Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανατροπές στον ασφαλιστικό κλάδο φέρνει το κύμα ακρίβειας

Προβληματισμός στην ασφαλιστική αγορά για την πτωτική πορεία της παραγωγής τον Ιανουάριο. Φόβοι για δυσκολίες ορισμένων πελατών να καταβάλλουν τα ετήσια ασφάλιστρα. Τι καταθέτουν φορείς της αγοράς.

Ανατροπές στον ασφαλιστικό κλάδο φέρνει το κύμα ακρίβειας

Τις πρώτες επιπτώσεις από την εκτίναξη των τιμών των καυσίμων, τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και την πτώση στις διεθνείς αγορές μετοχών και ομολόγων υφίσταται φέτος η εγχώρια ασφαλιστική βιομηχανία.
Ειδικότερα, η πτωτική πορεία της παραγωγής που υπέστη η εγχώρια αγορά τον Ιανουάριο (βλέπε χθεσινή έκθεση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος) επιβεβαιώνει παλαιότερο δημοσίευμα του Euro2day.gr το οποίο αναφερόταν στον προβληματισμό στελεχών του κλάδου για τις επιπτώσεις στη φετινή παραγωγή, που μπορεί να προέλθουν από παράγοντες όπως η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών λόγω του πληθωρισμού, αλλά και οι αρνητικές αποδόσεις που καταγράφουν από την αρχή του χρόνου οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων (πιθανή ανάσχεση πωλήσεων στα ασφαλιστικά προϊόντα του κλάδου ζωής).

H πορεία του Ιανουαρίου (-10,3% στον κλάδο ζωής, +6,6% στις γενικές καλύψεις και -1,7% στο σύνολο) επιβεβαιώνει εκείνους τους παράγοντες της αγοράς που δεν έσπευσαν να πανηγυρίσουν το +7,7% της περυσινής παραγωγής, υποστηρίζοντας ότι αυτό αφενός ακολούθησε μια προηγούμενη πτωτική χρονιά (το 2020 λόγω της πανδημίας) και αφετέρου βασίστηκε κατά κύριο λόγο στα προϊόντα του κλάδου ζωής, η πορεία των οποίων εμφανίζει αστάθεια και πέρυσι ενισχύθηκε καταλυτικά από τα μηδενικά τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων και την ανοδική πορεία των διεθνών κεφαλαιαγορών.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αν θέλουμε να δούμε την εγχώρια ασφαλιστική αγορά να αναπτύσσεται δυναμικά, επιβάλλεται πέρα από την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια και μια σειρά θεσμικών-φορολογικών παρεμβάσεων από την Πολιτεία, εξέλιξη όμως που δεν αναμένεται να συμβεί στο ορατό μέλλον.

Πέραν αυτού, παράγοντες της αγοράς διαπιστώνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα τα πρώτα φαινόμενα δυσκολίας ορισμένων πελατών τους να καταβάλλουν τα ετήσια ασφάλιστρά τους, φοβούμενοι πως το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις κατά τους επόμενους μήνες, στον βαθμό που σταθεροποιηθούν οι τιμές των καυσίμων στα τρέχοντα δυσθεώρητα ύψη και περάσει στα ράφια των super markets ένα νέο κύμα ανατιμήσεων εξ’ αιτίας των παρενεργειών του πολέμου στην Ουκρανία.

«Μέχρι στιγμής θα έλεγα ότι παρατηρείται περισσότερο κλίμα δυσφορίας παρά μη καταβολής ασφαλίστρων και ανανέωσης των συμβολαίων. Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση των συμβολαίων υγείας, οι τιμές των οποίων ανεβαίνουν χρόνο με το χρόνο λόγω της μεγαλύτερης ηλικίας των ασφαλισμένων, αλλά και εξ’ αιτίας του ιατρικού πληθωρισμού. Ωστόσο, ας μη γελιόμαστε. Με τις τιμές των περισσότερων βασικών καταναλωτικών προϊόντων να έχουν καταγράψει διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, είναι προφανές ότι αρκετές οικογένειες έχουν βγει εκτός προϋπολογισμού και δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμη και κάποιες βασικές τους ανάγκες. Αν συνεχιστεί η τρέχουσα κατάσταση χωρίς σοβαρά κρατικά μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, είναι αναμενόμενο ότι αυτό θα επηρεάσει αρνητικά και την ασφαλιστική παραγωγή. Θα υπάρξουν συμβόλαια που θα διακοπούν, όπως επίσης θα δούμε και πελάτες να στρέφονται προς φτηνότερα (αλλά όχι πάντα οικονομικότερα) προϊόντα, με ό,τι αρνητικό θα μπορούσε να σημαίνει αυτό, τόσο για την ασφαλιστική αγορά όσο και για το συμφέρον των ίδιων των πελατών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με άλλον παράγοντα της αγοράς, «οι πελάτες των ασφαλιστικών προϊόντων προεξοφλούν και τις θετικές και τις αρνητικές εξελίξεις. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής διαπιστώσει κάποιο αξιοσημείωτο κύμα ακυρώσεων συμβολαίων, πλην όμως παρατηρούμε μια αναβλητικότητα ορισμένων πελατών να προχωρήσουν σε νέες καλύψεις. Δεν είναι απορριπτικοί, αλλά απλά περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με τον πόλεμο και τις τιμές, μεταφέροντας τα ραντεβού τους με τους ασφαλιστικούς συμβούλους μία ή δύο εβδομάδες αργότερα. Ας μην ξεχνούμε ότι το τρέχον περιβάλλον αβεβαιότητας επηρεάζει αρνητικά. Εδώ είναι θέμα του ασφαλιστικού συμβούλου να τον πείσει ότι η ασφάλιση σε περιόδους κρίσεων είναι ακόμη πιο απαραίτητη για τον πελάτη, απ’ ό,τι σε περιόδους οικονομικής ευμάρειας».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v