Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξι μέτρα για την ανάπτυξη τουρισμού και εστίασης

Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή και στην εστίαση στο 6% ζητούν, μεταξύ άλλων, επτά φορείς του κλάδου HORECA με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και την επανεκκίνηση του κλάδου εστίασης σε στέρεες βάσεις.

Εξι μέτρα για την ανάπτυξη τουρισμού και εστίασης

Τη λήψη 6 μέτρων, με αιχμή τη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή και στην εστίαση στο 6%, προκρίνουν επτά φορείς εκπροσώπησης επιχειρήσεων και εργαζομένων με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών και προϊόντων στον ευρύτερο τομέα HORECA, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη των κλάδων της φιλοξενίας και της εστίασης, καθώς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

«Η μείωση της φορολόγησης του τουριστικού πακέτου στα επίπεδα των άλλων χωρών της Μεσογείου και η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% αποτελεί ένα πάγιο αίτημα του κλάδου της φιλοξενίας για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς. Η μεγάλη συνεισφορά που έχει ο κλάδος στο ΑΕΠ, ενισχύει σημαντικά τα δημόσια έσοδα και τα ασφαλιστικά ταμεία και η επίδρασή του στην περιφερειακή ανάπτυξη αντανακλάται σε κάθε απομακρυσμένο νοικοκυριό. Μπροστά μας έχουμε δύσκολες προκλήσεις και καθώς συνεχίζουμε τον αγώνα επιβίωσης, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και γινόμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες κάθε προσπάθειας που θα ενδυναμώσει τον κλάδο της φιλοξενίας, θα αναβαθμίσει το τουριστικό μας προϊόν και θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού ξενοδοχείου», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, η οποία αποτελεί έναν από τους 7 φορείς που συνθέτουν τη συμμαχία «Στηρίζω HORECA».

Στην κατεύθυνση βελτίωσης της ποιότητας του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος και παροχής υψηλού επιπέδου συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στον καταναλωτή, ο πρόεδρος της ΠΟΞ ανέδειξε την ανάγκη ρύθμισης της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων. «Είναι υποχρέωση όλων όσοι επιθυμούμε την περαιτέρω προαγωγή της ελληνικής ξενοδοχίας προς όφελος της οικονομίας και της απασχόλησης, να βάλουμε μια τάξη στο πλαίσιο λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ώστε να προστατεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν και τις νόμιμες επιχειρήσεις».

Με σκοπό, δε, τη διασφάλιση της βιώσιμης επανεκκίνησης του κλάδου εστίασης σε στέρεες βάσεις, τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, αλλά και τη δημιουργία νέων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς, εστίασε στην παροχή αντισταθμιστικών μέτρων προς τις επιχειρήσεις έναντι των επιπτώσεων από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. «Θεωρώ αναγκαία την παροχή αντισταθμιστικών μέτρων προς τις επιχειρήσεις των κλάδων που επλήγησαν δυσανάλογα από την πανδημία, κυρίως για να μπορέσουν να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις που συσσώρευσαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Το τελευταίο μάλιστα διάστημα, προφανώς λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, διαφαίνεται μια αύξηση των επιχειρήσεων που αδυνατούν να φανούν συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους», επεσήμανε.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην άμεση προκήρυξη χρηματοδοτικών προγραμμάτων, τύπου «Εξοικονομώ», για την αναβάθμιση των επιχειρήσεων, καθώς και στην ανάγκη προσαρμογής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των αλκοολούχων ποτών στον μέσο όρο της Ε.Ε.

«Μακροχρόνια lockdown και μια σειρά περιοριστικών μέτρων, ορισμένα από τα οποία παραμένουν σε ισχύ, έχουν οδηγήσει σε χιλιάδες λουκέτα ή σε επιχειρήσεις εστίασης «φαντάσματα» που βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας. Η ενεργειακή κρίση και η αλματώδης άνοδος του πληθωρισμού θα αποτελέσουν ταφόπλακα στον κλάδο μας αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης. Το εκρηκτικό μίγμα της κατακόρυφης αύξησης του κόστους σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας σε συνδυασμό με τον σημαντικό περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος προς κατανάλωση των πελατών μας θα αποτελέσει με μαθηματική ακρίβεια τη χαριστική βολή σε πολλές από τις επιχειρήσεις του κλάδου», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρήσεων Εστίασης BARECA, Ηρακλής Ζησιμόπουλος.

