Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ωριμάζουν μεγάλοι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ για δημόσια κτίρια

Πώς εξελίσσονται οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ για την κατασκευή δημόσιων κτιρίων σε όλη τη χώρα. Οι ώριμοι διαγωνισμοί, οι διεκδικητές και τα χρονοδιαγράμματα.

Ωριμάζουν μεγάλοι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ για δημόσια κτίρια

Την ολοκλήρωση τουλάχιστον τριών διαγωνισμών για την κατασκευή δημόσιων κτιριακών υποδομών με το μοντέλο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) πριν το φθινόπωρο προβλέπει ο σχεδιασμός των αναθετουσών αρχών αλλά και της κατασκευαστικής αγοράς.

Ήδη, οκτώ κτιριακά έργα (συγκροτήματα δικαστικών μεγάρων Κεντρικής Μακεδονίας, Κεντρικής Ελλάδας και Κρήτης, δεκαεπτά σχολικές μονάδες στην Κεντρική Μακεδονία, πέντε νέες αστυνομικές διευθύνσεις σε Πάτρα, Καρδίτσα, Βέροια, Λευκάδα και Αλεξανδρούπολη, εγκαταστάσεις των περιφερειακών επιχειρησιακών κέντρων της Πολιτικής Προστασίας, το νέο βιοκλιματικό κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών), αθροιστικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία, ωστόσο σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης.

Ο πιο προωθημένος διαγωνισμός αφορά στο νέο βιοκλιματικό κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του υπουργείου ΥΠΟΜΕ που θα κατασκευαστεί στην οδό Πειραιώς, καθώς μέσα στο μήνα εγκρίθηκαν τα τεύχη πρόσκλησης σε διάλογο που αφορά την Β.Ι φάση του. Το έργο με προϋπολογισμό 113 εκατ. ευρώ (139 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ), διεκδικούν πλέον οι Άβαξ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία Ιντρακάτ- Redex (όμιλος Κοπελούζου), και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – Dimand, καθώς προκρίθηκαν στη β’ φάση του διαγωνισμού, από την οποία εξαιρέθηκαν η Μηχανική και η κοινοπραξία ΤΕΚΑΛ-JCC SAL.

Το νέο κτίριο θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης των υπηρεσιών της στο κτήριο της Οδού Πειραιώς 166, όταν σήμερα στεγάζονται σε 13 διάσπαρτα, μισθωμένα κτήρια, με στόχο και τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων κατά 3 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σειρά, ώστε να υπάρξει ανάδειξη προσωρινού αναδόχου πριν το φθινόπωρο, καταλαμβάνουν τόσο το cluster των 13 σύγχρονων Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, προϋπολογισμού 163 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, μέρος εκ των οποίων έχουν λάβει έγκριση χρηματοδότησης και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για 17 σύγχρονες σχολικές μονάδες Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 160 εκατ. ευρώ.

Ήδη στη Β’ φάση του έχει περάσει και ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για την κατασκευή 17 νέων, σύγχρονων σχολικών μονάδων σε περιοχές της Θεσσαλονίκης (ύψους περίπου 160 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ). Η Β` φάση του διαγωνισμού σύμφωνα με την προκήρυξη περιλαμβάνει την κατάθεση προτάσεων και τέλος την υποβολή προσφορών για την ανάδειξη του ανάδοχου σχήματος. Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις είναι πιθανόν ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί εντός του 2022, με την ανάδειξη ενός εκ των 7 διεκδικητών (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, ΕΚΤΕΡ – ΕΡΕΤΒΟ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, REDEX (όμιλος Κοπελούζου)- Intrakat, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – Α.Τ.Ε.Σ.Ε, TEKΑΛ και Μηχανική) ως αναδόχου του έργου.

Σημειώνεται πως ο ανάδοχος θα αναλάβει, πέραν της κατασκευής, τη λειτουργία-συντήρηση και φύλαξη των σχολείων. Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 324 μήνες, δηλαδή 27 έτη. Τα δύο πρώτα χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης θα αφορούν την κατασκευή των σχολικών συγκροτημάτων.

Σε φάση ωρίμανσης βρίσκεται και ο διαγωνισμός για τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, που χωρίζεται σε δύο μέρη. Συγκεκριμένα, στο πρώτο cluster περιλαμβάνονται επτά εξ αυτών ( κόστους 70,8 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ) και αφορά στα κτήρια σε Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων. Στο δεύτερο πακέτο περιλαμβάνονται 6 κτήρια, κόστους 60,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου.

Το έργο διεκδικούν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ – ΑΤΕΣΕ ΑΕ, INTRAKAT.  Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ πρόσφατα αποφασίστηκε ότι η δημόσια δαπάνη του έργου που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το πρώτο cluster (7 κτίρια) ανέρχεται σε ποσό ύψους 12,7 εκατ. ευρώ, ενώ για το δεύτερο τμήμα (6 κτίρια) ανέρχεται σε ποσό ύψους 10,9 εκατ. ευρώ. Βάσει χρονοδιαγράμματος τα κτήρια θα πρέπει να αποπερατωθούν το 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v