Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Εξι+μία «νάρκες» στην οικονομία από το Ουκρανικό

Τι αποκαλύπτει το γράμμα που έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup στον Σαρλ Μισέλ. Ο κώδωνας κινδύνου των ΥΠΟΙΚ στους ηγέτες της Ευρώπης για ακρίβεια, πληθωρισμό και χρηματοοικονομικές ροές. Οι απειλές από το νέο «προσφυγικό».

Eurogroup: Εξι+μία «νάρκες» στην οικονομία από το Ουκρανικό

Ενόψει της πολύ κρίσιμης διήμερης Συνόδου Κορυφής που ξεκινάει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup στέλνουν προειδοποίηση προς τους ηγέτες της ΕΕ ότι όσο κρατάει ο πόλεμος στην Ουκρανία, τόσο θα αυξάνονται οι κίνδυνοι και οι συνέπειες για την οικονομία.

Σε έγγραφο που έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Π. Ντόνοχιου στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ (δείτε το στη στήλη συνοδευτικό υλικό), ο κ. Ντόνοχιου προειδοποιεί για σειρά από «νάρκες» και για νέο κύκλο αβεβαιότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία, τη στιγμή που, όπως λέει, μόλις είδαμε το πρώτο φως ανάκαμψης από τις συνέπειες της πανδημίας.

Αναφέρει ο κ. Ντόνοχιου: «Τόσο στις εκτιμήσεις των θεσμών όσο και στις συζητήσεις μας στο Eurogroup είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η κρίση μειώνει την αναπτυξιακή δυναμική και επιδεινώνει τις πληθωριστικές πιέσεις».

Και συνεχίζει: «Αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις έρχονται μέσω πολλών διαύλων -ο ενεργειακός εφοδιασμός και οι τιμές ενέργειας αποτελούν βασικό παράγοντα, αλλά στο προσκήνιο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως οι επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη, τις χρηματοοικονομικές ροές και τις διαταραχές της προσφοράς. Αυτοί οι κίνδυνοι βρίσκονται, μεταξύ των πολλών άλλων παραγόντων, στο προσκήνιο».

Όπως μάλιστα αναφέρεται στο έγγραφο, ως μεσοπρόθεσμο πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το προσφυγικό: «Θα υπάρξουν επίσης επιπτώσεις που σχετίζονται με τον εκτοπισμό των Ουκρανών που αναζητούν ασφάλεια στην ΕΕ. Το κόστος αυτών των επιπτώσεων αναμένεται να είναι υψηλό και οι υπουργοί Οικονομικών αναζητούν τρόπους που θωρακίζουν ευάλωτες ομάδες».

Για να σκιαγραφήσει το «πριν» και το «μετά» και να εξηγήσει στους ηγέτες της ΕΕ τι «έρχεται», ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρει ότι «πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η οικονομία της ζώνης του ευρώ είχε σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη. Παραγωγή και εισόδημα εκτιμάται ότι είχαν επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα στα τέλη του 2021 και στην αγορά εργασίας τον Ιανουάριο η ανεργία έπεσε στο ιστορικό χαμηλό του 6,8%».

Για να επιτευχθούν τα πιο πάνω, χρειάστηκε «συντονισμός και σύνεση και ταχεία αντίδραση». Με αυτό τον τρόπο θωρακίστηκε η ανθεκτικότητα της οικονομίας της ζώνης του ευρώ από τον κορωνοϊό.

Ο κ. Ντόνοχιου αναφέρει ότι οι ηγέτες πρέπει να καθησυχάσουν τους πολίτες της ΕΕ για τις πολιτικές που λαμβάνονται, ώστε να υπάρξει εμπιστοσύνη στην οικονομία. Και ότι η απάντηση πρέπει να είναι «ισχυρή και ενιαία».

Τι θα γίνει το 2023

Στο έγγραφο, ο πρόεδρος του Eurogroup αποκαλύπτει ότι υπό το πρίσμα αυτό «θα συνεχίσουμε τον ισχυρό συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, για να αντεπεξέλθουμε στους αυξημένους κινδύνους και αβεβαιότητες». Η απόφαση αυτή πάρθηκε στο Eurogroup του Μαρτίου βάσει των πορισμάτων της Κομισιόν και των πλέον πρόσφατων προβλέψεων.

Συμφωνήθηκε δε ότι «η μετάβαση από μια συνολική υποστηρικτική δημοσιονομική στάση σε μια γενικά ουδέτερη στάση το επόμενο έτος φαίνεται να είναι κατάλληλη».

Ο κ. Ντόνοχιου πρακτικά επιβεβαιώνει τα συνεχή ρεπορτάζ του Euro2day.gr ότι υπάρχει «διαφοροποίηση των δημοσιονομικών στρατηγικών μεταξύ των μελών».

Το Euro2day.gr είχε αναφέρει πολλές φορές ότι η Κομισιόν και το Eurogroup (κυρίως ο Βορράς) επιθυμούν «διμερή» δημοσιονομικά συμβόλαια με την κάθε χώρα-μέλος βάσει του χρέους και των αναγκών της. Πηγές των δανειστών, δε, υποστήριξαν ότι οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση ήταν πολύ σκληρές όσον αφορά στο πακέτο στήριξης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Και αυτό γιατί το ελληνικό χρέος είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη και συνεχίζει να «φοβίζει».

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημειώνει επίσης ότι λόγω της άνευ προηγουμένου αβεβαιότητας, οι πολιτικές θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές ευέλικτες, ενώ κάνει λόγο για την οικονομική διακυβέρνηση, η οποία είναι «το κλειδί για τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών-μελών».

«Μέχρι στιγμής, έχουμε συζητήσει τη θετική μας εμπειρία από τη διαδικασία των Σχεδίων Προϋπολογισμού. Τονίζω τη σημασία της δέσμευσης και της διαφάνειας στη δημοσιονομική εποπτεία και την πρόληψη και διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών στη ζώνη του ευρώ».

H τοποθέτηση του Eurogroup θα γίνει αντικείμενο συζήτησης από τους ηγέτες της ΕΕ στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα κληθούν να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για τη στάση της Ευρώπης στο Ουκρανικό. Μένει να φανεί εάν κάποιοι ηγέτες τοποθετηθούν για τη γενική ρήτρα διαφυγής και ζητήσουν την διατήρησή της και το 2023 ή εάν θα το αφήσουν στα χέρια των υπουργών Οικονομικών.

 

* Το έγγραφο του προέδρου του Eurogroup, Π. Ντόνοχιου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v