Αναλυτικά η Χάρτα Κοινών Θέσεων και Δεσμεύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ευρύτερου τομέα φιλοξενίας και εστίασης στην Ελλάδα που συνέταξαν οι 7 φορείς περιλαμβάνει:

  • Επαναφορά - μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% -όπως ίσχυε μέχρι το έτος 2015- ή άλλως εναρμόνιση του με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ενδεικτικά, ο ΦΠΑ διαμονής στην Κύπρο ανέρχεται σε 9%, στην Πορτογαλία στο 6%, στην Ισπανία σε 10%, στην Ιταλία σε 10% και στην Τουρκία σε 8%.
  • Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% ώστε, μεταξύ άλλων, να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού και το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος που προκαλείται κυρίως από την υπέρμετρη αύξηση των τιμών ενέργειας.
  • Προσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των αλκοολούχων ποτών στον μέσο όρο της ΕΕ, προσεγγίζοντας αναλογικότερα τη σχέση της φορολόγησης με το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, καθώς και ως απάντηση α) στο κύμα ανατιμήσεων και β) στη φοροδιαφυγή και το παράνομο εμπόριο που ενισχύεται από την υψηλή φορολογία. Σήμερα, ο συντελεστής ΕΦΚ είναι ο υψηλότερος στην Ε.Ε. σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα.
  • Παροχή αντισταθμιστικών μέτρων προς τις επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έναντι των επιπτώσεων από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας π.χ. παράταση στην εξόφληση των επιστρεπτέων προκαταβολών για ένα εξάμηνο και επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για τα καταστήματα εστίασης για το εξάμηνο 11-2021 έως 4-2022 με κλίμακα αναλόγως πτώσης τζίρου σε σχέση με το 2019-2020.
  • Άμεση έκδοση των προσκλήσεων για τα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν ήδη εξαγγελθεί και στοχεύουν στην προσαρμογή των επιχειρήσεών μας στις απαιτήσεις της νέας περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
  • Εξυγίανση του ανταγωνισμού στη διαμονή. Υιοθέτηση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα θέτει συγκεκριμένους κανόνες σε σχέση με τη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης και πρόβλεψη υποχρεώσεων ανάλογων με αυτές που ισχύουν για τα νόμιμα τουριστικά καταλύματα. Εντοπισμός των παράνομων καταλυμάτων και επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Στη Συμμαχία, η οποία, μεταξύ άλλων, φιλοδοξεί να είναι πρωτοπόρος στην εφαρμογή των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) για την εργασία και την οικονομική ανάπτυξη, την ισότητα, την υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση και το περιβάλλον, συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), η Ενωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), το Σωματείο Επιχειρήσεων Εστίασης BARECA, η Ενωση Bartenders Ελλάδος και ο θεσμός Athens Bar Show.

Σύμφωνα με την ανάλυση και τις εκτιμήσεις του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το 2021 -που βασίζονται στα στοιχεία των Εθνικών Λογαριασμών- οι κλάδοι της εστίασης και της φιλοξενίας (HORECA) συνεισφέρουν συλλογικά Προστιθέμενη Αξία 9,8 δισ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί σε περισσότερο από 5,5% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ οι 112.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς δημιουργούν περίπου 552.000 άμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν στο 11,9% της απασχόλησης στην Ελλάδα. Εστίαση και φιλοξενία αποδίδουν 3,6 δισ. ευρώ σε μισθούς και εισφορές, καθώς και φόρους που ανέρχονται σε 1,181 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% των φορολογικών εσόδων του κράτους. Κατά την πολυετή οικονομική κρίση, ο τομέας HORECA στήριξε την ελληνική οικονομία και την απασχόληση. Ωστόσο, σήμερα αντιμετωπίζει πρωτόγνωρους κλυδωνισμούς εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, του μακροχρόνιου lockdown και άλλων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v