Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναμονή για μεταβίβαση ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στην κυβέρνηση

Διευκρινίσεις για την υποχρεωτική μεταβίβαση των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στην κεντρική κυβέρνηση περιμένουν οι θεσμοί. Επισημάνσεις για Κτηματολόγιο και δασικούς χάρτες. Έλλειψη «συστημικών βελτιώσεων» στην ΕΤΑΔ.

Αναμονή για μεταβίβαση ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στην κυβέρνηση

Την αποτίμηση των συνεπειών για το Υπερταμείο, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία υποχρεώνει να μεταβιβαστούν οι μετοχές των ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ στην κεντρική κυβέρνηση, αναμένουν και οι Βρυξέλλες, όπως αναφέρεται στα σχόλια της τελευταίας έκθεσης αξιολόγησης της Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Φεβρουαρίου εκδόθηκε η τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η κατοχή της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου των δύο εταιρειών κοινής ωφέλειας από το Υπερταμείο.

Σημειώνεται πως πέραν των ζητημάτων εταιρικής διακυβέρνησης των δύο πρώην θυγατρικών του Υπερταμείου, εγείρεται θέμα για την απομείωση της αξίας ενεργητικού του, μετά την απομάκρυνση των EYΑΘ και ΕΥΔΑΠ. Αν και οι εισηγμένες δεν αποδίδουν τα μερίσματά τους για τη μείωση του δημόσιου χρέους (όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων και παραχωρήσεων που διενεργούν οι θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ, ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ), εντούτοις τα συγκεκριμένα assets λογίζονταν ως εγγύηση -όπως και ολόκληρη η περιουσία της ΕΕΣΥΠ- για τον δανεισμό που έχει λάβει η χώρα από τους θεσμούς.

Πέραν της παραπάνω επισήμανσης, στην έκθεση περιλαμβάνονται θετικά σχόλια για την πορεία ιδιωτικοποιήσεων και παραχωρήσεων, με ειδικές αναφορές στη μεταβίβαση και αξιοποίηση του ΟΑΚΑ, στο εκτιμώμενο οικονομικό «κλείσιμο» της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού έως το τέλος του 2022, στην ανάδειξη αναδόχου για την έκταση στις Γούρνες Ηρακλείου αλλά και για την προκήρυξη της νέας άδειας παραχώρησης της Αττικής Οδού από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η Κομισιόν επίσης αναμένει πως η αποτίμηση της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022, ενώ της ΕΤΑΔ έως το τέλος του 2023, μετά τη διαδικασία εξεύρεσης τεχνικών συμβούλων. Ειδικά, για την ΕΤΑΔ, οι αναλυτές της Κομισιόν ρίχνουν μια ακόμη «κίτρινη κάρτα», αναφέροντας πως παρά κάποιες μεμονωμένες κινήσεις, «συστημικές βελτιώσεις σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΔΑ ως σύνολο, με σκοπό την επίτευξη συνολικής απόδοσης για το χαρτοφυλάκιό της που είναι συγκρίσιμο με ομότιμους, δεν έχουν γίνει εμφανείς». Θεωρεί δε πως «η απόδοση αξίας από το χαρτοφυλάκιο ακινήτων είναι κρίσιμη ευθύνη της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου και πως είναι θεμελιώδους σημασίας η άσκηση αποτίμησης που θα εξελιχθεί τους επόμενους 18 μήνες».

Σε ό,τι αφορά την πορεία του Ελληνικού Κτηματολογίου, η Κομισιόν σημειώνει στα θετικά την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων στις αρχές Ιανουαρίου 2022. Σημειώνεται δε ότι το ποσοστό ενσωμάτωσης στο Ελληνικό Κτηματολόγιο προβλέπεται να φθάσει στο 60% τον Απρίλιο του 2022 και στο 71% τον Οκτώβριο της τρέχουσας χρονιάς.

Στην έκθεση ωστόσο σχολιάζεται η αρρυθμία με τους δασικούς χάρτες και με βάση την ενημέρωση των αρμόδιων κρατικών φορέων, αναφέρεται πως το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει ότι έως τον Ιούλιο του 2022, το 95% των δασικών χαρτών θα επικυρώνονταν και το 96% θα επιτευχθεί έως τον Οκτώβριο του 2022. Η επικύρωση των δασικών χαρτών κρίνεται δε απαραίτητη για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v