Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πότε και πώς θα δοθεί η «επιταγή ακρίβειας»

Εντός της Μεγάλης Εβδομάδας θα καταβληθούν, με έκτακτες καταβολές, τα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης σε 1,7 εκατ. δικαιούχους. Αναλυτικά οι δικαιούχοι, τα εισοδηματικά κριτήρια και οι ημερομηνίες.

Πότε και πώς θα δοθεί η «επιταγή ακρίβειας»

Το αργότερο έως την Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου αναμένεται να πιστωθούν τα ποσά της «επιταγής ακρίβειας» σε 1.744.962 χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, άτομα με αναπηρία και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Η σχετική τροπολογία με τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή και ορίζει ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 200 ευρώ θα χορηγηθεί μέχρι την 21η Απριλίου σε 676.000 χαμηλοσυνταξιούχους, 167.000 άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες.

Στην ίδια τροπολογία, ορίζεται ότι θα λάβουν διπλή δόση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, 240.000 δικαιούχοι ενώ άλλες 625.000 οικογένειες θα λάβουν πρόσθετη δόση επιδόματος παιδιού, κατά το ήμισυ. Επιπλέον, στους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης τον Ιανουάριο, λόγω πανδημίας, θα δοθεί αναλογία του δώρου Πάσχα, σε σχέση με την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Αναλυτικά, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν 200 ευρώ εφόσον έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.400 ευρώ και αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ.

Να σημειωθεί εδώ, ότι ζευγάρια παντρεμένων (ή με σύμφωνο συμβίωσης) ηλικιωμένων, με χαμηλό εισόδημα, θα λάβουν ο καθένας το επίδομα των 200 ευρώ, εάν οι συντάξεις που λαμβάνει καθένας από τους δύο, δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Βασική προϋπόθεση βέβαια, είναι να μην έχουν άλλα εισοδήματα, ώστε ούτε το ατομικό τους εισόδημα να ξεπερνά τα 7.200 ευρώ το χρόνο, ούτε το οικογενειακό να είναι πάνω από το όριο των 14.400 ευρώ ετησίως.

Οι οικογένειες με ανήλικα παιδιά που είναι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού του ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν κανονικά, σήμερα Πέμπτη 31 Μαρτίου το ποσό που αντιστοιχεί στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου και μιάμιση επιπλέον δόση έως τις 21 Απριλίου. Να σημειωθεί ότι οι τακτικές πληρωμές του Επιδόματος Παιδιού γίνονται ανά δίμηνο.

Συνεπώς, στο τέλος Μαΐου, οι δικαιούχοι θα λάβουν τα τακτικά επιδόματα Μαρτίου - Απριλίου. Αυτό αφορά τους δικαιούχους που έκαναν εγκαίρως την αίτησή τους για το 2022, δηλαδή πριν από τις 11 Μαρτίου όταν και έκλεισε προσωρινά η πλατφόρμα για την πρώτη μεγάλη πληρωμή. Μάλιστα, χθες, άνοιξε εκ νέου η πλατφόρμα για αιτήσεις Α21.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, idika.gr, ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet. Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, θα δοθεί και η έκτακτη επιχορήγηση. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά και το κόστος εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ.

Εντός της Μεγάλης Εβδομάδας θα δοθούν επίσης, η ενίσχυση 200 ευρώ σε 34.964 ανασφάλιστους υπερήλικες με κόστος 7 εκατ. ευρώ καθώς και σε 166.982 δικαιούχους επιδομάτων ΑμεΑ με κόστος 33,4 εκατ. ευρώ.

Έως τις 21 Απριλίου, με έκτακτη καταβολή θα δοθεί επίσης μια επιπλέον δόση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 241.281 δικαιούχους, με κόστος 50,9 εκατ. ευρώ.

Τέλος, προβλέπεται και η καταβολή της αναλογίας του επιδόματος εορτών Πάσχα 2022 στους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή κατά τον Ιανουάριο 2022, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Να σημειωθεί εδώ, ότι ο ΟΑΕΔ, ξεκινά την προπληρωμή του επιδόματος Πάσχα στους άνεργους δικαιούχους την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Απριλίου. Το ίδιο ισχύει και για την τακτική επιδότηση της ανεργίας, την επιδότηση της μακροχρόνιας ανεργίας, του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v