Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικό: Το χρονοδιάγραμμα έργων και αναθέσεων

Διατηρείται το χρονοδιάγραμμα επενδύσεων της πρώτης 5ετίας, παρά το αυξημένο κόστος και τις πληθωριστικές πιέσεις. Η αναθεωρημένη πρόβλεψη για τα πρώτα έσοδα. Οι αναθέσεις, οι διαγωνισμοί και οι νέες συμφωνίες για επιμέρους projects.

Ελληνικό: Το χρονοδιάγραμμα έργων και αναθέσεων

Για μια «άχαρη» περίοδο προετοιμασίας των πολύπλευρων projects της πρώτης επενδυτικής πενταετίας του Ελληνικού, η οποία ωστόσο υποστηρίζει την εξέλιξη της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής εκδήλωσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στο 2022 αναμένονται αφενός οι πρώτες κατασκευαστικές εργασίες και αφετέρου η σταδιακή συμβασιοποίηση πωλήσεων και η είσπραξη προκαταβολών, που θα ενισχύσουν τις χρηματοροές τόσο της Lamda Development όσο και της ίδιας της επένδυσης στο Ελληνικό.

«Το διάστημα από τη μεταβίβαση των μετοχών και της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στην παραχωρησιούχο το περασμένο καλοκαίρι έως και σήμερα έχει μεσολαβήσει συστηματική δουλειά για τις απαραίτητες μελέτες, οι οποίες αποτελούν τη βάση της επένδυσης», υποστήριξε, ξεκαθαρίζοντας επίσης πως το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των βασικών έργων της πρώτης πενταετίας διατηρείται για τα τέλη του 2025-αρχές 2026.

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως η Lamda Development χρειάστηκε να μετασχηματιστεί για να υποστηρίξει την επένδυση, καθώς έως πρότινος δραστηριοποιούνταν στην ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εμπορικών κέντρων. Αναφέρθηκε στην ενίσχυση της δομής της εταιρείας με νέα στελέχη (αθροιστικά 250 νέες προσλήψεις), αλλά και στη δυσκολία προσέλκυσης εξειδικευμένων στελεχών και στην έλλειψη μηχανικών.

Σημείωσε δε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει ένας άτυπος ανταγωνισμός με τα μεγάλα δημόσια και συγχρηματοδοτούμενα έργα της περιόδου, γι' αυτό η Lamda «βιάζεται να προλάβει», προκειμένου να απορροφήσει ανθρώπινους πόρους.

Στην εξίσωση, η διοίκηση της Lamda Development υπολογίζει τόσο την ανατίμηση των πρώτων υλών όσο και τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες μάλιστα ο κ. Αθανασίου εκτίμησε ότι δεν θα αποκλιμακωθούν σύντομα. Οι προϋπολογισμοί που έχουν καταρτιστεί κατά τον ίδιο, άφηναν περιθώριο ανατιμήσεων, ωστόσο, ανέφερε πως η βασική παραδοχή της Lamda Development είναι σταθεροποίηση του πληθωρισμού από το 2023 στο 3%.

Δεδομένης ωστόσο της φύσης της επένδυσης, υπογράμμισε πως η άμυνα της εταιρείας είναι σημαντική, καθώς μετακυλίεται η επιβάρυνση στον τελικό χρήστη.

Το χρονοδιάγραμμα διαγωνισμών και έργων

Παρά τις παραπάνω προκλήσεις ωστόσο, ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε αναλυτικά στα χρονοδιαγράμματα μελετών και εργασιών για τις επιμέρους αναπτύξεις στο Ελληνικό.

Ειδικότερα έως τις 15-20 Μαρτίου αναμένεται να ανακηρυχθεί ανάδοχος για τον διαγωνισμό κατασκευής του πρώτου μέρους των υποδομών στην έκταση, που περιλαμβάνει τόσο την υπογειοποίηση της παραλιακής όσο και τα βασικά δίκτυα υποδομών, συνολικού προϋπολογισμού 250-300 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για τον σχετικό διαγωνισμό υπέβαλαν προσφορές 7 εταιρείες, άλλες αυτόνομα και άλλες σε κοινοπρακτικά σχήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για προσφορές από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την Άβαξ, το σχήμα Archirodon - Ελλάκτωρ και το σχήμα Intrakat-Wade Adams-όμιλος Μυτιληναίου. Κατά τον κ. Αθανασίου, μετά την ανάδειξη εργολάβου, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη του 2022. Μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται επίσης η δημοπράτηση ενός ακόμη πακέτου έργων υποδομής, ενώ ένα ακόμη τμήμα έργων αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στο 2023. Ο δε αθροιστικός προϋπολογισμός για τις υποδομές ανέρχεται σε 450-500 εκατ. ευρώ.

Έως το τέλος Μαρτίου αναμένεται επίσης η πρώτη φάση του διαγωνισμού για τον Πύργο Κατοικιών με πρόσοψη στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά, όπου αναμένεται να επιλεγεί ο μελετητής του έργου. Σε δεύτερο χρόνο και ειδικότερα την Άνοιξη του 2023 αναμένεται η επιλογή του εργολάβου που θα αναλάβει και την κατασκευή του πολυώροφου κτιρίου.

