Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒΕΑ - ΟΑΕΔ: Αναγκαία νέα προγράμματα ψηφιακής κατάρτισης επαγγελματιών

Οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ειδικότερα όσες απαιτούν τεχνική εξειδίκευση, αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερη δυσκολία στην εύρεση καταρτισμένου προσωπικού. Συνέπεια αυτού, ο μαρασμός των μικρότερων εταιρειών.

ΒΕΑ - ΟΑΕΔ: Αναγκαία νέα προγράμματα ψηφιακής κατάρτισης επαγγελματιών

Ο τρόπος που θα μπορούσαν να συμβάλουν τα επιμελητήρια στην ανάπτυξη νέων προγραμμάτων κατάρτισης που θα ανταποκρίνονται στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και τη δια-σύνδεσή τους με τις ανάγκες στην αγορά εργασίας, συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, παρουσία του διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης κ. Σπύρου Πρωτοψάλτη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης, επισήμανε ότι οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ειδικότερα σε κλάδους που απαιτούν τεχνική εξειδίκευση, αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερη δυσκολία στην εύρεση καταρτισμένου τεχνικού προσωπικού, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά από την Πολιτεία το πρόβλημα αυτό, δεδομένου ότι η επιβίωση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων, προϋποθέτει νέο και καταρτισμένο δυναμικό.

Ο Α΄ αντιπρόεδρος του Β.Ε.Α Κώστας Δαμίγος, ζήτησε από τον διοικητή της Δ.ΥΠ.Α τη δημιουργία σχολών εκπαίδευσης και κατάρτισης των μικρομεσαίων επαγγελματιών, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που φέρνει η τεχνολογία. Σε διαφορετική περίπτωση, η αποειδίκευση θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση των τεχνικών επαγγελμάτων και μαρασμό των μικρομεσαίων βιοτεχνικών, μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Πρωτοψάλτης επισήμανε ότι η Δ.ΥΠ.Α περιμένει τις προτάσεις των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, προκειμένου να συστήσει προγράμματα κατάρτισης για τους εργαζόμενους σε τεχνικά επαγγέλματα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υλοποίησης προγράμματος επιμόρφωσης και κατάρτισης ελευθέρων επαγγελματιών, όπως για παράδειγμα των αυτοκινητιστών, που πρέπει να εκπαιδευτούν και να πιστοποιηθούν, για την επισκευή και τον έλεγχο ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Ο διοικητής της Δ.ΥΠ.Α αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθούνται με το νέο νόμο για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του τέως ΟΑΕΔ όπως:

  • Την κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης για το σύνολο των ανέργων με την καταβολή 300 ευρώ μπόνους στους μακροχρόνια ανέργους.
  • Την ενεργοποίηση της διαγραφής από το μητρώο ανέργων, μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, ή άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης, για 2 χρόνια και 6 μήνες αντίστοιχα.
  • Την αντιμετώπιση των φαινομένων κατάχρησης των παθητικών επιδοματικών πολιτικών με την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων.
  • Την καθιέρωση του επιδόματος εργασίας, για όσους άνεργους βρίσκουν δουλειά κατά την περίοδο καταβολής του επιδόματος ανεργίας, οι οποίοι θα συνεχίσουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος, μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της περιόδου καταβολής του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v