Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απορρίμματα: Ωριμάζουν οι διαγωνισμοί ύψους 900 εκατ. ευρώ

Η δύσκολη εξίσωση για τη ΜΕΑ κεντρικού τομέα και οι εκτιμήσεις για Γραμματικό και Σχιστό. Εξελίξεις μέσα στο 2022 και πιθανώς προσωρινοί ανάδοχοι στο διάστημα Q4 2022 - Q2 2023 για δύο εκ των τριών μονάδων ΜΕΑ.

Απορρίμματα: Ωριμάζουν οι διαγωνισμοί ύψους 900 εκατ. ευρώ

Χρονικό ορίζοντα έως το α’ εξάμηνο του 2023 για την ανάδειξη αναδόχων τουλάχιστον για τις δύο εκ των τριών μονάδων διαχείρισης αποβλήτων που σχεδιάζονται στην Αττική διαθέτει πλέον η Περιφέρεια Αττικής, η οποία μαζί με τον ΕΔΣΝΑ προωθεί την ωρίμανση των σχετικών διαγωνισμών.

Ως γνωστόν, οι τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων σε Γραμματικό, Σχιστό και Φυλή φιλοδοξούν να ανατρέψουν τη σημερινή πραγματικότητα, όπου το 85% των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου ενταφιάζονται, αποτελώντας τη χαμηλότερη επίδοση του ευρωπαϊκού μέσου όρου, δεδομένο για το οποίο υπάρχει δέσμευση ανατροπής με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με ορίζοντα το 2030. 

Υπενθυμίζεται ότι οι  μεν μονάδες σε Σχιστό και Φυλή προωθούνται ως έργα ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού πέριξ των 760 εκατ. ευρώ, ενώ η μονάδα στο Γραμματικό προωθείται ως δημόσιο έργο, προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός του ότι για τη μονάδα στο Γραμματικό έχουν υποβληθεί προσφυγές στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) από τους ομίλους και τις κοινοπραξίες που συμμετείχαν στη διαδικασία αλλά αποκλείστηκαν κατά τη φάση των τεχνικών προσφορών  (ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - INTRAKAT - WATT και ΑΒΑΞ - ΑΑΓΗΣ), αφήνοντας ως μοναδικό διεκδικητή την κοινοπραξία Ηλέκτωρ-Μεσόγειος, εκτιμάται ότι θα υπάρξει προσωρινός ανάδοχος έως το τέλος του 2022.

Από τις δύο μονάδες ΜΕΑ μέσω ΣΔΙΤ σαφώς ωριμότερη εμφανίζεται εκείνη του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας στον Πειραιά, η επικρατέστερη χωροθέτηση της οποίας θεωρείται η περιοχή του Σχιστού. Ο διαγωνισμός με αναθέτουσα αρχή τον ΕΣΔΝΑ βρίσκεται στη Β1 φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να εισέλθει στη Β2 φάση και άρα στην ανάδειξη προσωρινού αναδόχου έως το τέλος του α' εξαμήνου του 2023. Για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, εκκρεμεί η κατάθεση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που θα «κλειδώσει» εντέλει και τη χωροθέτηση της νέας μονάδας, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ΣΜΠΕ δεν διαταράσσει τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας, με τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές να αναμένονται έως το τέλος του 2022. Σημειώνεται ότι το έργο προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ περίπου διεκδικούν οι κοινοπραξίες  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - ΤΙΤΑΝ, Motor Oil - ΑΒΑΞ - Τhalis, Μυτιληναίος - Μεσόγειος, Hλέκτωρ - Άκτωρ Παραχωρήσεις και Ιntrakat - Watt - Geocycle Hellas του ομίλου Lafarge.

Η δυσκολότερη εξίσωση αφορά σαφώς στον διαγωνισμό ΣΔΙΤ για το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας στον Κεντρικό Τομέα Αττικής, αυτόν που θεωρητικώς θα εγκατασταθεί στη Φυλή, περιοχή άκρως επιβαρυμένη και εξ αυτού του λόγου αντιστεκόμενη στον σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΣΔΝΑ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκονται εν εξελίξει μελέτες για τη χωροθέτηση της μονάδας, που θα αποτελέσει game changer στη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική και σε άλλες πιθανές τοποθεσίες, με την εκτίμηση ότι θα υπάρξει καθαρότερη εικόνα έως τον Οκτώβριο του 2022. Σε κάθε περίπτωση, η ΜΕΑ θα γίνει εντός αδειοδοτημένης περιοχής, όπως εξάλλου έχει πολλάκις αναφέρει ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Το συγκεκριμένο έργο  ΣΔΙΤ αρχικού τουλάχιστον προϋπολογισμού ύψους 461 εκατ. ευρώ διεκδικούν οι κοινοπραξίες ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - ΤΙΤΑΝ, Mοtor Oil - ΑΒΑΞ - Τhalis, Μυτιληναίος - Μεσόγειος, Hλέκτωρ - Άκτωρ Παραχωρήσεις και Ιntrakat - Watt).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v