Ο όμιλος ωστόσο προχωρά και στην προκήρυξη νέων διαγωνισμών, με πρώτο εκείνον για την επιλογή κατασκευαστή για το εμπορικό κέντρο της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, συνολικού εμβαδού 185.000 τ.μ. Ο κ. Αθανασίου τοποθέτησε την προκήρυξή του μέχρι τον Μάιο του 2022.

Μέσα στο 2022 ξεκινούν και τα έργα των αθλητικών εγκαταστάσεων, με τον σχετικό διαγωνισμό ύψους 100 εκατ. ευρώ να ξεκινά εντός των επόμενων ημερών. Πριν το Πάσχα θα ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου από όλα τα κτίρια του Ελληνικού, που συμβολικά θα είναι το κτίριο ΑΜΕΑ.

Οι χρηματοροές

Ο κ. Αθανασίου επικαιροποίησε τα στοιχεία όσον αφορά τόσο τις προπωλήσεις όσο και τις εισπράξεις προκαταβολών, εκτιμώντας ότι μέσα στο 2022 θα καταγραφούν τα πρώτα έσοδα.

Ειδικότερα, για τις 27 βίλες, για τις οποίες ο όμιλος θα διατηρήσει τον ρόλο του project manager όσον αφορά την κατασκευή τους, ανέφερε πως υπάρχουν προσύμφωνα αγοράς για το σύνολό τους, ενώ το συνολικό εκτιμώμενο έσοδο από την πώληση των οικοπέδων θα ανέλθει στα 182 εκατ. ευρώ. Ο κ. Αθανασίου εκτίμησε ότι το 2022, θα υπογραφούν όλα τα σχετικά συμβόλαια πώλησης και η Lamda Development θα εισπράξει προκαταβολές ύψους 50% της αξίας μέσα στην τρέχουσα χρήση.

Οι προπωλήσεις για τα διαμερίσματα του Marina Tower έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, πέραν των premium μερών του Πύργου, δηλαδή των τριών τελευταίων ορόφων και των 2 penthouses. To συνολικό έσοδο από τον Πύργο Κατοικιών υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα οριστικά συμβόλαια θα υπογραφούν μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας, η οποία κατά τον κ. Αθανασίου τοποθετείται μέσα στο 2022. Έτσι, εκτιμάται ότι η Lamda θα εγγράψει φέτος προκαταβολές ύψους 20% της συνολικής αξίας, ήτοι 100 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη συστάδα κατοικιών (100 διαμερίσματα) που σχεδιάζει η Lamda πίσω από τη χωροθέτηση των βιλών «βγαίνει» επίσης σύντομα στην αγορά, με το συνολικό έσοδο να εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ. Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, μέσα στο 2022 η Lamda θα μπορέσει να εγγράψει προκαταβολές ύψους 20%, συμβασιοποιώντας τις πωλήσεις.

Πέραν του οικιστικού σκέλους, ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε επίσης στη ζήτηση για μισθώσεις στο εμπορικό κέντρο της Λ. Βουλιαγμένης, σημειώνοντας πως η ζήτηση από εταιρείες ένδυσης (εκτός της εστίασης και της διασκέδασης) αγγίζει το 145% του capacity του Mall.

Ο κ. Αθανασίου υπογράμμισε επίσης την επάρκεια κεφαλαίων που έχει εξασφαλίσει η Lamda (μέσω ΑΜΚ, έκδοσης ομολόγου και συμφωνίας τραπεζικής χρηματοδότησης), ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης των δανειακών κεφαλαίων με την πιθανή έκδοση ενός ακόμη ομολόγου.

Νέες συμφωνίες και σχέδια

Πέραν των στρατηγικών συμφωνιών με τον όμιλο Φουρλή για την ανάπτυξη του Retail Park, με τον όμιλο ΤΕΜΕΣ για τα δύο ξενοδοχεία και την πρόσφατη συμφωνία για τον Πύργο μεικτής χρήσης με την Brook Lane,  o κ. Αθανασίου προανήγγειλε ότι μέσα στο προσεχές δίμηνο θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία με διεθνές ξενοδοχειακό brand που θα αναλάβει ως operator ενός εκ των εγκαταστάσεων στο παραλιακό μέτωπο. Επιπλέον εκτίμησε ότι μέσα στη χρονιά θα συναφθούν οι συμφωνίες με ξένα brands και για το δεύτερο ξενοδοχείο (με συνεπενδυτή την ΤΕΜΕΣ), αλλά και για το ξενοδοχείο που θα δημιουργηθεί στον Πύργο μεικτής χρήσης.

Ο κ. Αθανασίου επανέλαβε ότι επίκεινται επίσης συμφωνίες με ξένα brands για τις εγκαταστάσεις υπηρεσιών Υγείας αλλά και για τους αθλητικούς χώρους.

Τέλος, υπογράμμισε πως έρχονται νωρίτερα στο χρονοδιάγραμμα επενδύσεων του ομίλου νέες αναπτύξεις γραφειακών χώρων αλλά και κατοικιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v