Al Jazeera: Ενεργειακή πύλη η Ελλάδα, αναβαθμίζεται γεωπολιτικά

«Σε ένα μήνα η Ελλάδα θα τερματίσει το μονοπώλιο φυσικού αερίου της Ρωσίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει τη μετάβαση της χώρας σε ενεργειακή πύλη όλων των Βαλκανίων. Επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία νέων μονάδων αποθήκευσης FSRU.

Al Jazeera: Ενεργειακή πύλη η Ελλάδα, αναβαθμίζεται γεωπολιτικά

Σε περίπου ένα μήνα, η Ελλάδα θα τερματίσει το μονοπώλιο φυσικού αερίου της Ρωσίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, γράφει σε ειδικό αφιέρωμα στη χώρα μας το Al Jazeera.

Μετά τη διακοπή της ρωσικής παροχής αερίου στη Βουλγαρία, συνεχίζει το δημοσίευμα, η γειτονική χώρα στρέφεται στην Ελλάδα που θα της προμηθεύει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB και του Trans-Anatolian που διασχίζει τον Καύκασο και την Τουρκία.

«Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ υπεύθυνη για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας άλλης χώρας», δήλωσε ο Μιχάλης Μαθιουλάκης, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Greek Energy Forum. Ο IGB αποκτά στρατηγική σημασία γιατί μπορούσε σύντομα να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο σε όλα τα Βαλκάνια, με υγροποιημένο φυσικό αέριο από ΗΠΑ, Κατάρ, Αίγυπτο και αλλού.

Στην κοινοπραξία ελληνικών, κυπριακών, βουλγαρικών και ιταλικών εταιρειών που θα κατασκευάσει νέα μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη ενδιαφέρεται να συμμετάσχει και η Βόρεια Μακεδονία. Ενώ ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου». 

Ο Μαθιουλάκης είπε στο Al Jazeera ότι η Νοτιοανατολική Ευρώπη «θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από το φυσικό αέριο που προέρχεται από την Ελλάδα, επομένως το γεωπολιτικό της αποτύπωμα στα Βαλκάνια αυξάνεται».

Η Gastrade ζήτησε και έλαβε άδεια για δεύτερο FSRU στην Αλεξανδρούπολη, η Μοtοr Οil εξετάζει τη δημιουργία δικού της FSRU στην Κορινθία, ενώ ακόμη μία μονάδα στον Βόλο ενδεχομένως θα χρηματοδοτηθεί από την ExxonMobil και Άραβες επενδυτές.

Παράλληλα, βελτιστοποιείται ο υφιστάμενος τερματικός σταθμός στη Ρεβυθούσα, καταλήγει το Al Jazeera: «Ο νότιος ενεργειακός διάδρομος ενδυναμώνεται».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v