Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχονται τα πολυεργοδοτικά Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

Τι είναι και γιατί στην χώρα μας θεωρείται αναγκαία η θεσμοθέτησή τους, προκειμένου να προχωρήσει ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης. Τι ισχύει για το ολοεργοδοτικό ΤΕΑ που επεξεργάζονται ΓΣΕΕ και εργοδότες. Ποια τα πλεονεκτήματα και τι πρέπει να γίνει.

Ερχονται τα πολυεργοδοτικά Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

Την σύσταση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) στα οποία θα μπορούν να ενταχθούν περισσότεροι του ενός εργοδότες και κατά συνέπεια εργαζόμενοι, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, ενώ συμφωνούν σε αυτό και οι φορείς της αγοράς, καθώς και οι κοινωνικοί εταίροι. Πρόκειται για τον θεσμό των πολυεργοδοτικών ΤΕΑ που προωθείται και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, και τον οποίο αναμένεται να εντάξει στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ΤΕΑ που ετοιμάζει, το υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα, εργοδοτικοί φορείς και ΓΣΕΕ, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συζήτησης για την δημιουργία ενός «ολοεργοδοτικού» τέτοιου ταμείου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης ΤΕΑ, Χρήστο Νούνη, πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα, να δοθεί δηλαδή χώρος για τη δημιουργία πολυσυμμετοχικών ταμείων με πολλούς εργοδότες, καθώς με τα δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς εργασίας (όπου το 88,5% των επιχειρήσεων απασχολούν προσωπικό κάτω των 10 ατόμων και το 99% κάτω των 50) και υπό τους σημερινούς νομοθετικούς περιορισμούς του Ν.3029/2002, περί ελάχιστου αριθμού 100 ατόμων ως προϋπόθεση για τη σύσταση ΤΕΑ, δεν υπάρχει χώρος για τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων, σε περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις.

Την δημιουργία ενός Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου, προβλέπει άλλωστε η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχουν υπογράψει ΓΣΕΕ και ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ. Μάλιστα, συστάθηκε ομάδα εργασίας, προετοιμάστηκε το προσχέδιο καταστατικού και αναμένονται λεπτομέρειες επί τεχνικών θεμάτων καθώς και η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, για την οποία απαιτούνται στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη. Στην πράξη, πρόκειται για ένα πολυεργοδοτικό ή «ολοεργοδοτικό», Εθνικό ΤΕΑ, ΝΠΙΔ όπου θα ασφαλίζονται όλοι οι μισθωτοί και εργαζόμενοι, με την τελική παροχή να εξαρτάται από τις αποδόσεις των κεφαλαίων. Οι κοινωνική εταίροι θα είναι υπεύθυνοι για την ύπαρξη πλήρους διαφάνειας και εποπτείας με βάση συγκεκριμένους κανόνες. Μάλιστα, η ΕΣΕΕ προτείνει να ενταχθούν σε αυτό και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με καθεστώς αυτασφάλισης.

Σε περιόδους βέβαια, έντονης οικονομικής ανασφάλειας, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων επισημαίνουν ότι για να αποτελέσει το Εθνικό Επαγγελματικό Ταμείο μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον, είναι σημαντικό να υπάρχει μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ικανοποιητικοί μισθοί καθώς και μια ρυθμισμένη αγορά, με ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Να σημειωθεί ότι εφόσον συσταθεί το «ολοεργοδοτικό» αυτό ΤΕΑ, θα απευθύνεται σε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια εργαζομένους, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπλεκόμενων, θα συμβάλλει καθοριστικά στην ταχύτερη και δυναμική διείσδυση των κοινωνικών εταίρων στον 2ο πυλώνα ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της AON Solutions Greece Γιώργο Κεντούρη που διαθέτει εμπειρία στη λειτουργία πολυεργοδοτικών ταμείων καθώς είναι μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του διασυνοριακού, πολύ-εργοδοτικού Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης της ΑΟΝ στην Κύπρο, κάποια από τα πλεονεκτήματα των ταμείων αυτών, είναι:

  • Πρόσβαση σε οικονομίες κλίμακας, που μειώνει τις επενδυτικές και λειτουργικές δαπάνες για τα μέλη και τους εργοδότες.
  • Δυνατότητα ατομικών επιλογών επενδύσεων, μέσω επαγγελματικής επενδυτικής διαδικασίας, ώστε τα μέλη να προσαρμόζουν τους ατομικούς τους λογαριασμούς στις ανάγκες τους.
  • Απελευθέρωση χρόνου από στελέχη του εργοδότη ώστε να μπορούν αν εστιάσουν στην εταιρική τους στρατηγική.
  • Επαγγελματική διακυβέρνηση για πιο αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων.

Έτσι, ενόψει και της επικείμενης μεταρρύθμισης, ο κ. Κεντούρης προτείνει μεταξύ άλλων, την διασφάλιση του πλαισίου λειτουργίας των πολυεργοδοτικών ΤΕΑ ώστε να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, την πρόβλεψη ότι ό φορέας – εργοδότης που θα έχει την πρωτοβουλία ίδρυσης του ΤΕΑ να ελέγχει και το ΔΣ του ταμείου, την ταχύτερη έγκριση συμμετοχής ενός νέου εργοδότη καθώς και την αυτόματη ένταξη των εργαζόμενων, με την δυνατότητα όμως να αποχωρήσουν όποτε το επιθυμούν. Στον τομέα των επενδύσεων τέλος, ο πρόεδρος της ΑΟΝ προτείνει την θεσμοθέτηση πλαισίου πολλαπλών επενδυτικών επιλογών, την διαφάνεια στην ανάληψη ρίσκου σε κάθε επενδυτική επιλογή, αλλά και προκαθορισμένη κατηγοριοποίηση εξόδων καθώς και μηδενικά εμπόδια και χρεώσεις στην μεταφορά από ή σε άλλη πολυεργοδοτικό ΤΕΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v