξία ότι θα ευοδωθεί, εντός του εύρους δίκαιης αποτίμησης, που έχει εγκρίνει η ΕΠ.ΕΙΔ.ΕΚΚΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v